1- کلیات
1-1- مقدمه
اولین دستورالعمل صدور پروانه اشتغال بهکار حرفههای مهندسی معدن برای اشخاص حقیقی، در سال 1383، ويرايش دوم آن در سال 1386 و ویرایش سوم در تیرماه 1391 تدوین و به تصویب رسید. بازنگری دستورالعمل در تاریخ 19/2/1392 و اصلاحات لازم بطور تدریجی توسط شورای صدور پروانه اشتغال انجام شده که در هر مورد تاریخ تصویب اصلاحیه درج شده است.
بازنگری دستورالعمل درصورت لزوم هر3 سال یکبار انجام میشود. اصلاحیهها، الحاقیهها و متممهای این دستورالعمل، هر زمان که لازم باشد، به پیشنهاد سازمان تهیه میشود و به تأیید وزارت صنعت، معدن و تجارت میرسد.
پروانههای اشتغالی که تا قبل از تاریخ اجرای این دستورالعمل صادر شدهاند، تا تاریخ اعتبار پروانه بدون تغییر معتبر هستند و اصلاح و انطباق هریک با این دستورالعمل هنگام تقاضای تمدید پروانه انجام میشود. در این حالت چنانچه محاسبه مجدد امتیازها مستلزم کاهش پایه باشد، در پایه قبلی تغییری داده نمیشود.
1-2- تعاریف
قانون معادن: منظور قانون مصوب 27/2/1377 و اصلاح قانون معادن مصوب 22/8/1390 مجلس شورای اسلامی است.
نظام مهندسی معدن: عبارت است از تشکیلات، سازمانها، تشکلهای صنفی، مهندسی، حرفهای، اشخاص حقیقی و حقوقی و مجموعه قوانین و مقررات، آییننامهها و استانداردها در بخش معدن.
قانون: منظور قانون نظام مهندسی معدن، مصوب 25/11/1379 مجلس شورای اسلامی است.
آییننامه: منظور آییننامه اجرایی قانون نظام مهندسی معدن مصوب 29/3/1381 هیأت وزیران است.
فعالیتهای معدنی: این فعالیتها شامل کلیه عملیات پیجویی برای یافتن کانسارها و اکتشاف و استخراج معادن و کانهآرایی کانسنگ و فرآوری مواد معدنی و متالورژی استخراجی میشود.
حرفههای مهندسی معدن: منظور حرفههای مهندسی و کارشناسی و کاردانی مرتبط با فعالیتهای معدنی است.
کار یا شغل حرفهای: منظور کار در حرفههای مهندسی معدن است.
وزارت: منظور وزارت صنعت،معدن و تجارت، ادارات، سازمانها و مؤسسات تابع آن است.
وزیر: منظور وزیر صنعت،معدن و تجارت است.
صنعت،معدن و تجارت: منظور سازمان صنعت،معدن و تجارت استان است.
سازمان: منظور سازمان نظام مهندسی معدن است.
سازمان استان: منظور سازمان نظام مهندسی معدن استان است.
پروانه اشتغال: منظور پروانه اشتغال بهکار حرفههای مهندسی معدن است که در این دستورالعمل ویژه اشخاص حقیقی است.
پروانه: منظور پروانه اشتغال است.
رشتههای اصلی: شامل کلیه گرایشهای مهندسی معدن، زمینشناسی، مهندسی نقشهبرداری و مهندسی متالورژی با گرایش استخراجی است.
رشتههای مرتبط: منظور رشتههای مرتبط با حرفههای مهندسی معدن است که مطابق ماده 7 قانون تعیین میشود.
عضو: منظور عضو سازمان نظام مهندسی معدن استان است.
شورای مرکزی: منظور شورای مرکزی سازمان نظام مهندسی معدن است.
شورا: منظور شورای صدور پروانه اشتغال است که طبق مفاد این دستورالعمل تشکیل میشود.
کمیته: منظور کمیته تشخیص صلاحیت سازمان استان است که طبق مفاد این دستورالعمل تشکیل میشود.
دستورالعمل: منظور مفاد همین دستورالعمل است.
سایر عبارات و واژههای بهکار رفته در این دستورالعمل مطابق مقررات جاری و متداول کشور است.
2- ساختار بررسی
2-1- شورای صدور پروانه اشتغال
به منظور نظارت بر صحت مراحل تشخیص صلاحیت و تأیید صدور پروانه، "شورای صدور پروانه اشتغال"، مرکب از مدیرکل دفتر نظارت و بهرهبرداري وزارت، بهعنوان رئیس شورا و6 نفر از کارشناسان مجرب کشور در رشتههای اصلی به انتخاب وی، تشکیل میشود.
این کارشناسان، ترجیحاً شامل 2 نفر از رشته معدن، 2 نفر از رشته زمینشناسی، یک نفر از رشته نقشهبرداری و یک نفر از رشته متالورژی استخراجی و دارای پروانه اشتغال با پایه حداقل 1 هستند. مدت عضویت هریک از اعضا یک سال و قابل تمدید است.
وظایف و اختیارات کلی شورا شامل موارد زیر است:
- نظارت بر مراحل تشخیص صلاحیت.
- بررسی امتیازهای تعیین شده و تعیین صحت،کاهش یا افزایش امتیازها.
- تأیید رستهها و زمینهها و تعیین پایهها و اجازه صدور پروانه.
- ارجاع به کمیته تشخیص صلاحیت سازمان استان برای بررسی مجدد.
- بررسی پیشنهادهای اصلاحی.
- پيشنهاد اصلاح پارهاي از موارد دستورالعمل.
- رسیدگی و اعلام نظر نهایی نسبت به شکایات.
- اعلام نظر در موارد ابهام در اين دستورالعمل
- بررسی و اعلام نظر نسبت به سایر موارد ارجاعی ازسوی وزارت.
آییننامه داخلی شورا توسط شورا تعیین میشود.
2-2- کمیته تشخیص صلاحیت سازمان استان
طبق بند 5 از ماده 66 آییننامه، یکی از وظایف هیأت مدیره سازمان استان، مشارکت در امر ارزشیابی و تعیین صلاحیت و ظرفیت اشتغال به کار شاغلان در امور فنی مربوط به فعالیتهای حوزه شمول قانون است. به این منظور در هر سازمان استان، که وزارت صلاح بداند، کمیتهای با عنوان "کمیته تشخیص صلاحیت سازمان استان" توسط هیأت مدیره تشکیل میشود. مراحل رسیدگی به درخواستها، ارزشیابی، تشخیص صلاحیت و تعیین امتیازهای متقاضیان صدور پروانه، توسط این کمیته انجام میشود. شرح وظایف کمیته طبق مفاد این دستورالعمل است.
کمیته مرکب از 5 نفر از اعضای سازمان استان، شامل 2 نفر مهندس معدن، 2 نفر زمینشناس و یک نفر از بین سایر رشتههای اصلی است، که توسط رئیس سازمان استان انتخاب و به تأیید هیأت مدیره میرسد. اعضای کمیته باید دارای پروانه اشتغال با پایه حداقل 2 باشند. چنانچه سازمان استان هیچ عضو واجد شرایط از رشتههای نقشهبرداری یا متالورژی استخراجی نداشته یا اعضای موجود مایل به عضویت در کمیته نباشند، نفر پنجم نیز از بین مهندسان معدن یا زمینشناسان انتخاب میشود. مدت عضویت هر یک از اعضا در کمیته یک سال و به پیشنهاد رئیس سازمان استان و تأیید هیأت مدیره قابل تمدید است.
کمیته زیر نظر رئیس سازمان انجام وظیفه میکند و تعویض هریک از اعضای کمیته، به پیشنهاد رئیس سازمان و تأیید هیأت مدیره انجام میشود.
انتخاب هریک از اعضای هیأت مدیره، تا حداکثر2 نفر، در ترکیب کمیته بلامانع است.
هر عضو که به هر علت مایل به ادامه کار در کمیته نباشد، باید مراتب را حداقل یک ماه قبل کتباً بهاطلاع رئیس سازمان استان برساند و دراینصورت طبق ترتیب فوق شخص دیگری بهجای وی تعیین میشود.
چنانچه عضوی بدون عذر موجه، در 3 جلسه متوالی یا 6 جلسه متناوب در مدت شش ماه، غیبت کند، کمیته میتواند از رئیس سازمان استان درخواست کند تا شخص دیگری را با همان شرایط جایگزین وی کند. تشخیص عذر موجه بهعهده کمیته است و در صورتجلسه درج میشود.
اعضای کمیته در اولین جلسه پس از تشکیل، یا پس از تعویض دو نفر از اعضای آن، یا در هر زمان که حداقل سه نفر از اعضای کمیته درخواست کنند، از بین خود یک نفر رئیس، یک نفر نایب رئیس و یک نفر منشی انتخاب میکنند و مراتب را طی صورتجلسه به رئیس سازمان استان اطلاع میدهند. در غیبت رئیس، نایب رئیس بهجای وی انجام وظیفه میکند.
جلسات کمیته با حضور حداقل 3 نفر رسمیت پیدا میکند و تصمیمات کمیته با موافقت حداقل 3 نفر از اعضای آن، تصویب و در صورتجلسه نوشته میشود.
مدت هر جلسه کمیته حدود 2 ساعت است. تعداد جلسههای کمیته، متناسب با تعداد متقاضیان صدور پروانه و حداقل یکبار (مشروط بر وجود تقاضا) و حداکثر 6 بار در ماه تعیین میشود. برنامه تشکیل جلسهها شامل تاریخ و زمان، برای هر فصل یا هر ماه، با توافق تمام اعضا تنظیم و به رئیس سازمان اطلاع داده میشود.
حضور هریک از کارکنان دبیرخانه سازمان استان، جهت تسریع در انجام وظایف مربوط، با درخواست کمیته و بدون داشتن حق رأی در جلسات کمیته بلامانع است.
درصورت لزوم و با هماهنگی قبلی با رئیس سازمان استان، كميته تشخيص صلاحيت ميتواند از متقاضي یا هر فرد دیگری دعوت کند تا جهت ارائه پارهای توضیحات در جلسه کمیته حضور یابد.
به اعضای کمیته بهازای شرکت در هر جلسه، طبق مقررات سازمان، حق جلسه پرداخت میشود. تأیید کارکرد اعضا بهعهده رئیس کمیته است.
تأیید کارکرد اعضاء به عهده رئیس و در غیاب وی به عهده نایب رئیس کمیته است.
تبصره 1- در جلسات مربوط به بررسی صلاحیت اعضای کمیته، عضو ذینفع نباید در جلسه حضور داشته باشد و بهجای او یکی اعضای هیأت مدیره به انتخاب هیأت مدیره، شرکت میکند.
تبصره 2- چنانچه در استانی کمیته تشکیل نشود، شورای مرکزی، کمیته یکی از سازمان استانهای مجاور آن استان را به این منظور تعیین و به وزارت معرفی میکند.
3- شرایط صدور پروانه
3-1- کارشناسی و بالاتر از آن
3-1-1- حداقل سابقه کار حرفهای
طبق ماده 5 آییننامه، برای صدور پروانه اشتغال علاوه بر دارا بودن مدرک تحصیلی و درصورت لزوم گواهی قبولی در آزمونهای مربوط، گواهی اشتغال به کارآموزی و یا سابقه کار حرفهای در رشتههای تخصصی و فنی مربوط، بعد از اخذ مدرک بهشرح زیر ضروری است:
الف- دارندگان مدرک علمی دکتری با حداقل یک سال سابقهکار مرتبط.
ب- دارندگان مدرک کارشناسی ارشد با حداقل 2 سال سابقهکار مرتبط.
پ- دارندگان مدرک کارشناسی با حداقل 3 سال سابقهکار مرتبط.
طبق ماده 11 آییننامه، پروانه اشتغال در 4 پایه سه، دو، یک و ارشد صادر میشود. جهت ارتقا از پایه سه به دو داشتن حداقل 4 سال و از پایه دو به یک داشتن حداقل 5 سال و از پایه یک به ارشد داشتن حداقل 6 سال سابقه کار حرفهای در پایه قبلی و درصورت لزوم موفقیت در آزمون مربوط ضروری است، ضمن آنکه جهت ارتقای پروانه با آزمون، داشتن حداقل سابقه کار طبق این ماده الزامی است و درصورت کسب امتیاز لازم برای ارتقای دوپایه به صورت همزمان مجموع سوابق لازم در این ماده الزامی است.
]طبق مصوبه جلسه 17/7/1390 شورای صدور پروانه اشتغال، جهت ارتقای پروانه با آزمون، داشتن حداقل سابقه کار طبق ماده 11 الزامی میباشد و درصورت کسب امتیاز لازم برای ارتقای دو پایه مجموع سوابق لازم در ماده 11 الزامی است.[
]طبق مصوبه جلسه 24/10/1391 شورای صدور پروانه اشتغال، ارتقای بیش از یک پایه در هر زمان امکان پذیر نمی باشد.[
برای صدور پروانه حداقل سابقه کار در فعالیتهای معدنی الزامی است. بدیهی است اعمال ضرایب مربوط به رسته الزامی است.
برای زمینه طراحی، دارا بودن سابقه کار تخصصی در رسته مورد نظر الزامی است.
تبصره 1– فردی که دارای مدرک تحصیلی کارشناسی و بالاتر در یکی از رشتهها و گرایشهای موضوع قانون است ولی سابقه کار حرفهای وی در فعالیتهای معدنی به حداقل لازم برای دریافت پروانه اشتغال نرسیده است، بهعنوان عضو کارورز در سازمان استان پذیرفته میشود.
تبصره 2: با توجه به مفاد ماده 11 آئیننامه اجرایی قانون، در اولین بار صدور پروانه، حداقل سابقه کار مورد نیاز برای احراز هر پایه، طبق جدول زیر است.
حداقل سابقه کار برای احراز هر پایه
مدرک
|
ارشد
|
یک
|
دو
|
سه
|
کارشناسی
|
18
|
12
|
7
|
3
|
کارشناسی ارشد
|
17
|
11
|
6
|
2
|
دکتری
|
16
|
10
|
5
|
1
|
3-1-2- تعیین رسته فعالیت
هر عضو سازمان میتواند حداکثر در2 رسته تقاضای تعیین صلاحیت و صدور پروانه اشتغال کند. طبق ماده 4 آییننامه این رستهها عبارتند از :
الف- پیجویی و اکتشاف،
ب- استخراج معدن،
پ- کانهآرایی و فرآوری،
ت- متالورژی استخراجی.
براي متقاضياني كه در بيش از يك رسته داراي شرايط اخذ پروانه اشتغال هستند يا در آينده صلاحيت جديد كسب كنند، فقط يك پروانه اشتغال صادر ميشود و در آن رسته اول و رسته دوم (بهترتيب اولويت) و در هر رسته حداکثر دو زمینه تخصصي (بهترتيب اولويت) كه براي آنها تعيين صلاحيت شده است، درج ميشود.
طبق تصمیم وزارت، فعلاً پروانه اشتغال فقط در يك رسته صادر ميشود و لذا تا زمانی که وزارت اعلام نکند، تقاضای تعیین صلاحيت براي رسته دوم پذیرفته نمیشود.
]طبق مصوبه جلسه مورخ 17/7/1390 شورای صدور پروانه اشتغال، در صورتیکه امتیاز ارتباط رشته با رسته صفر باشد اما حداقل امتیاز در رسته را کسب نماید صدور پروانه در آن رسته (به جز زمینه طراحی)، بلامانع میباشد.[
]طبق مصوبه جلسه مورخ 25/3/1393 شورای صدور پروانه اشتغال، جهت صدور پروانه، رشته تحصیلی و یا سابقه کار باید مرتبط با رسته باشد.[
3-1- 3- تعیین زمینه تخصصی
زمینههای تخصصی برای تعیین صلاحیت، در هر بار بازنگری دستورالعمل تعیین میشود. چنانچه به لحاظ تغییر دستورالعمل، تغییر یا اصلاح زمینه تخصصی در پروانه اشتغال ضرورت یابد، هنگام تقاضای تمدید اعتبار یا تعویض آن انجام میشود و تا زمان اعتبار پروانه، همان زمینه تخصصی مندرج در پروانه معتبر است.
پروانه اشتغال در 5 زمینه طراحی، نظارت، اجرا، نقشهبرداری و آموزشوپژوهش صادر میشود. در پروانه اشتغال، عنوان اختصاصی زمینه بهدنبال عنوان زمینه عمومی و به شرح زیر درج میشود.
برای گرایشهای مکانیک سنگ، ژئوتکنیک، ژئوشیمی و ژئوفیزیک با رشتههای غیر اصلی عنوان گرایش تخصصی به دنبال زمینه عمومی درج میشود.
3-1-3-1- زمینههای طراحی
زمینههای طراحی، شامل فعالیتهای طراحی، تهیه نقشهها، محاسبات، تعیین مشخصات و سایر عملیات مرتبط با طراحی، به شرح زیر است:
- طراحی اکتشاف کانسار: در رسته پیجویی و اکتشاف
- طراحی معدن: در رسته استخراج معدن
- طراحی کانهآرایی: در رسته کانهآرایی و فرآوری
- طراحی فرآوری (با تعیین نوع): در رسته کانهآرایی و فرآوری
- طراحی ذوب و تصفیه فلزات: در رسته متالورژی استخراجی
- طراحی تخصصی با تعیین نوع (مانند ژئوفیزیک، ژئوشیمی، ژئومورفولوژی، مکانیک سنگ، ژئوتکنیک، برق، ایمنی، کامپیوتر و غیره) در رستههای مربوط.
- تبصره1: برای صدور پروانه در زمینه طراحی رشته تحصیلی باید منطبق بر رسته مورد درخواست باشد. (پروانههای اشتغال که قبل از تصویب این بند در زمینه طراحی صادر شدهاند معتبر است).
- تبصره 2: برای ارتقای پایه در زمینه طراحی، دورههای آموزشی مورد قبول، قبلاً توسط امور آموزش و پژوهش سازمان تعیین میشود.
]طبق مصوبه جلسه مورخ 30/7/1391 شورای صدور پروانه اشتغال، برای زمینه طراحی، دارا بودن سابقه کار تخصصی در رسته مورد نظر الزامی است.[
]طبق مصوبه جلسه مورخ 13/12/1391 شورای صدور پروانه اشتغال، مقرر گردید متقاضیان زمینه طراحی علاوه بر داشتن سابقه کار در رسته مورد تقاضا، رشته تحصیلی آنان نیز باید متناسب با رسته مورد تقاضا باشد.[
3-1-3-2- زمینههای نظارتی
زمینههای نظارتی، شامل فعالیتهای نظارت، کنترل و بازرسی و سایر عملیات مرتبط با امور نظارتی، به شرح زیر است:
- نظارت اکتشافی: در رسته پیجویی و اکتشاف
- نظارت معدنی: در رسته استخراج معدن
- نظارت صنعتی (با تعیین نوع): در رسته کانهآرایی و فرآوری و رسته متالورژی استخراجی
- نظارت تخصصی با تعیین نوع (مانند ژئوفیزیک، ژئوشیمی، ژئومورفولوژی، مکانیک سنگ، ژئوتکنیک، برق، ایمنی، کامپیوتر و غیره) در رستههای مربوط.
3-1-3-3- زمینههای اجرایی
زمینههای اجرایی، شامل فعالیتهای اجرایی، بهرهبرداری، ساخت، تولید، نصب و نگهداری و سایرعملیات اجرایی، به شرح زیر است:
- اجرایی اکتشاف: در رسته پیجویی و اکتشاف
- اجرایی معدن: در رسته استخراج معدن
- اجرایی کانهآرایی: در رسته کانهآرایی و فرآوری
- اجرایی فرآوری (با تعیین نوع): در رسته کانهآرایی و فرآوری
- اجرایی ذوب و تصفیه فلزات: در رسته متالورژی استخراجی
- اجرايی تخصصی با تعیین نوع (مانند ژئوفیزیک، ژئوشیمی، ژئومورفولوژی، مکانیک سنگ، ژئوتکنیک، برق، ایمنی، کامپیوتر و غیره) در رستههای مربوط.
3-1-3-4- زمینه نقشهبرداری
شامل کلیه فعالیتهای نقشهبرداری اعم از طراحی، نظارت و اجرا میشود. پروانه اشتغال فقط در یک زمینه نقشهبرداری و توأماً در دو رسته پیجوییواکتشاف و استخراج معدن و فعلاً فقط برای فارغالتحصیلان نقشهبرداری صادر میشود. پس از تدوین دستورالعملهای ویژه آموزش و آزمون جبرانی طبق بند 4-4 و صدور دستور اجرای آن توسط وزارت، اخذ پروانه اشتغال در زمینه نقشهبرداری برای فارغالتحصیلان سایر رشتهها نیز میسر خواهد شد.
3-1-3-5- زمینههای آموزشی و پژوهشی
شامل فعالیتهای آموزشی و پژوهشی تخصصی در همه رستهها و رشتههای اصلی است. گرایش تخصصی نیز باید جزو زمینه نوشته شود. (مثال: آموزش و پژوهش- ژئوفیزیک)
فعالیت در امور آزمایشگاههای مرتبط با فعالیتهای معدنی نیز در این زمینه قرار میگیرند و نوع آزمایشگاه باید جزو زمینه نوشته شود. (مثال: آموزش و پژوهش- آزمایشگاه کانهآرایی)
3-1-4- تعیین پایه
برای هر یک از عوامل مدرک تحصیلی، ارتباط رشته تحصیلی به رسته مورد تقاضا، سابقهکار، خدمات برجسته و آزمون، طبق مفاد این دستورالعمل امتیاز داده میشود و جمع امتیازها رتبه هر فرد را تعیین میکند. طبق مفاد ماده 11 آییننامه، حداقل مجموع امتیازها برای احراز هر پایه در مشاغل کارشناسی به شرح جدول شماره 3-1 است.
جدول شماره 3-1- حداقل امتیاز لازم برای رتبهبندی دارندگان پروانه اشتغال(برای کارشناسی و بالاتر)
|
ارشد
|
پایه 1
|
پایه 2
|
پایه 3
|
بدون آزمون
|
85
|
70
|
55
|
35
|
با آزمون
|
100
|
85
|
65
|
45
|
3-2- کاردانی
3-2-1- حداقل سابقه کار حرفهای
طبق ماده 26 آییننامه، برای دارندگان مدرک تحصیلی کاردانی فنی، درصورت قبول شدن در آزمون علمی و عملی مربوط در یکی از رشتههای موضوع قانون حسب مورد پروانه اشتغال در 3 پایه سه، دو و یک به شرح زیر صادر میشود:
- برای دارندگان مدرک تحصیلی کاردانی فنی در یکی از رشتههای موضوع قانون با داشتن حداقل 5 سال سابقه کار و تجربه مفید در رشته مربوط، پروانه اشتغال به کار کاردانی پایه سه صادر میشود.
- جهت ارتقا از هر پایه به پایه دیگر، داشتن حداقل 5 سابقه کار مفید در پایه قبل و موفقیت در آزمون مربوط ضروری است.
تبصره – فردی که دارای مدرک تحصیلی کاردانی فنی در یکی از رشتهها و گرایشهای قابل قبول است، ولی سابقه کار حرفهای وی در فعالیتهای معدنی به حداقل لازم برای دریافت پروانه اشتغال نرسیده است، بهعنوان عضو کارورز در سازمان استان پذیرفته میشود.
3-2-2- گروههای تخصصی
براساس اطلاعاتی که برای تدوین نظامنامه امور کاردانی گردآوری شده، کلیه فارغالتحصیلان کاردانی فنی دانشگاهها و آموزشگاههای مختلف کشور در رشتههای موضوع قانون تاکنون، از نظر گرایش تحصیلی به 6 گروه تحصیلی زیر دستهبندی میشوند:
الف- اكتشاف معدنيوزمینشناسی: اكتشاف معدن، حفاري، نمونهبرداري معدني، زمینشناسی.
ب- استخراج معدن: استخراج معدن، استخراج، استخراج معادن زغالسنگ، مهندسي معدن، تكنولوژي معدن، آتشباري در معادن، كوهبري و چالزني، روشهاي استخراج معادن روباز، استخراج مكانيزه سنگهاي ساختماني، ايمني در معادن روباز.
پ- كانهآرايي و فرآوري: كانهآرايي، اپراتوري سنگشكنها، گرایشهای فرآوری.
ت- متالورژی استخراجی: گرایشهای متالورژی استخراجی.
ث- خدمات فني: ماشينآلات معدني، سرويس و نگهداري ماشينآلات، اپراتوري و سرويس ديزل ژنراتور، اصول جوشكاري برق، تعمير اساسي موتور ديزل، تعمير اساسي موتورهاي سبك، تعمير وعيبيابي پمپها، سرويس و نگهداري بولدوزر، مباني برق، برق ماشينآلات، برق صنعتي، اپراتوري و سرويس كمپرسورها، خدمات فني در معادن، نجات و امداد و آتشنشاني، ايمني وبهداشت و كمكهاي اوليه، كاردان فني معدن، امور آزمایشگاهی.
ج- نقشهبرداري: گرایشهای نقشهبرداری.
3-2-3- تعیین زمینه تخصصی
برای کاردانهای فنی رسته تعیین نمیشود و پروانه اشتغال كارداني فقط در يك زمينه تخصصي صادر ميشود. برحسب رشته و گرایش تحصیلی، یکی از 6 گروه تحصیلی بهعنوان زمینه تخصصی تعیین و در پروانه اشتغال درج میشود.
لذا در حال حاضر این زمینهها به شرح زیر هستند:
- کاردانی اكتشاف معدني و زمینشناسی
- کاردانی استخراج معدن
- کاردانی كانهآرايي و فرآوري
- کاردانی متالورژی
- کاردانی خدمات فني
- کاردانی نقشهبرداري
3-2-4- تعیین پایه
برای هر یک از عوامل مدرک تحصیلی، سابقهکار، آزمون و خدمات برجسته، طبق مفاد این دستورالعمل امتیاز داده میشود و جمع امتیازها رتبه هر فرد را تعیین میکند. حداقل مجموع امتیازها برای احراز هر پایه در مشاغل کاردانی به شرح زیر تعیین میشود:
- برای پایه یک : 70 امتیاز
- برای پایه دو : 55 امتیاز
- برای پایه سه : 30 امتیاز
4- تعیین امتیازها
4-1- امتیاز مدرک تحصیلی
برای تعیین امتیاز مربوط به مدرک تحصیلی، همواره آخرین درجه تحصیلی متقاضی مورد نظر قرار میگیرد.
* امتیازهای مدارک تحصیلی کارشناسی و بالاتر به ترتیب زیر تعیین میشود:
- دکتری: 25 امتیاز.
- کارشناسی ارشد: 22 امتیاز.
- کارشناسی: 20 امتیاز.
* مدارک معادل و همچنین مدارك دورههايي كه به سفارش یا با تأييد وزارت صنعت، معدن و تجارت (وزارت صنايع و معادن يا معادن و فلزات سابق) يا يكي از مؤسسههاي وابسته به آن برگزار شده و دارای ارزش داخلی است، چنانچه تعداد واحدهاي گذرانده شده، کمتر از واحدهای دوره رسمی نباشد، با همان امتیاز پذیرفته میشود.
* تعيين امتيازهاي مدرك تحصيلي پایینتر از کارشناسی به شرح زير انجام ميشود:
- مدرك دورههاي كارداني ناپيوسته قابل قبول وزارت علوم، تحقيقات و فناوري؛ 17 امتياز.
- مدرك معادل كارداني با بيش از 70 واحد گذرانده شده؛ 16 امتياز.
- مدرك معادل كارداني با 50 تا 70 واحد گذرانده شده؛ 15 امتياز.
- مدرك دورههای کاردانی آموزشگاه معدني نخلك؛ 16 امتياز.
* براي ساير مدارك و در حالتهایی که تصمیمگیری دشوار باشد، کمیته میتواند از شورا استفسار کند.
4-2- امتیاز ارتباط رشته تحصیلی با رسته فعالیت
* برای مدارک تحصیلی کارشناسی و بالاتر امتياز ارتباط رشته تحصیلی با رسته مورد تقاضا طبق جدول شماره 4-1 تعيين ميشود.
برای رشتهها و گرایشهایی که در این جدول پیشبینی نشده، طبق نظر شورای صدور پروانه عمل میشود و برای رشتهها و گرایشهایی که در آینده بهوجود خواهند آمد طبق متمم دستورالعمل رفتار میشود.
برای پروانه اشتغال کاردانی، چون رسته تعیین نمیشود، این امتیاز وجود ندارد.
جدول شماره 4-1- امتياز ميزان ارتباط رشته و گرایش تحصيلي با رسته فعاليت (کارشناسی و بالاتر)
ردیف
|
رسته فعالیت
گرایش تحصیلی
|
پیجویی و اکتشاف
|
استخراج معدن
|
کانهآرایی و فرآوری
|
متالورژی استخراجی
|
رشته معدن
|
1
|
اکتشاف معدن
|
25
|
16
|
7
|
-
|
2
|
استخراج معدن، طراحی معدن، انفجار
|
16
|
25
|
25
|
4
|
3
|
اقتصاد معدن، کامپیوتر در معدن
|
مشابه امتیازهای مدرک لیسانس متقاضی در هر ستون
|
4
|
مکانیک سنگ
|
با لیسانس رشتههای اصلی
|
مشابه امتیازهای مدرک لیسانس متقاضی در هر ستون
|
5
|
با لیسانس رشتههای غیراصلی
|
10
|
16
|
-
|
-
|
6
|
کانهآرایی و فرآوری
|
با لیسانس استخراج معدن
|
16
|
25
|
25
|
10
|
7
|
با لیسانس اکتشاف معدن
|
25
|
16
|
25
|
10
|
8
|
با لیسانس سایر رشتهها
|
-
|
-
|
25
|
-
|
9
|
استخراج نفت (طبق تبصره 3)
|
16
|
13
|
4
|
-
|
10
|
معدن شناسي
|
23
|
7
|
13
|
-
|
رشته زمینشناسی
|
11
|
زمینشناسی، چینه و فسیلشناسی، رسوبشناسی، زمینشناسی نفت، اقیانوسشناسی و زمینشناسی دریایی، فتوژئولوژی، اکتشافات ماهوارهای، هیدروژئولوژی، زمين شناسي كاربردي
|
24
|
13
|
4
|
-
|
12
|
زمینشناسی اقتصادی، پترولوژی (سنگشناسی)، تکتونیک، ژئواستاتیستیک، زمینشناسی مهندسی
|
25
|
13
|
4
|
-
|
13
|
ژئوتکنیک
|
با لیسانس رشتههای اصلی
|
*
|
13
|
4
|
-
|
14
|
با لیسانس رشتههای غیراصلی
|
13
|
13
|
-
|
-
|
15
|
ژئوفیزیک، ژئوشیمی
|
با لیسانس رشتههای اصلی
|
*
|
13
|
4
|
-
|
16
|
با لیسانس رشتههای غیراصلی
|
16
|
7
|
-
|
-
|
17
|
کریستالوگرافی، مینرالوژی(کانیشناسی) با ليسانس رشتههاي غير اصلي
|
23
|
7
|
13
|
-
|
18
|
دبیری زمینشناسی، ساير گرايش هاي رشته زمين شناسي
|
18
|
7
|
-
|
- |
19
|
جمولوژی (جواهرشناسی) با مدرك رشته اصلي
|
24
|
13
|
16
|
-
|
رشته متالورژی
|
20
|
متالورژی (عمومی)، متالورژی استخراجی، تولید آهن و فولاد، تولید فلزات غیرآهنی، استخراج فلزات، سرامیک، مواد، ريخته گري و متالورژي صنعتي
|
-
|
4
|
20
|
25
|
رشته نقشهبرداری
|
21
|
همه گرایشها
|
25
|
25
|
-
|
-
|
تبصره 1- در کلیه ردیفها چنانچه با مدرک تحصیلی کارشناسی رشته و گرایش اصلی، مدرک بالاتری اخذ شده باشد حداقل امتیاز مربوط به آن رشته در هر رسته منظور میشود. اما چنانچه امتیاز آن در جدول، بالاتر از مدرک تحصیلی کارشناسی باشد امتیاز بزرگتر درنظر گرفته میشود.
تبصره 2- امتیازهای مدرک فوقلیسانس زمینشناسی دانشگاههای ایران تا قبل از سال 1357، مشابه زمینشناسی اقتصادی در جدول فوق تعیین میشود.
تبصره 3- برای فارغالتحصیلان رشته مهندسی معدن دانشکده فنی دانشگاه تهران، که در سالهای مختلف، گرایشها و دورههای متفاوتی داشت، طبق نامه شماره 271/م/82 مورخ 10/5/84 آن دانشکده بهترتیب زیر عمل میشود:
- شعبه استخراج نفت: از 1336 تا 1347
- شعبه یا رشته معدن: از 1317 تا 1340 - قابل انطباق با هریک از گرایشهای اکتشاف، استخراج معدن یا کانهآرایی و فرآوری.
- شعبه معدن و ذوب فلزات: از 1340 تا 1345 - قابل انطباق با هریک از گرایشهای استخراج معدن، کانهآرایی و فرآوری یا متالورژی استخراجی.
- رشته زمینشناسی: از 1340 تا 1347 - قابل انطباق با گرایش اکتشاف.
- رشته استخراج معدن: از 1345 تا 1365 – قابل انطباق با هریک از گرایشهای استخراج معدن یا کانهآرایی و فرآوری.
رشته مهندسی معدن: از سال 1365 به بعد - دارای 2 گرایش مختلف اکتشاف و استخراج معدن است.
* مشابه امتیازهای مدرک لیسانس متقاضی
|
4-3- امتیاز سابقهکار
برای هر سال سابقهکار در مشاغل کارشناسی و بالاتر یا کاردانی، بین صفر تا 2 امتیاز و در مجموع حداکثر تا 40 امتیاز قابل تعیین است. براساس گواهیهای اشتغال ارائه شده توسط متقاضی و مشخصات و نوع اشتغال برای هر سال از سابقه کار، این امتیاز تعیین و مجموع آنها امتیاز سابقهکار متقاضی را تشکیل میدهد.
شرایط و چگونگی تعیین امتیاز هر سال به شرح زیر است.
4-3-1- کارشناسی و بالاتر
الف- برای دارندگان مدرک تحصیلی کارشناسی و بالاتر، امتیاز مربوط به هرسال سابقهکار حرفهای متقاضی، طبق جدول شماره 4-2 تعیین میشود.
ب- در هر یک از سالهایی که اشتغال متقاضی در رسته دیگری غیر از رسته مورد تقاضا بوده، ابتدا امتیاز مربوط به زمینه سابقهکار واقعی تعیین و سپس در ضریبی مطابق جدول شماره 4-3 ضرب میشود.
پ- در هر یک از سالهایی که زمینه تخصصی اشتغال متقاضی با زمینه تخصصی مورد تقاضا متفاوت بوده، ابتدا امتیاز مربوط به زمینه سابقهکار واقعی تعیین و سپس در ضریبی مطابق جدول شماره 4-4 ضرب میشود. تشخیص زمینه تخصصی سابقهکار بهعهده کمیته است.
تبصره یک- امتیاز سابقهکار مهندسان نقشهبرداری در فعالیتهای معدنی طبق جدول شماره 4-2 و در فعالیتهای غیر معدنی طبق بند 4-3-3-ک محاسبه میشود. در هر یک از سالهایی که در فعالیتهای معدنی، اشتغالی غیر از نقشهبرداری داشتهاند، امتیاز آن از جدول 4-2 تعیین و در ضریب 5/0 و برای سایر مشاغل مرتبط در ضریب 25/0 ضرب میشود.
تبصره دو- مشاغل مربوط به حوزه قوه قضاییه در ارتباط با فعالیتهای معدنی، در صورت تأیید عناوین شغلی ارجاعی، به عنوان سایر مشاغل قابل پذیرش است.
جدول شماره 4-2 - امتیاز مربوط به هر سال سابقهکار حرفهای (کارشناسی و بالاتر)
ردیف
|
مشاغل سابقهکار
|
درجه فعالیت یا نوع اشتغال
|
امتیاز هر سال
|
1
|
مشاغل با زمینه تخصصی طراحی، نظارت و اجرا
|
1
|
2
|
2
|
2
|
75/1
|
3
|
3
|
5/1
|
4
|
4
|
25/1
|
5
|
مشاغل آموزشی و پژوهشی
|
استاد
|
2
|
6
|
دانشیار
|
75/1
|
7
|
استادیار
|
5/1
|
8
|
مربی
|
25/1
|
9
|
مدرسآموزشگاه تخصصیوکاردانی
|
1
|
10
|
مشاغل آزمایشگاهی مرتبط
|
تخصصی و عمومي
|
25/1
|
11
|
مشاغل ستادی
|
تخصصی مستقیم
|
2
|
12
|
تخصصي مشترك
|
5/1
|
13
|
تخصصیغیرمستقیم
|
1
|
14
|
سایر مشاغل مرتبط
|
-
|
1
|
جدول شماره 4-3 - ضریب تصحیح امتیاز سابقهکار در رستههای مختلف نسبت به رسته مورد تقاضا
رسته مورد تقاضا
رسته اشتغال
|
پیجویی و اکتشاف
|
استخراج معدن
|
کانهآرایی و فرآوری
|
متالورژی استخراجی
|
پیجویی و اکتشاف
|
1
|
5/0
|
25/0
|
0
|
استخراج معدن
|
5/0
|
1
|
75/0
|
25/0
|
کانهآرایی و فرآوری
|
25/0
|
5/0
|
1
|
5/0
|
متالورژی استخراجی
|
0
|
25/0
|
5/0
|
1 |
جدول شماره 4-4 - ضریب تصحیح امتیاز سابقهکار در زمینههای مختلف نسبت به زمینه مورد تقاضا
زمینه مورد تقاضا
زمینه اشتغال
|
زمینههای طراحی
|
زمینههای نظارتی
|
زمینههای اجرایی
|
زمینههای آموزشی و پژوهشی
|
مشاغل طراحی
|
1
|
1
|
75/0
|
5/0
|
مشاغل نظارتی
|
5/0
|
1
|
75/0
|
5/0
|
مشاغل اجرایی
|
75/0
|
1
|
1
|
5/0
|
مشاغل ستادی
|
75/0
|
1
|
75/0
|
5/0
|
مشاغل آموزشی،پژوهشی
|
75/0
|
75/0
|
5/0
|
1
|
مشاغل آزمایشگاهی
|
5/0
|
5/0
|
5/0
|
75/0
|
سایر مشاغل مرتبط
|
25/0
|
25/0
|
25/0
|
25/0
|
]طبق مصوبه جلسه مورخ 25/3/1393 شورای صدور پروانه اشتغال، مشاغل ستادی غیرمستقیم نمیتوانند زمینه طراحی درخواست و یا ارتقا پیدا کنند، سایر زمینهها بلامانع میباشد.[
]طبق مصوبه جلسه مورخ 10/12/1392 شورای صدور پروانه اشتغال، سوابق با عنوان کارشناسان رسمی امتیازی ندارد. [
4-3-2- کاردانی
الف- برای دارندگان مدرک تحصیلی کاردانی، امتیاز مربوط به هرسال سابقهکار حرفهای متقاضی، طبق جدول شماره 4- 5 تعیین میشود.
ب- چون پروانه اشتغال برای مشاغل کاردانی فقط در یک زمینه صادر میشود، در هریک از سالهایی که سابقه کار در زمینهای غیرمنطبق با گرایش تحصیلی بوده، امتیاز تعیین شده از جدول شماره 4- 5 ، برای مشاغل همگروه در ضریب 8/0 و برای مشاغل غیرهمگروه در ضریب 6/0 ضرب میشود. گروههای تحصیلی طبق بند 3-2-2 دستورالعمل است. تشخیص زمینه تخصصی سابقهکار بهعهده کمیته است.
جدول شماره 4-5 - امتياز مربوط به هر سال سابقهكار حرفهای (کاردانی)
رديف
|
مشاغل سابقهکار
|
درجه فعاليت یا نوع اشتغال
|
امتياز هرسال
|
1
|
مشاغلاجرايي و نظارتي
|
1
|
2
|
2
|
2
|
75/1
|
3
|
3
|
5/1
|
4
|
4
|
25/1
|
5
|
مشاغلآموزشي
وپژوهشيوآزمایشگاهی
|
منطبق با مدرك تحصیلی
|
5/1
|
6
|
غیر منطبق با مدرک ولی در همان گروه تحصيلي
|
1
|
7
|
مشاغلدفتري و ستادي
|
تخصصی مستقیم
|
5/1
|
8
|
تخصصیغیرمستقیم
|
1
|
9
|
ساير مشاغل مرتبط
|
-
|
1
|
]طبق مصوبه جلسه مشترک فی مابین معاونت امور معادن و صنایع معدنی با سازمان نظام مهندسی معدن ایران مورخ 28/8/1391 مقرر شد، برای دارندگان مدرک کاردانی در رشتههای اصلی نظام مهندسی معدن با بیش از 15سال سابقه کار در مشاغل اجرایی فعالیتهای معدنی، صدور پروانه اشتغال کارشناسی پایه 3 در رسته مربوط و زمینههای نظارت و اجرا بلامانع میباشد. این پروانه، قابل ارتقا نخواهد بود.[
4-3-3- موارد عمومی
الف- فقط سابقهکار حرفهای دارای امتیاز است.
ب- چنانچه امتیاز ارتباط رشته تحصیلی با رسته طبق جدول شماره 4-1 صفر باشد صدور پروانه در آن رسته امکانپذیر است. مشروط بر آنکه حداقل سابقه کار لازم را در رسته مورد تقاضا دارا باشد. و در صورت لزوم دورههای آموزشی جبرانی را گذرانده و در آزمونهای پایانی آن موفق شده باشد. اما چنانچه در رسته مورد تقاضا سابقه کار کافی طبق ماده 5 آییننامه نداشته باشد تقاضای صدور پروانه برای آن رسته پذیرفته نمیشود.
پ- به سنوات اشتغال پس از 40 سال سابقهکار کلی (مجموع حرفهای و غیرحرفهای) و یا پس از سن 70 سالگی امتیازی تعلق نمیگیرد. (برای اعضایی که طبق دستورالعملهای قبلی پروانه دریافت کردهاند، در صورت تقاضا سنوات سابقه کار اضافی قابل محاسبه و تجدید نظر است).
ت- اگر متقاضی همزمان با شغل تماموقت حرفهای، کارهای حرفهای دیگری نیز انجام میداده و امتیاز شغل تمام وقت وی منظور شده باشد، برای سایر کارها هیچ امتیازی منظور نمیشود.
ث- چنانچه متقاضی شغل تماموقت نداشته اما در دو يا چند شغل بطور پارهوقت و همزمان اشتغال داشته، امتیاز سابقهکار مربوط به هر شغل، به نسبت میانگین مدت اشتغال ماهانه در هر یک، بهصورت کسری از امتیاز آن شغل در اشتغال تمام وقت، منظور و با هم جمع میشود، مشروط بر آنکه جمع امتیاز هر سال از 1 تجاوز نکند.
ج- اگر متقاضی همزمان با شغل تماموقت غیرحرفهای، کارهای حرفهای نیز انجام میداده، مشابه بند ث عمل میشود، مشروط برآنکه امتیاز هر سال از 5/0 تجاوز نکند.
چ- به سوابق کار حرفهای پس از بازنشستگی از اشتغال رسمی نیز، چنانچه در چهارچوب ظرفیت اشتغال باشد و مشروط بر رعایت بندهای پ، ت، ث و ج امتیاز تعلق میگیرد.
ح- چنانچه عضو علاوه بر حداقل سابقه کار لازم پس از اخذ مدرک کارشناسی و بالاتر، سابقه کار با مدرک کاردانی نیز داشته باشد، امتیازهای سابقه کار با مدرک کاردانی بهطور جداگانه و امتیازهای سابقه کار پس از اخذ مدرک کارشناسی نیز جداگانه محاسبه میشود. ابتدا امتياز سابقه كار وي برای مدتهای اشتغال با مدرک کاردانی محاسبه و در ضریبی برحسب زمینه تخصصی مورد تقاضا، ضرب میشود. این ضریب برای زمینههای تخصصی اجرایی، نظارتی، طراحی و آموزشوپژوهش به ترتیب 75/0 ، 5/0 ، 25/0 و صفر است. سپس امتیاز سابقهکار در مدت اشتغال با مدرک کارشناسی و بالاتر نیز طبق دستورالعمل محاسبه میشود. مجموع امتیازهای مدت اشتغال با مدرک کاردانی پس از اعمال ضریب و کارشناسی یا بالاتر، امتیاز کل سابقهکار او را تشکیل میدهد. تعيين سایر امتيازها براساس آخرین مدرك تحصيلي وي و برمبناي مقررات مربوط انجام ميگيرد.
خ- در جدولهای شماره 4-2 و 4-5 ، درجه فعالیت برای طرحهای اکتشافی، معادن، کارخانههای کانهآرایی، فرآوری و ذوب فلزات، براساس آخرین دستورالعملهای درجهبندی تعیین میشود. این دستورالعملها طبق تبصره 1 ماده 12 آییننامه، به پیشنهاد سازمان و تأیید وزارت تدوین و بازنگری میشود. برای تعیین درجه فعالیت، کمیته تشخیص صلاحیت براساس مدارک گواهی اشتغال متقاضی اقدام میکند و در هر موردی که به اطلاعات و مدارک اضافی نیاز داشته باشد، از متقاضی مطالبه یا از مراجع ذیربط استعلام یا از شورای صدور پروانه استفسار میکند. در صورت لزوم مدارک مربوط به مشخصات پروانه عملیات باید توسط متقاضی ارائه شود.
درجه فعالیتهای کارشناسی سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی کشور، طبق جدول پیوست شماره 1 تعیین میشود.
د- برای مشاغل اکتشافی و زمینشناسی در معادن درحال بهرهبرداری، درجه فعالیت همان درجه معدن است.
ذ- چنانچه شغل متقاضي بهگونهاي بوده كه در یک زمینه تخصصی، بطور همزمان در چند فعاليت با درجههاي مختلف شامل درجه 1 اشتغال داشته، براي آن شغل فعاليت درجه 2 منظور ميشود و چنانچه بطور همزمان در چند فعاليت با درجههاي پايينتر از درجه 1 اشتغال داشته براي آن شغل، فعاليت درجه 3منظور ميشود. چنانچه تشخيص درجه فعاليت براي شغل دشوار باشد درجه 3 منظور ميشود.
ر- در شرکتهایی که فعالیت معدنی دارند کارشناسان شاغل در دفاتر شرکت چنانچه شغل آنها مرتبط با تخصص آنها باشد ستادی غیرمستقیم محسوب میشود اما چنانچه مشاغل اجرایی یا طراحی داشته باشند عیناً مطابق همان شغل درنظر گرفته میشود و درجه شغل برحسب درجه فعالیت منظور میشود.
ز- چنانچه شغل کارشناسان شرکتهای مشاور در زمینههای تخصصی قابل انطباق با زمینههای طراحی، نظارت یا اجرا نباشد، ستادی مستقیم منظور و مطابق قسمت آخر بند ذ امتیاز سابقه کار آنها 5/1 تعیین میشود.
ژ- چنانچه شغل متقاضی بهگونهای بوده که بطور همزمان در دو یا چند زمينه تخصصي فعالیت داشته يكي از آنها كه فعالیت غالب وي را تشكيل ميداده درنظر گرفته ميشود و چنانچه شرايط تقریباً يكساني از نظر صرف زمان فعالیت داشته يا تشخيص نسبت آن دشوار باشد، میانگین امتیاز مربوط به زمینههای تخصصی مختلف منظور میشود.
س- گواهی اشتغال بهکار همزمان با دوره خدمت نظام وظیفه، قابل قبول نیست. مگر درحالتی که از سوی نظام وظیفه، مأمور به خدمت در فعالیتهای معدنی شده باشد. (ارائه اصل مدرک امریه نظام وظیفه الزامی است)
ش- چنانچه گواهی اشتغال بهکار، همزمان با دوره تحصیلی باشد، برای دورههای کارشناسی ناپیوسته (از کاردانی به کارشناسی) 2 سال، کارشناسی ارشد ناپیوسته 1 سال و دکتری 5/1 سال از سابقه کار کسر میشود.
ص- سابقهکار آموزشی و پژوهشی فقط در دانشگاهها، دانشکدهها، آموزشگاههای کاردانی و پژوهشکدههایی که موضوع فعالیت آنها در یکی از رستههای موضوع قانون است و برای پژوهش تخصصی یا تدریس دروس تخصصی مرتبط با فعالیتهای معدنی، قابل محاسبه است.
ض- سابقهکار پژوهشی هنگامي مورد قبول است كه عنوان شغلي شخص را تشكيل میداده و فعاليتهاي تحقيقاتي كه برحسب اقتضاي شغلي انجام شده باشد (مانند تحقيق در هنگام تحصيلات تكميلي يا تحقيقات اعضاي هيأت علمي دانشگاه و نظاير آن) امتیاز جداگانه ای ندارد.
ط- در مؤسسههایی که در یکی از رستههای موضوع قانون فعالیت داشته باشند، مشاغل مربوط به امور دفتری و ستادی مرتبط با فعالیتهای معدنی، چنانچه صرفاً جنبه فنی داشته و در زمینههای تخصصی باشد، "تخصصی مستقیم" و چنانچه جنبه عمومی داشته باشد، "تخصصی غیرمستقیم" تلقی میشود. چنانچه تشخیص نسبت فعالیت در امور فنی و عمومی دشوار باشد میانگین امتیاز بین آن دو منظور میشود. میانگین امتیاز بین آن دو 5/1 منظور میشود. چنانچه فعالیت مؤسسه یا بخش، صرفاً مربوط به یک رسته نبوده و شخص در دو یا چند رسته کار تخصصی انجام میدهد، به عنوان تخصصی مشترک شناخته میشود و امتیاز 5/1 به آن تعلق میگیرد.براي رؤسای سازمانهای معادن و فلزات سابق و صنعت،معدن و تجارت ، امتیاز 1 و معاونین امور معدنی و اکتشافی آنها و سازمان صنعت، معدن و تجارت فعلی، امتیاز 5/1 منظور ميشود.
ظ- شغل مدیرعامل یا رئیس شرکت یا مؤسسه، در مؤسسهای که موضوع فعالیت آن منحصراً یکی از فعالیتهای معدنی باشد، "تخصصی مستقیم" و در مؤسسهای که دارای چندین فعالیت متفاوت مرتبط با رستههای موضوع قانون باشد، "تخصصی غیرمستقیم" محسوب میشود. عضو هیأت مدیره امتیازی ندارد، مگر آنکه شغل حرفهای مرتبط با فعالیتهای معدنی در آن مؤسسه داشته باشد، که درآنصورت نیز امتیاز مربوط به آن شغل بهوی تعلق میگیرد.
]طبق مصوبه جلسه مورخ 30/7/1391 شورای صدور پروانه اشتغال، چنانچه فعالیت یک شرکت، تخصصی (فقط اکتشاف یا استخراج یا فرآوری) نباشد برای مدیران و کارکنان ستادی آن امتیاز تخصصی غیرمستقیم (با یک امتیاز) محاسبه میشود.[
]طبق مصوبه جلسه مورخ 26/6/1391 شورای صدور پروانه اشتغال، برای متقاضیان پروانه اشتغال که سابقه کار آنان به عنوان سایر مشاغل مرتبط پذیرفته میشود مانند آزمایشگاه مکانیک خاک و ... رشته تحصیلی باید مرتبط با رسته مورد تقاضا باشد.[
ع- در مؤسسههای دولتی و نهادهای عمومی که موضوع فعالیت آنها عمومی است و اختصاص به یکی از رستههای موضوع قانون ندارد، اما خدمات معینی را برای فعالیتهای معدنی انجام میدهند (مانند سازمان مدیریت و برنامهریزی، کمیسیونهای تخصصی مجلس شورای اسلامی، وزارت کار و امور اجتماعی، وزارت تعاون، بانکهای تخصصی، بیمههای تخصصی، سازمان بازرسی، سازمان نظام مهندسی معدن، سازمان حفاظت محیط زیست، سازمان جنگلها و مراتع و غیره)، مشاغل ستادی مرتبط با فعالیتهای معدنی، چنانچه به تشخیص کمیته، جنبه فنی و حرفهای داشته باشند، "سایر مشاغل مرتبط" منظور میشود.
]طبق مصوبه جلسه مورخ 21/8/1391 شورای صدور پرانه اشتغال، شغل کارشناس امور صنایع و معادن در سازمان آموزش فنی و حرفهای کشور به عنوان سایر مشاغل مرتبط و با امتیاز یک، قابل پذیرش میباشد. رسته، متناسب با رشته تحصیلی تعیین میگردد.[
]طبق مصوبه جلسه مورخ 30/11/1390 شورای صدور پروانه اشتغال، مشاغل مربوط به حوزه قوه قضاییه در ارتباط با فعالیتهای معدنی در صورت تأیید عناوین شغلی ارجاعی، به عنوان سایر مشاغل قابل پذیرش است.[
غ- به سابقه کار ستادی یا عملیاتی غیرمرتبط با فعالیتهای معدنی، ولو آنکه در وزارت صنعت،معدن و تجارت یا یکی از مؤسسههای وابسته به آن یا مؤسسهای با موضوع فعالیت در یکی از رستهها باشد، امتیازی تعلق نمیگیرد.
ف- سابقهکار در سایر مشاغل مرتبط با فعالیتهای معدنی (مانند بازاریابی، فروش و صادرات محصولات، ساخت و تأمین تجهیزات، پیمانکاری جزء و غیره) باید صرفاً جنبه فنی و تخصصی داشته باشد. تشخیص موارد بهعهده کمیته است. سابقه کار در آزمایشگاه فنی مکانیک خاک به عنوان سایر مشاغل مرتبط پذیرفته میشود.
ق- امتیاز سابقهکار در مشاغل مشابه و در رشتههای اصلی موضوع قانون، چنانچه در غیر از فعالیتهای معدنی باشد، درصورت نیاز طبق دستورالعملهای ویژه، که بهصورت الحاقیه به این دستورالعمل تهیه میشود، قابل محاسبه خواهد بود.
ك- چون تعداد مهندسان نقشهبرداری که دارای سابقهکار در فعالیتهای معدنی هستند، درحال حاضر متناسب با نیازهای بخش معدن نیست، تا زمانی که به تشخیص وزارت تعداد اعضای دارای پروانه اشتغال در این زمینه بهحد کافی نرسیده باشد، به مهندسان نقشهبرداری که فعالیت غیر معدنی داشتهاند نیز پروانه اشتغال داده میشود. در این حالت به هر سال سابقهکار پس از اخذ مدرک کارشناسی یا بالاتر، در فعالیتهای غیر معدنی 1 امتیاز تعلق میگیرد، مشروط برآنکه بطور تمام وقت و صرفاً در فعالیتهای اجرایی بوده و ستادی نباشد و توسط یکی از وزارتخانهها یا مؤسسات دولتی و تخصصی تابعه آنها یا نهادها و سازمانهایعمومی یا شهرداریها مورد تأیید قرار گرفته باشد و یا تصویر قرارداد منعقده بین این مؤسسهها و نهادها و مشاور که در آن نام کارفرما، شماره و تاریخ قرارداد، موضوع و مدت قرارداد مشخص شده و مربوط به همان مدت سابقه کار ارائه شده باشد.
موضوع این بند فقط در اولین بار صدور پروانه رعایت میشود ولی پس از صدور پروانه، ارتقای پایه در زمینه نقشهبرداری مشروط به دارا بودن سابقه کار کافی در فعالیتهای معدنی است.
4-4- امتیاز آزمون
* برای دارندگان مدرک کارشناسی و بالاتر، طبق مواد 5 و 7 آییننامه، برای دریافت پروانه اشتغال، در هر زمان که وزارت لازم بداند، موفقیت در آزمون الزامی است.
* طبق تبصره 3 ماده 11 آییننامه، وزارت صنعت،معدن و تجارت موظف است با توجه به تعداد متقاضیان هر درجه و رعایت تناسب مورد نیاز جامعه بهآن بهطور مستمر در فواصل زمانی معین نسبت به برگزاری آزمونهای مربوط اقدام کند.
* چنانچه رسته متقاضی با گرایش تحصیلی وی متفاوت باشد، گذراندن دوره جبرانی و موفقیت در آزمون آن، در هر زمان که وزارت لازم بداند، الزامی است. دستورالعملهای ویژه آموزش و آزمون جبرانی و روش تعیین امتیازهای مربوط، توسط سازمان تهیه میشود و به تأیید وزارت میرسد.
* برای دارندگان مدرک کاردانی، طبق ماده 26 آییننامه، دریافت پروانه اشتغال منوط به قبولی در آزمون است.
* برای ارتقای پایه، گذراندن دورههای آموزشی و موفقیت در آزمون آنها طبق دستورالعمل مربوط ضروری است.
* امتیاز آزمون برمبنای روش نمرهدهی از صفر تا 20 تعیین میشود.
* دستورالعملهای مربوط به آموزش و آزمون توسط سازمان تهیه میشود و پس از تأیید وزارت قابل اجرا است.
* آزمون در فواصل زمانی معین و در تعدادي از مراكز استانها برگزار ميشود. امتياز مربوط به آزمون عيناً از فهرست نتايج آزمون استخراج و در جمعبندي امتيازها منظور میشود.
* وزارت میتواند برگزاری آزمون را به سازمان واگذار کند.
* مدت اعتبار نمره آزمون دورههای آموزشی،10 سال است.
* چنانچه تعداد دورههای آموزشی گذرانده شده توسط عضو بیش از تعداد مورد نیاز برای ارتقای پایه وی باشد، امتیاز آن آزمونها برای ارتقاي بعدی عضو قابل قبول خواهد بود، مشروط برآنکه طبق دستورالعملهای سازمان متناسب با رسته، زمینه و پایه عضو باشد. منظور نمودن نمرات آموزش و آزمون اعضای کارورز نیز مشابه آن است.
* تعداد دورههاي آموزشي مورد نياز، بر مبناي پايه كوچكتر عضو تعيين مي شود و ميانگين امتياز دورهها، براي هر دو زمينه بهطور مساوي مورد نظر قرار مي گيرد.
4-5- امتیازهای ویژه (خدمات برجسته)
امتیازهای ویژه مربوط به خدمات برجسته به پیشنهاد کمیته و با تأیید شورا اعطا میشود. تصویر (برابر اصل) تمام مدارک مربوط باید برای شورا ارسال شود. امتیازهای ویژه برای خدمات برجسته متقاضی، که حداکثر آن طبق آییننامه 10 امتیاز است، بهشرح زیر تعیین میشود.
]طبق مصوبه جلسه مورخ 16/6/1393 شورای صدور پروانه اشتغال، در صورتیکه دورههای آموزشی ارتقای پایه به عنوان خدمات برجسته محسوب و امتیاز مربوط منظور شود، در هنگام ارتقای پایه، امتیاز آنان محاسبه نمیشود.[
4-5-1- ابتکارات و نوآوریهای دارای آثار و پیامدهای عام در بخش (حداکثر 2 امتیاز)
* برای هر اختراع یا نوآوری در زمینههای مرتبط با فعالیتهای معدنی، که دارای گواهینامه از مراجع ذیربط یا تأییدیه از سازمان ثبت اختراعات و اکتشافات کشور باشد، 1 امتیاز و در مجموع 2 امتیاز منظور میشود.
4-5-2- آثار و اقدامات برجسته ماندگار در بخش (حداکثر 5/1 امتیاز)
برای صاحب امتیاز، مدیر مسئول و سردبیر هر نشریه علمی، تخصصی و حرفهای مرتبط با فعالیتهای معدنی، که بیش از یک سال سابقه فعالیت در آن داشته است، با ارائه مدارک مربوط، 25/0 امتیاز و در مجموع 5/0 امتیاز منظور میشود.
4-5-3- خدمات و تلاشهای چشمگیر در مقیاس ملی (حداکثر 2 امتیاز)
* برای هر گواهینامه کشف کانسار، برای کانسارهای فلزی و زغالسنگ 5/0 امتیاز و برای سایر کانسارها 25/0 امتیاز و برای هر پروانه بهرهبرداری معدن یا کارخانه کانهآرایی، فرآوری و ذوب فلز یا واحد مستقل تحقیقاتی مرتبط با فعالیتهای معدنی، با ارائه گواهينامه یا پروانه، 5/0 امتیاز منظور میشود. در مجموع حداکثر 2 امتیاز میتوان برای گواهینامهها و پروانههای صادره منظور کرد. قابل توجه اینکه گواهینامهها و پروانههای منتقل شده امتیازی ندارند.
4-5-4- کتاب (حداکثر 2 امتیاز)
برای کتابهای مرتبط با رشته تخصصی، با ارائه صفحه مشخصات كتاب، كه حاوي نام مؤلف يا مترجم باشد، به ترتیب زیر امتیاز منظور میشود:
* تألیف – هر کتاب 75/0 یا 1 امتیاز به تشخیص کمیته.
* ترجمه – هر کتاب 5/0 یا 75/0 امتیاز به تشخیص کمیته.
در مجموع حداکثر2 امتیاز میتوان برای تهیه کتاب منظور کرد.
4-5-5- مقاله (حداکثر 1 امتیاز)
براي هر مقاله تخصصي مرتبط كه در مجلات علمي یا حرفهای معتبر يا در مجموعه مقالات سمينارهاي تخصصي، بهچاپ رسيده باشد، با ارائه كپي صفحهای از نشريه يا مجموعه مقالات، كه حاوي مشخصات آن و نام نويسنده مقاله و عنوان مقاله باشد، 25/0 امتياز در نظر گرفته میشود. به مقالاتی که به صورت پوستر ارائه شده ولی در مجموعه مقالات به چاپ رسیده باشد نیز امتیاز تعلق میگیرد. امتیاز مقالههایی که در مجلات معتبر علمی بینالمللی (ISI) به چاپ رسیده باشد 5/0 است.
در مجموع حداكثر 1 امتياز براي مقالهها منظور میشود.
مقالههايي كه به چاپ نرسيده، گزارشهايي كه تهيه آن جزيي از وظايف شغلي بوده و يا در نشريات درون سازماني منتشر شده و همچنين ايراد سخنراني در هرگونه گردهمايي امتيازي ندارند.
4-5-6- دورههای آموزشی (حداکثر 2 امتیاز)
* برای دورههای آموزشی مرتبط با حرفههای مهندسی معدن (غير از دورههاي ويژه ارتقاي پايه)، با ارائه گواهینامه پایان دوره، به ترتیب زیر امتیاز منظور میشود:
- دورههای بین 30 تا 100 ساعت هر دوره 25/0 امتیاز.
- برای دورههای با مدت بین 100 تا 150 ساعت – هر دوره 5/0 امتیاز و حداکثر 1 امتیاز.
- برای دورههای با مدت بیش از 150 ساعت – هر دوره 1 امتیاز.
- به مدارک تحصیلی کارشناسی ارشد و یا دکتری غیر مرتبط و یا مدارک تحصیلی اضافی، معادل یک دوره آموزشی درازمدت، 1 امتیاز اضافه میشود.
در مجموع حداکثر2 امتیاز میتوان برای گذراندن دورههای آموزشی منظور کرد.
كلاسهاي زبان، دورههاي عمومي كامپيوتر، دورههاي كمتر از 30 ساعت، شركت در سمينارهاي يك روزه و دورههایی که مرتبط با گروه تخصصی متقاضی نباشد، امتيازي ندارند و به عنوان خدمات برجسته امتیازی ندارد.
* گذراندن دورههای تخصصی جبرانی یا الزامی یا اختیاری، مطابق بند 4-4 براساس دستورالعملهای آموزشی، که توسط سازمان تهیه میشود و به تأیید وزارت میرسد، انجام و برای تعیین امتیاز طبق دستورالعمل مربوط رفتار میشود.
]طبق ابلاغیه مورخ 17/2/1393، گذراندن دوره مبانی معدنکاری برای کلیه نقشه برداران الزامی است. همچنین گذراندن این دوره برای زمین شناسانی که تجربه کافی در فعالیتهای معدنی ندارند نیز توصیه میشود. اما اعضایی که رشته تحصیلی آنان مهندسی معدن(هرگرایشی) باشد، نیازی به گذراندن این دوره ندارند و در صورت گذراندن این دوره، نمره آن برای ارتقای پایه منظور نمیشود. [
]طبق مصوبه جلسه مورخ 28/8/1391 شورای صدور پروانه اشتغال در رستههایی که دورههای آموزشی مرتبط در استانها برگزار نگردیده، دورههای سایر رستهها قابل پذیرش می باشد.[
]طبق ابلاغیه مورخ 25/3/1393، سوابق دورههای آموزشی ارتقای پایه بدون کارنامه اموزشی سازمان قابل بررسی نخواهد بود. در صورتیکه تعداد دورههای گذرانده شده متقاضی بیش از تعداد مورد نیاز برای ارتقای پایه باشد بنابه تقاضای عضو، امتیاز دورهها به یکی از دو حالت زیر منظور می شود:
- به تعداد مورد نیاز برای ارتقا به ترتیب تاریخ اخذ گواهینامه
- ملحوظ نمودن معدل تمام دورههای گذرانده شده که در این صورت این دوره ها در ارتقای بعدی قابل لحاظ نیست.[
4-5-7- عضویت مؤثر در مجامع و تشکلهای حرفهای (حداکثر 5/2 امتیاز)
* برای اعضای فعال و علاقهمند سازمان استان که حق عضویت خود را بطور منظم پرداخت میکنند، با تأیید رئیس سازمان استان و در اولین بار درخواست صدور پروانه اشتغال، بهازای هر سال 25/0 و در مجموع حداکثر 75/0 امتیاز منظور میشود.
* براي فعاليت مؤثر در اركان سازمان نظام مهندسي معدن، که توسط رئيس سازمان یا رئیس سازمان استان تأييد شده باشد، به ازاي هرسال 25/0 امتياز و در مجموع حداكثر 1 امتياز منظور میشود. درصورت فعاليت همزمان در چند ركن مجموعاٌ همان 25/0 امتياز در هر سال منظور ميشود.
* براي اعضاي مؤسس، شورایعالی، هيأت مديره، ارکان برجسته، دبير یا مدیر یا رئیس انجمنهاي علمي و تشكلهاي تخصصي و حرفهاي مرتبط با حرفههای مهندسی معدن، با ارائه صورتجلسه يا گواهي انجمن يا تشكل، به ازاي هر سال 25/0 امتياز و در مجموع حداكثر 5/0 امتياز منظور میشود.
* برای کارشناسان رسمی دادگستری در زمینههای مرتبط با رشتههای موضوع قانون، با ارائه گواهینامه از کانون کارشناسان رسمی دادگستری، میتوان 5/0 امتیاز منظور کرد.
4-5-8- احراز عناوین نمونه و برجسته داخلی و خارجی (حداکثر 5/1 امتیاز)
* براي احراز هر عنوان نمونه و برجسته جهاني یا كشوري يا استانی در زمینه حرفهای، بهترتیب 75/0 یا 5/0 یا 25/0 امتیاز و در مجموع حداکثر 1 امتیاز، با ارائه حكم، منظور میشود. قابل توجه اینکه تشويقنامهها و تقديرنامههاي درون سازماني امتيازي ندارند.
* برای احراز رتبه اول در مقاطع تحصیلی کارشناسی و کارشناسی ارشد، با ارائه مدارک مربوط، 25/0 امتیاز و حداکثر 5/0 امتیاز منظور میشود.
4-5-9- کیفیت عملکرد عضو
- به منظور ارتقای سطح ارائه خدمات مهندسی، کیفیت کار اعضا هر سال ارزیابی و میانگین امتیازهای مربوط در هنگام ارتقای رتبه تأثیر داده میشود. برای این شاخص حداکثر 3 امتیاز منظور میشود. شیوهنامه مربوط به چگونگی ارزشیابی عملکرد اعضا توسط سازمان تدوین و پس از تأیید وزارت به مورد اجرا گذاشته میشود.
4-5-10- سایر خدمات و موارد پیشنهادی
* برای سایر خدمات فنی و حرفهای برجسته که در این دستورالعمل پیشبینی نشده و یا برای افراد برجستهای که در زمینه حرفهای خود دارای حسن شهرت ملی هستند، کمیته میتواند با ارائه دلایل توجیهی اعطای امتیاز معینی را در هر مورد پیشنهاد کند و شورا میتواند تا مجموع 3 امتیاز برای این موارد منظور کند.
* شورا میتواند در موارد خاص و با درج دلایل توجیهی در صورتجلسه رتبهبندی، تا 2 امتیاز به مجموع امتیازها اضافه کند.
4-5-11 – به ازای هر بازدید گروهی یک یا چند روزه 25/0 امتیاز و تا سقف 1 امتیاز محاسبه شود.
5- مراحل صدور پروانه اشتغال
5-1- کیفیت ارائه مدارک
5-1-1- مدرک تحصیلی
مداركي كه توسط يكي از دانشگاههاي ايران صادر شده باشد، عيناً مورد قبول است. مدارك صادره از دانشگاههاي خارجي، بايد توسط وزارت علوم، تحقيقات و فناوري ارزشيابي شده باشد. چنانچه اصل مدرک در دسترس نباشد باید رونوشت یا تصویر آن، که توسط وزارت علوم، تحقیقات و فناوری تصدیق شده باشد، ارائه شود. در مدرك تحصيلي يا گواهي پايان تحصيلات بايد درجه علمي، رشته و گرايش بطور دقيق درج شده باشد.
مدارك دورههايي كه به سفارش یا با تأييد وزارت صنعت، معدن و تجارت (وزارت صنايع و معادن يا معادن و فلزات سابق) يا يكي از مؤسسههاي وابسته به آن برگزار شده و دارای ارزش داخلی است، مشروط بر آنكه در مدرك نهايي، معادل درجه علمي، رشته و گرايش بطور دقيق درج شده باشد، مورد قبول خواهد بود.
5-1-2- گواهی اشتغال بهکار
متقاضی باید طبق فرم شماره 2 کلیه سوابق اشتغال خود، اعم از اشتغال در فعالیتهای معدنی یا غیر از آن و تماموقت یا پارهوقت را بهترتیب تاریخ اعلام کند. برای سوابق کار در فعالیتهای معدنی و قابل قبول، با همان ترتیب و تاریخهایی که در فرم درج شده، باید گواهیهای اشتغال به کار ارائه و پیوست شود. گواهی اشتغال بهکار باید بهگونهای باشد که صحت صدور مدرک برای کمیته محرز شود. به استناد مواد 6 و 113 آییننامه، گواهی اشتغال بهکار و تجربه عملی و سابقه کار متقاضی با شرایط زیر معتبر است.
5-1-2-1- مراجع صادرکننده گواهی
الف- توسط کارگزینی یا واحدهای فنی وزارتخانهها یا سازمانهای دولتی یا وابسته به دولت یا دانشگاههای معتبر صادر شده باشد.
ب- توسط شخصیتهای حقوقی شاغل در رشتههای موضوع قانون، که دارای پروانه اشتغال شخص حقوقی باشند صادر شده باشد. [چون ممکن است در چند سال اول اجرای دستورالعمل، هنوز تعدادی از این مؤسسهها پروانه اشتغال دریافت نکرده باشند، اعتبار شخص حقوقی باید توسط کمیته تشخیص صلاحیت سازمان استانی که در آن بهثبت رسیده تأیید شود. بهاین منظور لازم است مدارک مربوط به فعالیت مؤسسه (آگهی در روزنامه رسمی که تاریخ تأسیس و مدت و نوع فعالیت را مشخص کند و پروانه یا مجوز عملیات معدنی و سایر مدارک خواسته شده توسط کمیته) ارائه شود. بدیهی است که بررسی و تأیید اعتبار هر مؤسسه توسط سازمان استان، فقط برای یکبار کافی است.]
پ- گواهی اشتغال بهکار در مؤسسههایی که تغییر نام یا تغییر ساختار دادهاند، باید از مؤسسههای جایگزین آنها یا مراکزی که امور مؤسسه سابق را بهعهده دارند گرفته شود.
ت- گواهی اشتغال بهکار در مؤسسههایی که تعطیل شده و هیچگونه سابقهای از آنها موجود نیست، باید همراه با گواهی سازمان استان مربوط درباره فعالیت آن مؤسسه در مدت اشتغال متقاضی در آن باشد.
ث- مدارک اشتغال بهکار در خارج از کشور باید به تأیید سفارت ایران در آن کشور رسیده باشد. در صورت عدم امکان تأیید توسط سفارت، به علت قدیمی بودن سابقه کار، اخذ تأیید از 2 نفر دارای پروانه اشتغال و با بیش از10 سال سابقه کار بلامانع است.
ج- گواهی اشتغال صادرشده توسط اشخاص حقیقی و همچنین شرکتهای تعاونی و یا پیمانکاری شاغل در فعالیتهای معدنی، هنگامی معتبر است که صادرکننده دارای پروانه یا مجوز عملیات معدنی یا صنایع معدنی از وزارت صنعت،معدن و تجارت باشد و اشتغال متقاضی در مدت اعتبار پروانه یا مجوز باشد و توسط 2 نفر از مهندسان دارای پروانه اشتغال و با بیش از 10 سال سابقه کار تأیید شود. در صورت وجود مسئول فنی در زمان اشتغال، این گواهی باید به تأیید وی نیز رسیده باشد.
چ- برای اشتغال تماموقت، ارائه مدارک مربوط (شامل گواهی پرداخت کسور بازنشستگی یا بیمه تأمین اجتماعی یا تأیید مؤسسات دولتی) ضروری است. اما چنانچه سابقه کار ارائه شده، مربوط به متقاضی خویشفرما بوده و کسور بازنشستگی یا بیمه تأمین اجتماعی را پرداخت نکرده یا مربوط به اشتغال پس از بازنشستگی بوده و یا هر حالت دیگری که در این دستورالعمل قابل پیشبینی نبوده، باید مدارکی دال بر اشتغال در فعالیتهای معدنی و تماموقت یا پارهوقت بودن آن ارائه شود و توسط 2 نفر از مهندسان دارای پروانه اشتغال و با بیش از 10 سال سابقه کار تأیید شود. در گواهی اشتغال پاره وقت درج تعداد ساعات کاری در هفته یا در ماه ضروری است.
ح- تأییدیه گواهی اشتغال توسط 2 نفر از مهندسان دارای پروانه اشتغال و با بیش از 10 سال سابقهکار برای سایر مواردی نیز که کمیته لازم بداند، باید ارائه شود.
خ- برای کارشناسانی که در سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی کشور اشتغال داشتهاند، تعیین زمینههای تخصصی سابقهکار اعم از اجرایی، طراحی، نظارت، آموزش، پژوهش، امور آزمایشگاهی، امور ستادی با تخصصی مستقیم یا غیرمستقیم و همچنین درجه هر فعالیت و مدتهای اشتغال به هریک، باید اشتغال به هر یک باید طبق جدول پیوست شماره یک تعیین و به تأیید و امضای یکی از معاونتهای (فنی) آن سازمان یا مدیریت مربوط برسد.
د- تا زمانی که وزارت تشخیص دهد، به مهندسان نقشهبرداری دارای سابقهکار در فعالیت غیرمعدنی نیز پروانه اشتغال داده میشود، مشروط برآنکه اشتغال آنها بطور تمام وقت و صرفاً در فعالیتهای اجرایی بوده و ستادی نباشد و توسط یکی از وزارتخانهها یا مؤسسات دولتی و تخصصی تابعه آنها یا نهادها و سازمانهایعمومی یا شهرداریها مورد تأیید قرار گرفته باشد. شرایط صدور گواهی اشتغال طبق بند 4-3-3-ك است.
5-1-2-2- مشخصات گواهی
در هر نوع گواهی اشتغال بهکار باید موارد زیر بطور واضح درج شده باشد، بطوریکه کمیته بتواند بهاستناد آن رسته، تخصص شغلي، درجه فعالیت، تمام وقت بودن اشتغال و مدت زمان اشتغال را، بهوضوح تشخيص دهد.
- نام و مشخصات کامل متقاضی.
- تاریخهای شروع و خاتمه هر کار، شغل یا سمت.
- نوع فعالیت مؤسسه.
- محل دقیق خدمت.
- مشخصات کامل شغل و سمت و مسئولیت.
- نوع اشتغال (قراردادی، پیمانی، رسمی، تمام وقت یا پاره وقت و غیره).
- نوع فعالیت معدنی یا پروژه و مشخصات دقیق آن، بهگونهای که تعیین درجه فعالیت میسر باشد.
درصورت تغییر هریک از شرایط اشتغال باید مدرک و گواهی اشتغال جداگانه صادر شده باشد. چنانچه متقاضی در مؤسسهای به مدت طولانی و با شرایط متفاوتی مشغول بهکار بوده باید در گواهی اشتغال، تغییر هریک از شرایط و تمام شغلها و سمتها و مدت هریک درج شده باشد.
چنانچه اصل حکم یا گواهی مربوط به زمان صدور موجود نباشد یا شامل اطلاعات کامل نباشد یا مورد قبول کمیته واقع نشود، لازم است متقاضی با مراجعه به شخص حقوقی یا حقیقی مربوط، مجدداً گواهی اشتغال دریافت کند و دراینصورت گواهی اشتغال میتواند مشابه فرمهای شماره 3 تهیه شود.
در هر یک از سالهای اشتغال متقاضی که تعیین رسته و زمینه شغل یا درجه فعالیت برای کمیته دشوار باشد میتواند از شورای صدور پروانه استفسار کند.
5-1-3- گواهی قبولی در آزمون و گذراندن دورههاي آموزشي
هرزمان که وزارت صدور پروانه یا ارتقای پایه را موکول به گذراندن آزمون یا دورههای آموزشی کند، متقاضی موظف است طبق دستورالعمل مربوط دورههای مورد نظر را گذرانده و در آزمون مربوط شرکت و حداقل امتیاز اعلام شده را کسب کند. تعداد و نوع دورههای آموزشی برای ارتقای پایه طبق دستورالعمل مربوط توسط سازمان تعیین و پس از تأييد وزارت اجرا میشود. امتیازهای دورههای آموزشی و میانگین آنها و گواهی قبولی در آزمون باید توسط امور آموزش و پژوهش سازمان تأیید و به سازمان استان متبوع عضو ابلاغ شود. در صورت رسيدن تعداد دورههاي آموزشي گذرانده شده به حدنصاب مقرر در دستورالعمل، كارنامه دورهها توسط مسئول آموزش سازمان استان صادر مي شود تا در هنگام تقاضاي ارتقا پايه مورد استفاده قرار گيرد.
5-1-4- مستندات مربوط به خدمات برجسته
مشخصات مقالهها و كتابهایی كه توسط متقاضي تهيه شده و تصويري از صفحه مشخصات آنها، مدارك مربوط به عضويت در ارکان مجامع علمي و فني، تصویر گواهینامههای دورههای آموزشی، تصویر احکام عناوین نمونه و برجسته بینالمللی، کشوری یا استانی و ساير مدارك، مستندات و گواهيهاي مربوط به خدمات برجسته، بايد ارائه شود.
5-1-5- سایر مدارک
در هر زمان سازمان استان ميتواند مدارك ديگري را نیز، مانند برگ عدم سوءپيشينه يا برگ تأييد عدم اعتياد به مواد مخدر يا ساير مداركي كه توسط وزارت يا سازمان یا مقررات جاري کشور اعلام ميشود، از متقاضي مطالبه كند.
5-2- دریافت و ثبت تقاضا
* هر عضو سازمان استان (درصورت نداشتن بدهی حق عضویت) میتواند طبق یکی از فرمهای پیوست، تقاضای صدور پروانه اشتغال کند. فرم شماره 1/1 مربوط به دارندگان مدرک کارشناسی و بالاتر و فرم شماره 2/1 مربوط به دارندگان مدرک کاردانی فنی است. برای تقاضای تمدید پروانه اشتغال، اصلاح رسته یا زمینه و ارتقای پایه، از فرم شماره 3/1 استفاده میشود. اعضایی که دارای مشاغل تمام وقت در هر استان میباشند عضو آن استان محسوب و لازم است از سازمان استان محل اشتغال خود، درخواست پروانه اشتغال کنند.
* دبيرخانه سازمان استان متقاضي را راهنمايي ميكند تا مدارك مورد نياز براي صدور پروانه اشتغال را بهترتیب زير تهيه نموده (چنانچه در پرونده موجود نباشد) و همراه با تقاضاي صدور پروانه تحويل دهد.
- يك نسخه تصوير شناسنامه.
- يك نسخه تصوير گواهي پايان خدمت سربازي يا معافيت از خدمت.
- مدرک اشتغال و سکونت دائم از شش ماه قبل در استان.
- مدرک عضویت در سازمان استان (فقط ارائه کارت عضویت معتبر و درج شماره عضویت در فرم تقاضا کافی است).
- 2 عدد عكس 3×4 (ترجیحاً رنگی).
- يك نسخه تصوير مدرك(هاي) تحصيلي.
- یک نسخه خلاصه سوابق اشتغال که طبق فرم شماره 2 توسط متقاضی تکمیل میشود.
- يك نسخه تصوير گواهي(هاي) اشتغال مربوط به زمان صدور یا مشابه فرم(های) شماره 3.
- یک نسخه خلاصه مدارک مربوط به خدمات برجسته که طبق فرم شماره 7 توسط متقاضی تکمیل میشود.
- يك نسخه تصوير مدارك و مستندات مربوط به خدمات برجسته.
- فيش بانكي پرداخت هزينه بررسي تشخيص صلاحيت.
- جهت صدور پروانه اشتغال جديد براي فردي كه داراي پروانه اشتغال است يا اصلاح يا تمديد آن یا ارتقای پایه، فقط تحويل مدارك جديد مورد نياز، مربوط به فاصله بين تاريخ صدور پروانه اشتغال تا تاريخ تقاضا، كفايت ميكند و اصل پروانه اشتغال نیز باید تحویل داده شود.
يك نسخه اصل هر يك از مدارك نيز بايد به دبيرخانه سازمان استان ارائه شود. دبیرخانه سازمان استان پس از بررسي اصل مدارك و تصديق اعتبار آنها و انطباق تصاوير با مدارك اصلي، تقاضا را پذيرفته و برابر اصل بودن تصاوير مدارك ارائه شده را روي آنها گواهي يا ممهور ميكند و مدارك اصلي را به متقاضي برميگرداند.
*به منظور اطلاع متقاضی از چگونگی و کیفیت مدارک مورد نیاز برای صدور پروانه، دبیرخانه سازمان استان موظف است بخشی از دستورالعمل که شامل بند 5-1 و زیر بندهای آن و بند 5-2 است را هنگام درخواست صدور پروانه اشتغال به صورت کتبی به متقاضی بدهد.
* دبيرخانه سازمان استان پس از دريافت تقاضا و حصول اطمينان از كامل بودن مدارك مورد نياز، وصول تقاضا را در دفتري كه به همين منظور اختصاص داده شده با درج شماره و تاريخ تحويل، ثبت نموده و شماره و تاريخ مزبور را عيناً روي فرم تقاضا نيز درج ميكند و به متقاضي طبق فرم شماره 4 رسيد ميدهد. نوبت بررسی درخواستهای متقاضیان به ترتیب شماره و تاریخ دریافت تقاضا است.
* اصل تقاضا و كليه مدارك منضم به آن به كميته تشخيص صلاحيت ارجاع ميشود. كميته تشخيص صلاحيت ابتدا كليه مدارك و پرونده عضويت وي در سازمان استان را بررسي نموده و چنانچه پارهاي از مدارك متقاضي ناقص يا ناصحيح باشد يا مدارك اضافي لازم باشد، در اسرع وقت مراتب را به دبيرخانه سازمان استان اطلاع ميدهد تا جهت اعلام به متقاضي طبق فرم شماره 5 عيناً به آدرس وي ارسال شود. بهاستناد ماده 8 آييننامه، اين اعلام بايد ظرف مدت 15 روز، از تاریخ ثبت تقاضا، انجام شود. بديهي است كه درصورت كسر مدارك، نوبت بررسي نيز مجدداً پس از تكميل مدارك تعيين خواهد شد.
* متقاضي پس از تكميل موارد خواسته شده، آنها را مجدداً به دبيرخانه سازمان استان تحويل داده و دبيرخانه در دفتر مربوط، در مقابل شماره قبلي متقاضي تحويل مدارك جديد را درج نموده و پس از تعيين نوبت مجدد، به متقاضي رسيد ميدهد. مدارك دريافت شده، مشابه ترتيب فوق براي اقدامات بعدي به كميته تشخيص صلاحيت تحويل داده ميشود.
5-3- بررسی توسط کمیته
کمیته تشخیص صلاحیت، پس از بررسی اولیه و تأیید کامل بودن مدارک متقاضی، رسته و زمینههای درخواستی را طبق مفاد فصل سوم دستورالعمل بررسی کرده و سپس امتیازهای وی برای رتبهبندی در هر زمینه را طبق مفاد فصل چهارم دستورالعمل تعیین میکند. (چنانچه کمیته اصلاح رسته و زمینههای درخواستی را ضروری یا مناسب تشخیص دهد، میتواند از طریق سازمان استان به متقاضی جهت اصلاح یا تکمیل، پیشنهاد و اطلاع دهد)
برای تعیین امتیازهای مربوط به سابقهکار از جدولی مشابه فرم شماره 1/6 برای مشاغل کارشناسی و بالاتر و فرم شماره 2/6 برای مشاغل کاردانی، استفاده میشود. در این جدول، هر سطر باید به یکی از مشاغل اختصاص داده شود. طبق مفاد بند 4-3 دستورالعمل، ابتدا امتیاز شغل تعیین میشود و سپس برحسب رسته یا زمینههای مورد درخواست، در ضرایب مربوط به آن ضرب میشود. سپس این حاصلضرب، در مدت اشتغال به آن شغل برحسب ماه، ضرب و بر 12 ماه تقسیم میشود تا امتیاز مربوط به آن قسمت از سابقهکار بدست آید. این عدد با دو رقم اعشار در ستون مربوط به هر زمینه درخواستی نوشته میشود. جمع امتیازهای تمام سطرهای جدول در ستون هر زمینه درخواستی، امتیاز مربوط به سابقهکار در آن زمینه را مشخص میکند. چنانچه مجموع امتیازها بیشتر از 40 باشد همان 40 امتیاز منظور میشود.
برای تعیین امتیازهای ویژه مربوط به خدمات برجسته از جدولی مشابه فرم شماره 7 استفاده میشود. چنانچه مجموع امتیازها بیشتر از 10 باشد همان 10 امتیاز منظور میشود. چنانچه کمیته اعطای امتیاز ویژهای را پیشنهاد مینماید دلایل توجیهی آن باید در ذیل همین فرم نوشته شود.
نتایج بررسی کمیته و امتیازهای مربوط به هریک از عوامل، باید در برگ نهایی "تعیین امتیازها" نوشته (تایپ) شود. این برگ برای دارندگان مدارک کارشناسی و بالاتر مشابه فرم شماره 1/8 و برای دارندگان مدرک کاردانی مشابه فرم شماره 2/8 است. در این فرم منظور از سابقه کار کلی، کل سابقهکار متقاضی و منظور از سابقهکار حرفهای، سابقه کار طبق تعاریف آییننامه است، که در فرمهای شماره 1/6 یا 2/6 محاسبه شده است. چنانچه کمیته موضوع خاصی را پیشنهاد کند در ذیل فرم در محل توضیحات نوشته میشود.
هر 3 فرم (شمارههای 6، 7 و 8) با امضای حداقل 3 نفر از اعضای کمیته اعتبار داشته و باید مورد تأیید سازمان استان نیز قرار گیرد.
یک کپی از هر فرم در پرونده متقاضی نگهداری و اصل فرمها (6، 7 و 8) همراه با کپی مدارک مربوط به خدمات ویژه و عکس به اندازه و تعداد مورد نیاز به وزارت (دفتر نظارت و ایمنی معادن) ارسال میشود.
ارسال مدارک باید از طریق پست سفارشی یا توسط پیک ویژه انجام شود.
(از ارسال اصل مدارک متقاضی و همچنین مدارک اضافی به وزارت اجتناب شود)
5-4- بررسی توسط شورا
مدارک مربوط به هر فرد ابتدا توسط کارشناسان اداره امور نظام مهندسی معدن (دفتر نظارت و ایمنی معادن) بررسی میشود و چنانچه مواردی را ناقص یا ناصحیح تشخیص دهند، جهت تکمیل و اصلاح به سازمان استان مربوط عودت میدهند. درصورت بینقص بودن مدارک یا پس از تکمیل و اصلاح آنها، به ترتیب تاریخ وصول از هر سازمان استان در دستور کار شورا قرار می گیرد.
شورا پس از بررسی فرمها و مدارک ارسالی مربوط به هر فرد، صحت مراحل تشخیص صلاحیت و امتیازهای تعیین شده توسط کمیته را تأیید و پایه متقاضی در هر زمینه را تعیین میکند. چنانچه شورا بعضی از موارد را ناصحیح تشخیص دهد میتواند نسبت به اصلاح آن اقدام کند. اما اگر اطلاعات درج شده در فرمها برای تصمیمگیری کافی نباشد، میتواند مدارك مربوط به متقاضي را از سازمان استان درخواست كند یا جهت تکمیل و توضیح بیشتر به سازمان استان مربوط عودت دهد.
نتایج تصمیمات شورا برای هر فرد در فرم ویژهای (صورتجلسه رتبهبندی) درج میشود و باید به امضای اکثریت اعضای شورا (حداقل 4 نفر) برسد.
چنانچه فردی استحقاق احراز پایه ارشد داشته باشد، کپی فرم صورتجلسه رتبهبندی، توسط وزارت به شورای مرکزی سازمان، جهت تأیید ارسال میشود. شورای مرکزی میتواند درصورت لزوم درباره هر فرد، مدارک اضافی یا توضیحات تکمیلی بخواهد. نتیجه تصمیمات شورای مرکزی در صورتجلسه جداگانهای نوشته میشود و به اطلاع وزارت میرسد.
5-5- صدور و تحویل پروانه
براساس فرم صورتجلسه شورا، و در مورد پایههای ارشد پس از تأیید شورای مرکزی، پروانه اشتغال قابل صدور است.
در پروانه اشتغال کارشناسی، رسته و زمینههای تخصصی به ترتیب اولویت پایهها، و در پروانه اشتغال کاردانی، فقط زمینه تخصصی نوشته میشود.
شماره پروانه مطابق با شماره عضویت متقاضی است. این شماره 6 رقمی است که از سمت چپ 2 رقم اول شماره کد استان محل عضویت و 4 رقم بعدی ردیف عضویت متقاضی در سازمان استان مربوط است.
پروانه اشتغال توسط وزیر، یا شخصی که از طرف وی به این منظور تعیین شده، امضا و مهر میشود.
پروانه اشتغال براي مدت 3 سال از تاريخ صدور در سراسر كشور در رسته و زمینه تخصصی تعيين شده معتبر است. طبق تبصره 2 ماده 22 آییننامه، درصورتيكه اعتبار بعضي از مدارك لازم جهت صدور يا تجديد يا تمديد پروانه اشتغال محدود به مدت معيني كمتر از 3 سال باشد، مدت اعتبار پروانه اشتغال با توجه به محدوديتهاي زماني مدارك مزبور تعيين و درج خواهد شد.
تمدید مدت اعتبار پروانه اشتغال در پشت آن درج و مهر و امضا میشود. اما چنانچه تغییر تعدادی از مشخصات پروانه لازم باشد وزارت ممکن است پروانه اشتغال جدیدی صادر و در پشت آن تاریخ صدور پروانه برای اولین بار و توضیحات لازم را درج کند.
یک نسخه کپی از هر دو روی پروانه اشتغال در بایگانی وزارت نگهداری میشود و یک کپی از آن همراه با تصویر صورتجلسه رتبهبندی، جهت ثبت در بانک اطلاعاتی مربوط، به دبیرخانه مرکزی سازمان ارسال میشود.
پروانههای اشتغال صادر شده همراه با یک نسخه تصویر صورتجلسه رتبهبندی، با پست سفارشی یا پیک ویژه، به سازمان استان مربوط ارسال میشود.
دبیرخانه سازمان استان، پس از دریافت هزینه صدور پروانه، که طبق مقررات داخلی سازمان تعیین میشود، اصل پروانه را به متقاضی تحویل میدهد و طبق فرم شماره 9 رسید دریافت میکند. متقاضی مکلف است قبل از دریافت پروانه، سوگندنامه حرفهای را که از سوی سازمان تعیین شده، در 2 نسخه امضا کند. دبیرخانه سازمان استان هر2 نسخه را به مهر سازمان استان در ذیل آن ممهور میکند و نسخه اصل را به متقاضی تحویل میدهد و تصویر آن (با امضای اصل) را همراه با تصویر هر دو روی پروانه در پرونده وی بایگانی میکند.
مهلت اعلام اعتراض و شکایت نسبت به مندرجات پروانه اشتغال سهماه پس از تاریخ صدور آن است و پس از آن تقاضای اصلاح، فقط در موعد تمدید پذیرفته میشود.
6- موارد متفرقه
6-1- صدور المثنی
چنانچه پروانه اشتغال مفقود شود، صاحب آن ميتواند به سازمان استان مراجعه و تقاضاي صدور المثني كند. سازمان استان پس از آگهی در روزنامه کثیرالانتشار به هزینه متقاضی و پس از گذشت سه ماه از تاريخ تقاضا و درصورت عدم وصول اطلاعاتي مبني بر پيدا شدن آن، درخواست را به وزارت ارسال ميكند. وزارت پروانه اشتغال جديدي طبق تصوير پروانه اشتغال موجود در بايگاني و با همان تاریخ اعتبار صادر ميكند. روي پروانه اشتغال جديد، المثني بودن آن درج میشود. در طول مدت اعتبار پروانه، صدور المثنی فقط برای یک بار امکانپذیر است.
6-2- تمدید اعتبار پروانه
طبق بند پ از ماده 23 آییننامه، استفاده از پروانه اشتغال حداکثر تا 2 ماه پس از انقضای تاریخ اعتبار آن امکانپذیر است. لذا بادرنظرگرفتن مدتهای احتمالی برای بررسی و طی مراحل اداری، دارنده پروانه اشتغال مکلف است حدود 3 ماه قبل از تاریخ انقضای اعتبار پروانه، تقاضای تمدید کند. درخواست تمدید اعتبار طبق فرم شماره 3/1 انجام میشود و اصل پروانه اشتغال نیز باید همراه آن به دبیرخانه سازمان استان تحویل داده شود. سازمان استان طبق فرم شماره 10 رسید پروانه را اعلام میکند. این رسید بهمنزله گواهی موقت پروانه اشتغال، تا زمان دریافت مجدد پروانه معتبر است. سازمان استان طی نامهای، که کپی تقاضای تمدید اعتبار و اصل پروانه نیز پیوست آن است، مراتب را به وزارت اعلام میکند. وزارت پس از بررسی، تمدید اعتبار پروانه اشتغال را، که بادر نظر گرفتن شرایط آییننامه حداکثر 3 سال است، روی آن درج میکند و به سازمان استان برمیگرداند. برای تحویل پروانه، باید گواهی موقت که نزد متقاضی است مسترد شود. دارنده پروانه روی آن دریافت پروانه را اعلام وصول میکند و در پرونده متقاضی بایگانی میشود. ارسال پروانه از هر دو طرف باید با پست سفارشی یا پیک ویژه انجام شود.
هنگام تمدید اعتبار پروانه، محاسبه سابقه کار قبلی (به علت تغییر دستورالعمل یا هر علت دیگر) ضروری نیست. اما چنانچه عضو، گواهی سابقه کاری را که قبلاً ارائه نکرده و مربوط به همان دوره قبل از صدور پروانه بوده است، میتواند با ارائه مدارک لازم درخواست اصلاح پروانه نماید.
چنانچه درخواست تمدید اعتبار پروانه با تأخیر انجام شود، به ازای هر ماه تأخیر نسبت به تاریخ اعتبار پروانه، در سه سال اول مبلغ یک دوازدهم عدد پایهP و پس از آن مبلغ یک ششم عدد پایهP از متقاضی دریافت میشود.
سابقه کار مربوط به سنوات پس از تاریخ صدور پروانه، در هنگام تمدید یا تعویض یا اصلاح پروانه مورد محاسبه قرار نمیگیرد و فقط در هنگام ارتقا منظور میشود.
]طبق مصوبه جلسه مورخ 3/4/1392 شورای صدور پروانه اشتغال، تاریخ روز در پروانه درج میشود و مدت اعتبار با توجه به دوره سه ساله اعتبار درج شده در آییننامه اجرایی، از تاریخ صدور پروانه بر مبنای دورههای سه ساله تعیین میشود.[
6-3- اصلاح پروانه
دارنده پروانه اشتغال میتواند اصلاح بعضی از مندرجات پروانه و تعویض رسته یا تعویض هریک از زمینهها را طبق فرم شماره 3/1 درخواست کند. برای اجتناب از مراجعات مکرر اعضا، موعد این درخواست همزمان و همراه با درخواست تمدید اعتبار پروانه، تعیین میشود. مراحل بررسی و صدور پروانه جدید، کاملاً مشابه درخواست پروانه اشتغال برای اولین بار است و کلیه مفاد فصل پنجم دستورالعمل باید رعایت شود.
- در صورت اخذ مدرک تحصیلی بالاتر در هر زمان دارنده پروانه اشتغال میتواند درج آن را در پروانه خود درخواست کند.
- تقاضای تغییر رسته و زمینه فقط برای یک بار قابل پذیرش است.
- اصلاح و تغییر مندرجات پروانه با تاریخ جدید صادر میشود.
- در صورت درخواست تغییر زمینه، سابقه کار تا تاریخ درخواست صدور پروانه اولیه و در صورت درخواست تغییر رسته مشروط به داشتن شرایط لازم، سابقه کار تا تاریخ درخواست تغییر رسته محاسبه میشود. اما پس از صدور پروانه اصلاحی، برای ارتقا پایه باید حداقل سابقه کار مورد نیاز در رسته و زمینه جدید، از تاریخ صدور پروانه اصلاحی محرز شود. بدیهی است سابقه کار در فاصله بین پروانه قبلی و تقاضای تغییر رسته و زمینه، با همان رسته و زمینه قبلی مورد محاسبه قرار میگیرد.
- در صورت تغییر رسته یا زمینه و محاسبه امتیازها، پایه عضو در هر یک از زمینهها تغییر یابد عیناً در پروانه اصلاحی درج میشود. و درصورتیکه این تغییر منجر به بالا رفتن پایه شود ارتقا محسوب نمیشود.
]طبق مصوبه جلسه مورخ 1/2/1392 شورای صدور پروانه اشتغال، برای تغییر زمینه در صورت طی کردن دورههای آموزشی ارتقای پایه و داشتن سابقه کار مربوط، سوابق اشتغال تا هنگام درخواست تغییر زمینه محاسبه خواهد شد. [
]طبق مصوبه جلسه مورخ 10/2/1391 شورای صدور پروانه اشتغال، جهت تغییر زمینه، سوابق فقط تا تاریخ صدور پروانه قبلی قابل محاسبه است.[
]طبق مصوبه جلسه مورخ 27/1/1391 شورای صدور پروانه اشتغال، کلیه اصلاحات پروانه، از قبیل تغییر زمینه، تغییر رسته، ارتقا و غیره در پشت پروانه اشتغال درج میشود.[
6-4- ارتقاء پایه
چنانچه شرایط لازم برای ارتقاء پایه در هر یک از زمینههای تخصصی فراهم شده باشد، دارنده پروانه اشتغال میتواند طبق فرم شماره 3/1 درخواست ارتقاء پایه کند. شرایط حداقل سابقهکار حرفهای طبق مفاد آییننامه است و سایر شرایط از قبیل گذراندن دورههای آموزشی و آزمون، به پیشنهاد سازمان و تأیید وزارت تعیینمیشود. مراحل بررسی و صدور پروانه جدید، کاملاً مشابه درخواست پروانه اشتغال برای اولین بار است و کلیه مفاد فصل پنجم دستورالعمل باید رعایت شود.
- هر عضو موظف است مشخصات اشتغال خود را سالانه و در موارد تغییر با ارائه مدارک لازم به سازمان استان گزارش کند. همچنین مدرک تحصیلی جدید و مدارک گذراندن دورههای آموزشی و خدمات برجسته باید به موقع به سازمان استان ارائه تا در پرونده عضو ثبت و هنگام درخواست ارتقای پایه مورد رسیدگی قرار گیرد.
- هنگام درخواست ارتقا پایه محاسبه مجدد سوابق کار قبلی، امتیازهای آموزش و آزمون، امتیازهای مربوط به خدمات برجسته و غیره تا زمان صدور پروانه قبلی، ضرورت ندارد و جمع امتیازهای قبلی عیناً مورد نظر قرار میگیرد. بنابراین فقط مدارک مکتسبه پس از صدور پروانه قبلی منظور و به جمع امتیازهای محاسبه شده قبلی اضافه میشود. بدین منظور لازم است مجموع امتیازهای سابقه کار محاسبه شده قبلی طبق صورتجلسه شورای صدور پروانه اشتغال عیناً در فرم مربوطه درج شود.
- برای ارتقاء پایه، دارا بودن حداقل سابقه کار و بدست آوردن حداقل امتیازها طبق آییننامه و کسب نمره قبولی در دورههای آموزشی طبق دستورالعمل مربوط ضروری است و احراز هر یک از این شرایط به تنهایی موجب ارتقای پایه نخواهد شد.
- در هر حالت طبق ماده 11 آئیننامه، فقط ارتقای یک پایه امکانپذیر بوده و حتی چنانچه مجموع امتیازهای کسب شده بیش از یک پایه برای ارتقاء باشد قابل قبول نیست.
- تاریخ ارتقا پایه در هر یک از زمینهها بهطور جداگانه در پشت پروانه درج میشود تا برای محاسبه سابقه کار بعدی مورد استفاده قرار گیرد.
- همراه با مدارک درخواست ارتقای پایه، تصویر آخرین صورتجلسه محاسبه امتیازها توسط شورای صدور پروانه نیز باید توسط سازمان استان به شورای صدور پروانه فرستاده شود.
]طبق مصوبه جلسه مورخ 19/3/1392 شورای صدور پروانه اشتغال، برای ارتقای پایه، همچنان سابقه کار باید فقط در رسته قبلی باشد.[
6-5- تعویض پروانه
چنانچه طبق بندهای 6-3 و 6-4 و یا در هر حالت دیگری که تعویض پروانه ضرورت داشته باشد، اصل پروانه باید توسط متقاضی تحویل داده شود و مشابه بند 6-2 گواهی موقت دریافت کند. وزارت پس از صدور پروانه اشتغال جدید، با درج یا مهر عبارت "باطل شد" روی آن، پروانه اشتغال قبلی را ابطال و نگهداری میکند. بقیه شرایط و مراحل انجام کار مشابه بندهای 5-5 و 6-2 است. (بدیهی است که امضای مجدد سوگندنامه ضرورت ندارد)
برای صدور مجدد پروانه، ارائه عکس جدید نیز ضروری است.
- در صورت لغو عضویت به هر علت، سازمان استان موظف است مراتب را به وزارت جهت ابطال پروانه اطلاع دهد.
- در صورت لغو عضویت، چنانچه عضویت وی مجدداً پذیرفته شود، تجدید پروانه اشتغال وی با همان مشخصات پروانه قبلی بلامانع است و در پروانه اشتغال جدید، تاریخ صدور پروانه همان تاریخ قبلی و عبارت "تجدید شد" به تاریخ روز درج میشود.
6-6- رسیدگی به شکایات
مرجع رسیدگی به شکایات مربوط به اجرای دستورالعمل، بدواً سازمان استان و نهایتاً شورای صدور پروانه است. درصورتیکه پس از رسیدگی به شکایت، اصلاح پروانه ضرورت پیدا کند، پروانه اشتغال جدید، بدون تعویض مدت اعتبار (یعنی با همان تاریخ پروانه قبلی) برای وی صادر میشود. مراحل انجام کار مشابه بند 6-5 است.
6-7- حدود صلاحیت و ظرفیت اشتغال
براساس بند ژ از ماده 106 آییننامه، شرح شغل و حدود صلاحيت براي انجام كارهاي فني مختلف، ظرفيت اشتغال حرفههای مهندسی معدن براي تمام پایهها و چگونگي استفاده از اولويت رستهها و تخصصها، هر سال یا در هر زمان که لازم تشخیص داده شود، طي دستورالعملي از سوي سازمان تعيين و پس از تأیید وزارت به كليه مراجع ذيربط ابلاغ ميشود. لازمالاجرا بودن دستورالعملهاي حدود صلاحیت و تعيين ظرفيت اشتغال، طبق تبصره ذیل ماده 13 آییننامه، در پشت پروانه اشتغال درج ميشود.
چنانچه دارنده پروانه اشتغال بطور همزمان عضو سایر نظامهای مهندسی نیز باشد، ظرفیت اشتغال وی در فعالیتهای معدنی، در نسبت عکس تعداد نظامهای مهندسی که عضو آن است ضرب میشود. این نسبت باید در پشت پروانه اشتغال وی درج شود.
6-8- تهيه مهر
طبق ماده 19 آييننامه، امضاي اشخاص حقيقي و حقوقي ذيل نقشهها و اسناد تعهدآور همراه با مهري خواهد بود كه در آن نام كامل و شماره پروانه اشتغال و شماره عضويت سازمان استان درج شده باشد.
مهر تمام اعضاي حقیقی دارای پروانه اشتغال، يك شكل و يك اندازه است. مهر بهشکل مستطیل بهاندازه 32 در 22 ميليمتر تهیه میشود.
متن مهر شامل سه سطر است. در سطر اول نام و نام خانوادگي بطوركامل، در سطر دوم شماره پروانه اشتغال (که با شماره عضویت یکی است) و در سطر سوم عنوان ”نظام مهندسي معدن“ درج ميشود. فونت مورد استفاده براي هر سه سطر نستعليق با سايز 8 از نرمافزار چليپا است (چنانچه طول نام و نام خانوادگي زياد باشد ممكن است از فونت سايز 7 يا 6 استفاده شود).
مجوز ساخت مهر براي هر عضو طبق فرم شماره 11 توسط سازمان استان صادر و همراه با پروانه اشتغال به شخص داده میشود. در مجوز ساخت مهر، بايد نام و نام خانوادگي بطور كامل و شماره پروانه اشتغال، درج شود.
تبصره 1- اعضایی که بدون داشتن پروانه اشتغال، یا درمدتی که اعتبار پروانه آنها طبق مفاد ماده 23 آییننامه لغو یا معلق شده است، مبادرت به استفاده از مهر دارای عنوان ”نظام مهندسي معدن“ نمایند، به شورای انتظامی استان معرفی میشوند.
تبصره 2- سازمان استان میتواند درصورت عدم پرداخت حق عضویت سالانه در مهلتهای تعیین شده توسط دارنده پروانه اشتغال، حق استفاده از پروانه و مهر مربوط را تا تسویه بدهی، معلق کند.
تبصره 3- دارنده پروانه اشتغال فقط با رعایت مفاد تبصره 2 ماده 22 آییننامه میتواند در خارج از محدوده استانی که عضو آن است از پروانه و مهر خود استفاده کند.
تبصره 4- چنانچه اقامتگاه شخص از یک استان به استان دیگر تغییر کند و طبق مفاد ماده 41 آییننامه انتقال پیدا کند، تا 6 ماه پس از انتقال میتواند از همان پروانه اشتغال و مهر خود استفاده کند. در این فاصله لازم است از طریق سازمان استان جدید، درخواست تعویض پروانه کند که طبق مفاد بند 6-5 اقدام میشود.
6-9- محرمانه بودن مدارک
کلیه مدارک متقاضی و فرمهای مختلف تعیین امتیاز و محاسبات، محرمانه تلقی میشود و هیچیک از بررسیکنندگان و کارکنان مربوط، بدون اجازه دارنده آن یا بدون دستور مراجع صالحه، حق افشا و انتشار مطالب و مندرجات آنها را ندارد. عدم رعایت آن توسط اعضا تخلف انضباطی محسوب میشود و موجب مجازات انتظامی خواهدشد.
6-10- سابقه اشتغال در آزمایشگاه فنی و مکانیک خاک
سابقه اشتغال در آزمایشگاه فنی و مکانیک خاک به شرطی قابل پذیرش است که در آزمایشگاههای رسمی تابعه وزارت راه و شهرسازی باشد.
]طبق مصوبه جلسه مورخ 18/1/1392 شورای صدور پروانه اشتغال، آزمایشگاههای مکانیک سنگ و خاک مربوط به فعالیتهای عمرانی (مانند مهاب قدس، وزارت نیرو، وزارت راه و غیره) همه مشابه آزمایشگاه مکانیک خاک با امتیاز 1 و ضریب 25/0 محاسبه
میشوند.[
6-11- اصلاحیه، الحاقیه و متمم دستورالعمل
* موارد استثنا و ابهام در اجرای دستورالعمل، به پیشنهاد کمیته و تأیید شورا قابل اجرا است.
* مواردی که در دستورالعمل پیشبینی نشده است، طبق متممهای این دستورالعمل تعیین خواهدشد.
* اصلاحیهها و الحاقیههای این دستورالعمل، هر زمان که لازم باشد، توسط سازمان تهیه و پیشنهاد میشود و پس از تأیید وزارت لازمالاجرا خواهد بود.
* مفاد کلیه الحاقیهها و بخشنامههای مربوط، که قبل از تاریخ تدوین این دستورالعمل تصویب و صادر شدهاند، در متن آن منظور شدهاست و لذا کلیه آنها کانلمیکن تلقی میشود.
ویرایش سوم دستورالعمل در تيرماه 1391 توسط سازمان پیشنهاد شد و مورد تأیید وزارت قرار گرفت. محاسبات و ساير موارد مربوط به پروانههاي صادر شده قبل از تاريخ ابلاغ اين دستورالعمل، همچنان به قوت خود باقي است.
این دستورالعمل در تاریخ 19/2/1392 بازنگری و اصلاح شد.
پیوست شماره 1
زمینه و درجه فعالیت مشاغل در سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی کشور (رسته پیجویی و اکتشاف)
ردیف
|
بخش یا حوزه
|
نوع شغل یا سمت
|
زمینه
|
درجه فعالیت
|
1
|
معاونت اکتشاف
|
معاون سازمان
|
طراحی
|
1
|
2
|
کارشناس حوزه معاونت
|
نظارت
|
3 (یا برحسب درجه فعالیت)
|
3
|
مدیر امور
|
طراحی
|
2
|
4
|
معاون مدیر امور
|
نظارت
|
2
|
5
|
رئیس و معاون گروه- کارشناس مسئول- کارشناس
|
اجرایی
|
برحسب درجه فعالیت
(با حداقل درجه 3)
|
6
|
معاونت زمین شناسی
|
معاون سازمان
|
طراحی
|
2
|
7
|
کارشناس حوزه معاونت
|
نظارت
|
3
|
8
|
مدیر امور
|
نظارت
|
2
|
9
|
معاون مدیر امور- رئیس و معاون گروه- کارشناس مسئول- کارشناس
|
اجرایی
|
3
|
10
|
مدیریت ژئوماتیکس
|
مدیر
|
نظارت
|
2
|
11
|
مشاغل تخصصی
|
اجرایی
|
3
|
12
|
مدیریت پایگاه دادهها
|
مدیر
|
نظارت
|
3
|
13
|
|
مشاغل تخصصی
|
اجرایی
|
4
|
14
|
*آزمایشگاههای مرتبط
|
رئیس
|
ستادی
|
تخصصی غیرمستقیم
|
15
|
مشاغل تخصصی
|
تخصصی و عمومی
|
16
|
حوزه ریاست
|
کارشناس حوزه ریاست
|
ستادی
|
تخصصی مستقیم
|
17
|
سایر مشاغل تخصصی سازمان (مشروط بر مرتبط بوده با رسته)
|
ستادی
|
تخصصی غیرمستقیم
|
18
|
سازمان منطقهای
|
رئیس سازمان
|
ستادی
|
تخصصی مستقیم
|
19
|
کلیه مشاغل تخصصی
|
مطابق مشاغل فوق
|
*رسته مشاغل آزمایشگاهی بر حسب نوع آزمایشگاه تعیین میشود.
|
1- کلیات
1-1- مقدمه
اولین دستورالعمل صدور پروانه اشتغال بهکار حرفههای مهندسی معدن برای اشخاص حقیقی، در سال 1383، ويرايش دوم آن در سال 1386 و ویرایش سوم در تیرماه 1391 تدوین و به تصویب رسید. بازنگری دستورالعمل در تاریخ 19/2/1392 و اصلاحات لازم بطور تدریجی توسط شورای صدور پروانه اشتغال انجام شده که در هر مورد تاریخ تصویب اصلاحیه درج شده است.
بازنگری دستورالعمل درصورت لزوم هر3 سال یکبار انجام میشود. اصلاحیهها، الحاقیهها و متممهای این دستورالعمل، هر زمان که لازم باشد، به پیشنهاد سازمان تهیه میشود و به تأیید وزارت صنعت، معدن و تجارت میرسد.
پروانههای اشتغالی که تا قبل از تاریخ اجرای این دستورالعمل صادر شدهاند، تا تاریخ اعتبار پروانه بدون تغییر معتبر هستند و اصلاح و انطباق هریک با این دستورالعمل هنگام تقاضای تمدید پروانه انجام میشود. در این حالت چنانچه محاسبه مجدد امتیازها مستلزم کاهش پایه باشد، در پایه قبلی تغییری داده نمیشود.
1-2- تعاریف
قانون معادن: منظور قانون مصوب 27/2/1377 و اصلاح قانون معادن مصوب 22/8/1390 مجلس شورای اسلامی است.
نظام مهندسی معدن: عبارت است از تشکیلات، سازمانها، تشکلهای صنفی، مهندسی، حرفهای، اشخاص حقیقی و حقوقی و مجموعه قوانین و مقررات، آییننامهها و استانداردها در بخش معدن.
قانون: منظور قانون نظام مهندسی معدن، مصوب 25/11/1379 مجلس شورای اسلامی است.
آییننامه: منظور آییننامه اجرایی قانون نظام مهندسی معدن مصوب 29/3/1381 هیأت وزیران است.
فعالیتهای معدنی: این فعالیتها شامل کلیه عملیات پیجویی برای یافتن کانسارها و اکتشاف و استخراج معادن و کانهآرایی کانسنگ و فرآوری مواد معدنی و متالورژی استخراجی میشود.
حرفههای مهندسی معدن: منظور حرفههای مهندسی و کارشناسی و کاردانی مرتبط با فعالیتهای معدنی است.
کار یا شغل حرفهای: منظور کار در حرفههای مهندسی معدن است.
وزارت: منظور وزارت صنعت،معدن و تجارت، ادارات، سازمانها و مؤسسات تابع آن است.
وزیر: منظور وزیر صنعت،معدن و تجارت است.
صنعت،معدن و تجارت: منظور سازمان صنعت،معدن و تجارت استان است.
سازمان: منظور سازمان نظام مهندسی معدن است.
سازمان استان: منظور سازمان نظام مهندسی معدن استان است.
پروانه اشتغال: منظور پروانه اشتغال بهکار حرفههای مهندسی معدن است که در این دستورالعمل ویژه اشخاص حقیقی است.
پروانه: منظور پروانه اشتغال است.
رشتههای اصلی: شامل کلیه گرایشهای مهندسی معدن، زمینشناسی، مهندسی نقشهبرداری و مهندسی متالورژی با گرایش استخراجی است.
رشتههای مرتبط: منظور رشتههای مرتبط با حرفههای مهندسی معدن است که مطابق ماده 7 قانون تعیین میشود.
عضو: منظور عضو سازمان نظام مهندسی معدن استان است.
شورای مرکزی: منظور شورای مرکزی سازمان نظام مهندسی معدن است.
شورا: منظور شورای صدور پروانه اشتغال است که طبق مفاد این دستورالعمل تشکیل میشود.
کمیته: منظور کمیته تشخیص صلاحیت سازمان استان است که طبق مفاد این دستورالعمل تشکیل میشود.
دستورالعمل: منظور مفاد همین دستورالعمل است.
سایر عبارات و واژههای بهکار رفته در این دستورالعمل مطابق مقررات جاری و متداول کشور است.
2- ساختار بررسی
2-1- شورای صدور پروانه اشتغال
به منظور نظارت بر صحت مراحل تشخیص صلاحیت و تأیید صدور پروانه، "شورای صدور پروانه اشتغال"، مرکب از مدیرکل دفتر نظارت و بهرهبرداري وزارت، بهعنوان رئیس شورا و6 نفر از کارشناسان مجرب کشور در رشتههای اصلی به انتخاب وی، تشکیل میشود.
این کارشناسان، ترجیحاً شامل 2 نفر از رشته معدن، 2 نفر از رشته زمینشناسی، یک نفر از رشته نقشهبرداری و یک نفر از رشته متالورژی استخراجی و دارای پروانه اشتغال با پایه حداقل 1 هستند. مدت عضویت هریک از اعضا یک سال و قابل تمدید است.
وظایف و اختیارات کلی شورا شامل موارد زیر است:
- نظارت بر مراحل تشخیص صلاحیت.
- بررسی امتیازهای تعیین شده و تعیین صحت،کاهش یا افزایش امتیازها.
- تأیید رستهها و زمینهها و تعیین پایهها و اجازه صدور پروانه.
- ارجاع به کمیته تشخیص صلاحیت سازمان استان برای بررسی مجدد.
- بررسی پیشنهادهای اصلاحی.
- پيشنهاد اصلاح پارهاي از موارد دستورالعمل.
- رسیدگی و اعلام نظر نهایی نسبت به شکایات.
- اعلام نظر در موارد ابهام در اين دستورالعمل
- بررسی و اعلام نظر نسبت به سایر موارد ارجاعی ازسوی وزارت.
آییننامه داخلی شورا توسط شورا تعیین میشود.
2-2- کمیته تشخیص صلاحیت سازمان استان
طبق بند 5 از ماده 66 آییننامه، یکی از وظایف هیأت مدیره سازمان استان، مشارکت در امر ارزشیابی و تعیین صلاحیت و ظرفیت اشتغال به کار شاغلان در امور فنی مربوط به فعالیتهای حوزه شمول قانون است. به این منظور در هر سازمان استان، که وزارت صلاح بداند، کمیتهای با عنوان "کمیته تشخیص صلاحیت سازمان استان" توسط هیأت مدیره تشکیل میشود. مراحل رسیدگی به درخواستها، ارزشیابی، تشخیص صلاحیت و تعیین امتیازهای متقاضیان صدور پروانه، توسط این کمیته انجام میشود. شرح وظایف کمیته طبق مفاد این دستورالعمل است.
کمیته مرکب از 5 نفر از اعضای سازمان استان، شامل 2 نفر مهندس معدن، 2 نفر زمینشناس و یک نفر از بین سایر رشتههای اصلی است، که توسط رئیس سازمان استان انتخاب و به تأیید هیأت مدیره میرسد. اعضای کمیته باید دارای پروانه اشتغال با پایه حداقل 2 باشند. چنانچه سازمان استان هیچ عضو واجد شرایط از رشتههای نقشهبرداری یا متالورژی استخراجی نداشته یا اعضای موجود مایل به عضویت در کمیته نباشند، نفر پنجم نیز از بین مهندسان معدن یا زمینشناسان انتخاب میشود. مدت عضویت هر یک از اعضا در کمیته یک سال و به پیشنهاد رئیس سازمان استان و تأیید هیأت مدیره قابل تمدید است.
کمیته زیر نظر رئیس سازمان انجام وظیفه میکند و تعویض هریک از اعضای کمیته، به پیشنهاد رئیس سازمان و تأیید هیأت مدیره انجام میشود.
انتخاب هریک از اعضای هیأت مدیره، تا حداکثر2 نفر، در ترکیب کمیته بلامانع است.
هر عضو که به هر علت مایل به ادامه کار در کمیته نباشد، باید مراتب را حداقل یک ماه قبل کتباً بهاطلاع رئیس سازمان استان برساند و دراینصورت طبق ترتیب فوق شخص دیگری بهجای وی تعیین میشود.
چنانچه عضوی بدون عذر موجه، در 3 جلسه متوالی یا 6 جلسه متناوب در مدت شش ماه، غیبت کند، کمیته میتواند از رئیس سازمان استان درخواست کند تا شخص دیگری را با همان شرایط جایگزین وی کند. تشخیص عذر موجه بهعهده کمیته است و در صورتجلسه درج میشود.
اعضای کمیته در اولین جلسه پس از تشکیل، یا پس از تعویض دو نفر از اعضای آن، یا در هر زمان که حداقل سه نفر از اعضای کمیته درخواست کنند، از بین خود یک نفر رئیس، یک نفر نایب رئیس و یک نفر منشی انتخاب میکنند و مراتب را طی صورتجلسه به رئیس سازمان استان اطلاع میدهند. در غیبت رئیس، نایب رئیس بهجای وی انجام وظیفه میکند.
جلسات کمیته با حضور حداقل 3 نفر رسمیت پیدا میکند و تصمیمات کمیته با موافقت حداقل 3 نفر از اعضای آن، تصویب و در صورتجلسه نوشته میشود.
مدت هر جلسه کمیته حدود 2 ساعت است. تعداد جلسههای کمیته، متناسب با تعداد متقاضیان صدور پروانه و حداقل یکبار (مشروط بر وجود تقاضا) و حداکثر 6 بار در ماه تعیین میشود. برنامه تشکیل جلسهها شامل تاریخ و زمان، برای هر فصل یا هر ماه، با توافق تمام اعضا تنظیم و به رئیس سازمان اطلاع داده میشود.
حضور هریک از کارکنان دبیرخانه سازمان استان، جهت تسریع در انجام وظایف مربوط، با درخواست کمیته و بدون داشتن حق رأی در جلسات کمیته بلامانع است.
درصورت لزوم و با هماهنگی قبلی با رئیس سازمان استان، كميته تشخيص صلاحيت ميتواند از متقاضي یا هر فرد دیگری دعوت کند تا جهت ارائه پارهای توضیحات در جلسه کمیته حضور یابد.
به اعضای کمیته بهازای شرکت در هر جلسه، طبق مقررات سازمان، حق جلسه پرداخت میشود. تأیید کارکرد اعضا بهعهده رئیس کمیته است.
تأیید کارکرد اعضاء به عهده رئیس و در غیاب وی به عهده نایب رئیس کمیته است.
تبصره 1- در جلسات مربوط به بررسی صلاحیت اعضای کمیته، عضو ذینفع نباید در جلسه حضور داشته باشد و بهجای او یکی اعضای هیأت مدیره به انتخاب هیأت مدیره، شرکت میکند.
تبصره 2- چنانچه در استانی کمیته تشکیل نشود، شورای مرکزی، کمیته یکی از سازمان استانهای مجاور آن استان را به این منظور تعیین و به وزارت معرفی میکند.
3- شرایط صدور پروانه
3-1- کارشناسی و بالاتر از آن
3-1-1- حداقل سابقه کار حرفهای
طبق ماده 5 آییننامه، برای صدور پروانه اشتغال علاوه بر دارا بودن مدرک تحصیلی و درصورت لزوم گواهی قبولی در آزمونهای مربوط، گواهی اشتغال به کارآموزی و یا سابقه کار حرفهای در رشتههای تخصصی و فنی مربوط، بعد از اخذ مدرک بهشرح زیر ضروری است:
الف- دارندگان مدرک علمی دکتری با حداقل یک سال سابقهکار مرتبط.
ب- دارندگان مدرک کارشناسی ارشد با حداقل 2 سال سابقهکار مرتبط.
پ- دارندگان مدرک کارشناسی با حداقل 3 سال سابقهکار مرتبط.
طبق ماده 11 آییننامه، پروانه اشتغال در 4 پایه سه، دو، یک و ارشد صادر میشود. جهت ارتقا از پایه سه به دو داشتن حداقل 4 سال و از پایه دو به یک داشتن حداقل 5 سال و از پایه یک به ارشد داشتن حداقل 6 سال سابقه کار حرفهای در پایه قبلی و درصورت لزوم موفقیت در آزمون مربوط ضروری است، ضمن آنکه جهت ارتقای پروانه با آزمون، داشتن حداقل سابقه کار طبق این ماده الزامی است و درصورت کسب امتیاز لازم برای ارتقای دوپایه به صورت همزمان مجموع سوابق لازم در این ماده الزامی است.
]طبق مصوبه جلسه 17/7/1390 شورای صدور پروانه اشتغال، جهت ارتقای پروانه با آزمون، داشتن حداقل سابقه کار طبق ماده 11 الزامی میباشد و درصورت کسب امتیاز لازم برای ارتقای دو پایه مجموع سوابق لازم در ماده 11 الزامی است.[
]طبق مصوبه جلسه 24/10/1391 شورای صدور پروانه اشتغال، ارتقای بیش از یک پایه در هر زمان امکان پذیر نمی باشد.[
برای صدور پروانه حداقل سابقه کار در فعالیتهای معدنی الزامی است. بدیهی است اعمال ضرایب مربوط به رسته الزامی است.
برای زمینه طراحی، دارا بودن سابقه کار تخصصی در رسته مورد نظر الزامی است.
تبصره 1– فردی که دارای مدرک تحصیلی کارشناسی و بالاتر در یکی از رشتهها و گرایشهای موضوع قانون است ولی سابقه کار حرفهای وی در فعالیتهای معدنی به حداقل لازم برای دریافت پروانه اشتغال نرسیده است، بهعنوان عضو کارورز در سازمان استان پذیرفته میشود.
تبصره 2: با توجه به مفاد ماده 11 آئیننامه اجرایی قانون، در اولین بار صدور پروانه، حداقل سابقه کار مورد نیاز برای احراز هر پایه، طبق جدول زیر است.
حداقل سابقه کار برای احراز هر پایه
مدرک
|
ارشد
|
یک
|
دو
|
سه
|
کارشناسی
|
18
|
12
|
7
|
3
|
کارشناسی ارشد
|
17
|
11
|
6
|
2
|
دکتری
|
16
|
10
|
5
|
1
|
3-1-2- تعیین رسته فعالیت
هر عضو سازمان میتواند حداکثر در2 رسته تقاضای تعیین صلاحیت و صدور پروانه اشتغال کند. طبق ماده 4 آییننامه این رستهها عبارتند از :
الف- پیجویی و اکتشاف،
ب- استخراج معدن،
پ- کانهآرایی و فرآوری،
ت- متالورژی استخراجی.
براي متقاضياني كه در بيش از يك رسته داراي شرايط اخذ پروانه اشتغال هستند يا در آينده صلاحيت جديد كسب كنند، فقط يك پروانه اشتغال صادر ميشود و در آن رسته اول و رسته دوم (بهترتيب اولويت) و در هر رسته حداکثر دو زمینه تخصصي (بهترتيب اولويت) كه براي آنها تعيين صلاحيت شده است، درج ميشود.
طبق تصمیم وزارت، فعلاً پروانه اشتغال فقط در يك رسته صادر ميشود و لذا تا زمانی که وزارت اعلام نکند، تقاضای تعیین صلاحيت براي رسته دوم پذیرفته نمیشود.
]طبق مصوبه جلسه مورخ 17/7/1390 شورای صدور پروانه اشتغال، در صورتیکه امتیاز ارتباط رشته با رسته صفر باشد اما حداقل امتیاز در رسته را کسب نماید صدور پروانه در آن رسته (به جز زمینه طراحی)، بلامانع میباشد.[
]طبق مصوبه جلسه مورخ 25/3/1393 شورای صدور پروانه اشتغال، جهت صدور پروانه، رشته تحصیلی و یا سابقه کار باید مرتبط با رسته باشد.[
3-1- 3- تعیین زمینه تخصصی
زمینههای تخصصی برای تعیین صلاحیت، در هر بار بازنگری دستورالعمل تعیین میشود. چنانچه به لحاظ تغییر دستورالعمل، تغییر یا اصلاح زمینه تخصصی در پروانه اشتغال ضرورت یابد، هنگام تقاضای تمدید اعتبار یا تعویض آن انجام میشود و تا زمان اعتبار پروانه، همان زمینه تخصصی مندرج در پروانه معتبر است.
پروانه اشتغال در 5 زمینه طراحی، نظارت، اجرا، نقشهبرداری و آموزشوپژوهش صادر میشود. در پروانه اشتغال، عنوان اختصاصی زمینه بهدنبال عنوان زمینه عمومی و به شرح زیر درج میشود.
برای گرایشهای مکانیک سنگ، ژئوتکنیک، ژئوشیمی و ژئوفیزیک با رشتههای غیر اصلی عنوان گرایش تخصصی به دنبال زمینه عمومی درج میشود.
3-1-3-1- زمینههای طراحی
زمینههای طراحی، شامل فعالیتهای طراحی، تهیه نقشهها، محاسبات، تعیین مشخصات و سایر عملیات مرتبط با طراحی، به شرح زیر است:
- طراحی اکتشاف کانسار: در رسته پیجویی و اکتشاف
- طراحی معدن: در رسته استخراج معدن
- طراحی کانهآرایی: در رسته کانهآرایی و فرآوری
- طراحی فرآوری (با تعیین نوع): در رسته کانهآرایی و فرآوری
- طراحی ذوب و تصفیه فلزات: در رسته متالورژی استخراجی
- طراحی تخصصی با تعیین نوع (مانند ژئوفیزیک، ژئوشیمی، ژئومورفولوژی، مکانیک سنگ، ژئوتکنیک، برق، ایمنی، کامپیوتر و غیره) در رستههای مربوط.
- تبصره1: برای صدور پروانه در زمینه طراحی رشته تحصیلی باید منطبق بر رسته مورد درخواست باشد. (پروانههای اشتغال که قبل از تصویب این بند در زمینه طراحی صادر شدهاند معتبر است).
- تبصره 2: برای ارتقای پایه در زمینه طراحی، دورههای آموزشی مورد قبول، قبلاً توسط امور آموزش و پژوهش سازمان تعیین میشود.
]طبق مصوبه جلسه مورخ 30/7/1391 شورای صدور پروانه اشتغال، برای زمینه طراحی، دارا بودن سابقه کار تخصصی در رسته مورد نظر الزامی است.[
]طبق مصوبه جلسه مورخ 13/12/1391 شورای صدور پروانه اشتغال، مقرر گردید متقاضیان زمینه طراحی علاوه بر داشتن سابقه کار در رسته مورد تقاضا، رشته تحصیلی آنان نیز باید متناسب با رسته مورد تقاضا باشد.[
3-1-3-2- زمینههای نظارتی
زمینههای نظارتی، شامل فعالیتهای نظارت، کنترل و بازرسی و سایر عملیات مرتبط با امور نظارتی، به شرح زیر است:
- نظارت اکتشافی: در رسته پیجویی و اکتشاف
- نظارت معدنی: در رسته استخراج معدن
- نظارت صنعتی (با تعیین نوع): در رسته کانهآرایی و فرآوری و رسته متالورژی استخراجی
- نظارت تخصصی با تعیین نوع (مانند ژئوفیزیک، ژئوشیمی، ژئومورفولوژی، مکانیک سنگ، ژئوتکنیک، برق، ایمنی، کامپیوتر و غیره) در رستههای مربوط.
3-1-3-3- زمینههای اجرایی
زمینههای اجرایی، شامل فعالیتهای اجرایی، بهرهبرداری، ساخت، تولید، نصب و نگهداری و سایرعملیات اجرایی، به شرح زیر است:
- اجرایی اکتشاف: در رسته پیجویی و اکتشاف
- اجرایی معدن: در رسته استخراج معدن
- اجرایی کانهآرایی: در رسته کانهآرایی و فرآوری
- اجرایی فرآوری (با تعیین نوع): در رسته کانهآرایی و فرآوری
- اجرایی ذوب و تصفیه فلزات: در رسته متالورژی استخراجی
- اجرايی تخصصی با تعیین نوع (مانند ژئوفیزیک، ژئوشیمی، ژئومورفولوژی، مکانیک سنگ، ژئوتکنیک، برق، ایمنی، کامپیوتر و غیره) در رستههای مربوط.
3-1-3-4- زمینه نقشهبرداری
شامل کلیه فعالیتهای نقشهبرداری اعم از طراحی، نظارت و اجرا میشود. پروانه اشتغال فقط در یک زمینه نقشهبرداری و توأماً در دو رسته پیجوییواکتشاف و استخراج معدن و فعلاً فقط برای فارغالتحصیلان نقشهبرداری صادر میشود. پس از تدوین دستورالعملهای ویژه آموزش و آزمون جبرانی طبق بند 4-4 و صدور دستور اجرای آن توسط وزارت، اخذ پروانه اشتغال در زمینه نقشهبرداری برای فارغالتحصیلان سایر رشتهها نیز میسر خواهد شد.
3-1-3-5- زمینههای آموزشی و پژوهشی
شامل فعالیتهای آموزشی و پژوهشی تخصصی در همه رستهها و رشتههای اصلی است. گرایش تخصصی نیز باید جزو زمینه نوشته شود. (مثال: آموزش و پژوهش- ژئوفیزیک)
فعالیت در امور آزمایشگاههای مرتبط با فعالیتهای معدنی نیز در این زمینه قرار میگیرند و نوع آزمایشگاه باید جزو زمینه نوشته شود. (مثال: آموزش و پژوهش- آزمایشگاه کانهآرایی)
3-1-4- تعیین پایه
برای هر یک از عوامل مدرک تحصیلی، ارتباط رشته تحصیلی به رسته مورد تقاضا، سابقهکار، خدمات برجسته و آزمون، طبق مفاد این دستورالعمل امتیاز داده میشود و جمع امتیازها رتبه هر فرد را تعیین میکند. طبق مفاد ماده 11 آییننامه، حداقل مجموع امتیازها برای احراز هر پایه در مشاغل کارشناسی به شرح جدول شماره 3-1 است.
جدول شماره 3-1- حداقل امتیاز لازم برای رتبهبندی دارندگان پروانه اشتغال(برای کارشناسی و بالاتر)
|
ارشد
|
پایه 1
|
پایه 2
|
پایه 3
|
بدون آزمون
|
85
|
70
|
55
|
35
|
با آزمون
|
100
|
85
|
65
|
45
|
3-2- کاردانی
3-2-1- حداقل سابقه کار حرفهای
طبق ماده 26 آییننامه، برای دارندگان مدرک تحصیلی کاردانی فنی، درصورت قبول شدن در آزمون علمی و عملی مربوط در یکی از رشتههای موضوع قانون حسب مورد پروانه اشتغال در 3 پایه سه، دو و یک به شرح زیر صادر میشود:
- برای دارندگان مدرک تحصیلی کاردانی فنی در یکی از رشتههای موضوع قانون با داشتن حداقل 5 سال سابقه کار و تجربه مفید در رشته مربوط، پروانه اشتغال به کار کاردانی پایه سه صادر میشود.
- جهت ارتقا از هر پایه به پایه دیگر، داشتن حداقل 5 سابقه کار مفید در پایه قبل و موفقیت در آزمون مربوط ضروری است.
تبصره – فردی که دارای مدرک تحصیلی کاردانی فنی در یکی از رشتهها و گرایشهای قابل قبول است، ولی سابقه کار حرفهای وی در فعالیتهای معدنی به حداقل لازم برای دریافت پروانه اشتغال نرسیده است، بهعنوان عضو کارورز در سازمان استان پذیرفته میشود.
3-2-2- گروههای تخصصی
براساس اطلاعاتی که برای تدوین نظامنامه امور کاردانی گردآوری شده، کلیه فارغالتحصیلان کاردانی فنی دانشگاهها و آموزشگاههای مختلف کشور در رشتههای موضوع قانون تاکنون، از نظر گرایش تحصیلی به 6 گروه تحصیلی زیر دستهبندی میشوند:
الف- اكتشاف معدنيوزمینشناسی: اكتشاف معدن، حفاري، نمونهبرداري معدني، زمینشناسی.
ب- استخراج معدن: استخراج معدن، استخراج، استخراج معادن زغالسنگ، مهندسي معدن، تكنولوژي معدن، آتشباري در معادن، كوهبري و چالزني، روشهاي استخراج معادن روباز، استخراج مكانيزه سنگهاي ساختماني، ايمني در معادن روباز.
پ- كانهآرايي و فرآوري: كانهآرايي، اپراتوري سنگشكنها، گرایشهای فرآوری.
ت- متالورژی استخراجی: گرایشهای متالورژی استخراجی.
ث- خدمات فني: ماشينآلات معدني، سرويس و نگهداري ماشينآلات، اپراتوري و سرويس ديزل ژنراتور، اصول جوشكاري برق، تعمير اساسي موتور ديزل، تعمير اساسي موتورهاي سبك، تعمير وعيبيابي پمپها، سرويس و نگهداري بولدوزر، مباني برق، برق ماشينآلات، برق صنعتي، اپراتوري و سرويس كمپرسورها، خدمات فني در معادن، نجات و امداد و آتشنشاني، ايمني وبهداشت و كمكهاي اوليه، كاردان فني معدن، امور آزمایشگاهی.
ج- نقشهبرداري: گرایشهای نقشهبرداری.
3-2-3- تعیین زمینه تخصصی
برای کاردانهای فنی رسته تعیین نمیشود و پروانه اشتغال كارداني فقط در يك زمينه تخصصي صادر ميشود. برحسب رشته و گرایش تحصیلی، یکی از 6 گروه تحصیلی بهعنوان زمینه تخصصی تعیین و در پروانه اشتغال درج میشود.
لذا در حال حاضر این زمینهها به شرح زیر هستند:
- کاردانی اكتشاف معدني و زمینشناسی
- کاردانی استخراج معدن
- کاردانی كانهآرايي و فرآوري
- کاردانی متالورژی
- کاردانی خدمات فني
- کاردانی نقشهبرداري
3-2-4- تعیین پایه
برای هر یک از عوامل مدرک تحصیلی، سابقهکار، آزمون و خدمات برجسته، طبق مفاد این دستورالعمل امتیاز داده میشود و جمع امتیازها رتبه هر فرد را تعیین میکند. حداقل مجموع امتیازها برای احراز هر پایه در مشاغل کاردانی به شرح زیر تعیین میشود:
- برای پایه یک : 70 امتیاز
- برای پایه دو : 55 امتیاز
- برای پایه سه : 30 امتیاز
4- تعیین امتیازها
4-1- امتیاز مدرک تحصیلی
برای تعیین امتیاز مربوط به مدرک تحصیلی، همواره آخرین درجه تحصیلی متقاضی مورد نظر قرار میگیرد.
* امتیازهای مدارک تحصیلی کارشناسی و بالاتر به ترتیب زیر تعیین میشود:
- دکتری: 25 امتیاز.
- کارشناسی ارشد: 22 امتیاز.
- کارشناسی: 20 امتیاز.
* مدارک معادل و همچنین مدارك دورههايي كه به سفارش یا با تأييد وزارت صنعت، معدن و تجارت (وزارت صنايع و معادن يا معادن و فلزات سابق) يا يكي از مؤسسههاي وابسته به آن برگزار شده و دارای ارزش داخلی است، چنانچه تعداد واحدهاي گذرانده شده، کمتر از واحدهای دوره رسمی نباشد، با همان امتیاز پذیرفته میشود.
* تعيين امتيازهاي مدرك تحصيلي پایینتر از کارشناسی به شرح زير انجام ميشود:
- مدرك دورههاي كارداني ناپيوسته قابل قبول وزارت علوم، تحقيقات و فناوري؛ 17 امتياز.
- مدرك معادل كارداني با بيش از 70 واحد گذرانده شده؛ 16 امتياز.
- مدرك معادل كارداني با 50 تا 70 واحد گذرانده شده؛ 15 امتياز.
- مدرك دورههای کاردانی آموزشگاه معدني نخلك؛ 16 امتياز.
* براي ساير مدارك و در حالتهایی که تصمیمگیری دشوار باشد، کمیته میتواند از شورا استفسار کند.
4-2- امتیاز ارتباط رشته تحصیلی با رسته فعالیت
* برای مدارک تحصیلی کارشناسی و بالاتر امتياز ارتباط رشته تحصیلی با رسته مورد تقاضا طبق جدول شماره 4-1 تعيين ميشود.
برای رشتهها و گرایشهایی که در این جدول پیشبینی نشده، طبق نظر شورای صدور پروانه عمل میشود و برای رشتهها و گرایشهایی که در آینده بهوجود خواهند آمد طبق متمم دستورالعمل رفتار میشود.
برای پروانه اشتغال کاردانی، چون رسته تعیین نمیشود، این امتیاز وجود ندارد.
جدول شماره 4-1- امتياز ميزان ارتباط رشته و گرایش تحصيلي با رسته فعاليت (کارشناسی و بالاتر)
ردیف
|
رسته فعالیت
گرایش تحصیلی
|
پیجویی و اکتشاف
|
استخراج معدن
|
کانهآرایی و فرآوری
|
متالورژی استخراجی
|
رشته معدن
|
1
|
اکتشاف معدن
|
25
|
16
|
7
|
-
|
2
|
استخراج معدن، طراحی معدن، انفجار
|
16
|
25
|
25
|
4
|
3
|
اقتصاد معدن، کامپیوتر در معدن
|
مشابه امتیازهای مدرک لیسانس متقاضی در هر ستون
|
4
|
مکانیک سنگ
|
با لیسانس رشتههای اصلی
|
مشابه امتیازهای مدرک لیسانس متقاضی در هر ستون
|
5
|
با لیسانس رشتههای غیراصلی
|
10
|
16
|
-
|
-
|
6
|
کانهآرایی و فرآوری
|
با لیسانس استخراج معدن
|
16
|
25
|
25
|
10
|
7
|
با لیسانس اکتشاف معدن
|
25
|
16
|
25
|
10
|
8
|
با لیسانس سایر رشتهها
|
-
|
-
|
25
|
-
|
9
|
استخراج نفت (طبق تبصره 3)
|
16
|
13
|
4
|
-
|
10
|
معدن شناسي
|
23
|
7
|
13
|
-
|
رشته زمینشناسی
|
11
|
زمینشناسی، چینه و فسیلشناسی، رسوبشناسی، زمینشناسی نفت، اقیانوسشناسی و زمینشناسی دریایی، فتوژئولوژی، اکتشافات ماهوارهای، هیدروژئولوژی، زمين شناسي كاربردي
|
24
|
13
|
4
|
-
|
12
|
زمینشناسی اقتصادی، پترولوژی (سنگشناسی)، تکتونیک، ژئواستاتیستیک، زمینشناسی مهندسی
|
25
|
13
|
4
|
-
|
13
|
ژئوتکنیک
|
با لیسانس رشتههای اصلی
|
*
|
13
|
4
|
-
|
14
|
با لیسانس رشتههای غیراصلی
|
13
|
13
|
-
|
-
|
15
|
ژئوفیزیک، ژئوشیمی
|
با لیسانس رشتههای اصلی
|
*
|
13
|
4
|
-
|
16
|
با لیسانس رشتههای غیراصلی
|
16
|
7
|
-
|
-
|
17
|
کریستالوگرافی، مینرالوژی(کانیشناسی) با ليسانس رشتههاي غير اصلي
|
23
|
7
|
13
|
-
|
18
|
دبیری زمینشناسی، ساير گرايش هاي رشته زمين شناسي
|
18
|
7
|
-
|
- |
19
|
جمولوژی (جواهرشناسی) با مدرك رشته اصلي
|
24
|
13
|
16
|
-
|
رشته متالورژی
|
20
|
متالورژی (عمومی)، متالورژی استخراجی، تولید آهن و فولاد، تولید فلزات غیرآهنی، استخراج فلزات، سرامیک، مواد، ريخته گري و متالورژي صنعتي
|
-
|
4
|
20
|
25
|
رشته نقشهبرداری
|
21
|
همه گرایشها
|
25
|
25
|
-
|
-
|
تبصره 1- در کلیه ردیفها چنانچه با مدرک تحصیلی کارشناسی رشته و گرایش اصلی، مدرک بالاتری اخذ شده باشد حداقل امتیاز مربوط به آن رشته در هر رسته منظور میشود. اما چنانچه امتیاز آن در جدول، بالاتر از مدرک تحصیلی کارشناسی باشد امتیاز بزرگتر درنظر گرفته میشود.
تبصره 2- امتیازهای مدرک فوقلیسانس زمینشناسی دانشگاههای ایران تا قبل از سال 1357، مشابه زمینشناسی اقتصادی در جدول فوق تعیین میشود.
تبصره 3- برای فارغالتحصیلان رشته مهندسی معدن دانشکده فنی دانشگاه تهران، که در سالهای مختلف، گرایشها و دورههای متفاوتی داشت، طبق نامه شماره 271/م/82 مورخ 10/5/84 آن دانشکده بهترتیب زیر عمل میشود:
- شعبه استخراج نفت: از 1336 تا 1347
- شعبه یا رشته معدن: از 1317 تا 1340 - قابل انطباق با هریک از گرایشهای اکتشاف، استخراج معدن یا کانهآرایی و فرآوری.
- شعبه معدن و ذوب فلزات: از 1340 تا 1345 - قابل انطباق با هریک از گرایشهای استخراج معدن، کانهآرایی و فرآوری یا متالورژی استخراجی.
- رشته زمینشناسی: از 1340 تا 1347 - قابل انطباق با گرایش اکتشاف.
- رشته استخراج معدن: از 1345 تا 1365 – قابل انطباق با هریک از گرایشهای استخراج معدن یا کانهآرایی و فرآوری.
رشته مهندسی معدن: از سال 1365 به بعد - دارای 2 گرایش مختلف اکتشاف و استخراج معدن است.
* مشابه امتیازهای مدرک لیسانس متقاضی
|
4-3- امتیاز سابقهکار
برای هر سال سابقهکار در مشاغل کارشناسی و بالاتر یا کاردانی، بین صفر تا 2 امتیاز و در مجموع حداکثر تا 40 امتیاز قابل تعیین است. براساس گواهیهای اشتغال ارائه شده توسط متقاضی و مشخصات و نوع اشتغال برای هر سال از سابقه کار، این امتیاز تعیین و مجموع آنها امتیاز سابقهکار متقاضی را تشکیل میدهد.
شرایط و چگونگی تعیین امتیاز هر سال به شرح زیر است.
4-3-1- کارشناسی و بالاتر
الف- برای دارندگان مدرک تحصیلی کارشناسی و بالاتر، امتیاز مربوط به هرسال سابقهکار حرفهای متقاضی، طبق جدول شماره 4-2 تعیین میشود.
ب- در هر یک از سالهایی که اشتغال متقاضی در رسته دیگری غیر از رسته مورد تقاضا بوده، ابتدا امتیاز مربوط به زمینه سابقهکار واقعی تعیین و سپس در ضریبی مطابق جدول شماره 4-3 ضرب میشود.
پ- در هر یک از سالهایی که زمینه تخصصی اشتغال متقاضی با زمینه تخصصی مورد تقاضا متفاوت بوده، ابتدا امتیاز مربوط به زمینه سابقهکار واقعی تعیین و سپس در ضریبی مطابق جدول شماره 4-4 ضرب میشود. تشخیص زمینه تخصصی سابقهکار بهعهده کمیته است.
تبصره یک- امتیاز سابقهکار مهندسان نقشهبرداری در فعالیتهای معدنی طبق جدول شماره 4-2 و در فعالیتهای غیر معدنی طبق بند 4-3-3-ک محاسبه میشود. در هر یک از سالهایی که در فعالیتهای معدنی، اشتغالی غیر از نقشهبرداری داشتهاند، امتیاز آن از جدول 4-2 تعیین و در ضریب 5/0 و برای سایر مشاغل مرتبط در ضریب 25/0 ضرب میشود.
تبصره دو- مشاغل مربوط به حوزه قوه قضاییه در ارتباط با فعالیتهای معدنی، در صورت تأیید عناوین شغلی ارجاعی، به عنوان سایر مشاغل قابل پذیرش است.
جدول شماره 4-2 - امتیاز مربوط به هر سال سابقهکار حرفهای (کارشناسی و بالاتر)
ردیف
|
مشاغل سابقهکار
|
درجه فعالیت یا نوع اشتغال
|
امتیاز هر سال
|
1
|
مشاغل با زمینه تخصصی طراحی، نظارت و اجرا
|
1
|
2
|
2
|
2
|
75/1
|
3
|
3
|
5/1
|
4
|
4
|
25/1
|
5
|
مشاغل آموزشی و پژوهشی
|
استاد
|
2
|
6
|
دانشیار
|
75/1
|
7
|
استادیار
|
5/1
|
8
|
مربی
|
25/1
|
9
|
مدرسآموزشگاه تخصصیوکاردانی
|
1
|
10
|
مشاغل آزمایشگاهی مرتبط
|
تخصصی و عمومي
|
25/1
|
11
|
مشاغل ستادی
|
تخصصی مستقیم
|
2
|
12
|
تخصصي مشترك
|
5/1
|
13
|
تخصصیغیرمستقیم
|
1
|
14
|
سایر مشاغل مرتبط
|
-
|
1
|
جدول شماره 4-3 - ضریب تصحیح امتیاز سابقهکار در رستههای مختلف نسبت به رسته مورد تقاضا
رسته مورد تقاضا
رسته اشتغال
|
پیجویی و اکتشاف
|
استخراج معدن
|
کانهآرایی و فرآوری
|
متالورژی استخراجی
|
پیجویی و اکتشاف
|
1
|
5/0
|
25/0
|
0
|
استخراج معدن
|
5/0
|
1
|
75/0
|
25/0
|
کانهآرایی و فرآوری
|
25/0
|
5/0
|
1
|
5/0
|
متالورژی استخراجی
|
0
|
25/0
|
5/0
|
1 |
جدول شماره 4-4 - ضریب تصحیح امتیاز سابقهکار در زمینههای مختلف نسبت به زمینه مورد تقاضا
زمینه مورد تقاضا
زمینه اشتغال
|
زمینههای طراحی
|
زمینههای نظارتی
|
زمینههای اجرایی
|
زمینههای آموزشی و پژوهشی
|
مشاغل طراحی
|
1
|
1
|
75/0
|
5/0
|
مشاغل نظارتی
|
5/0
|
1
|
75/0
|
5/0
|
مشاغل اجرایی
|
75/0
|
1
|
1
|
5/0
|
مشاغل ستادی
|
75/0
|
1
|
75/0
|
5/0
|
مشاغل آموزشی،پژوهشی
|
75/0
|
75/0
|
5/0
|
1
|
مشاغل آزمایشگاهی
|
5/0
|
5/0
|
5/0
|
75/0
|
سایر مشاغل مرتبط
|
25/0
|
25/0
|
25/0
|
25/0
|
]طبق مصوبه جلسه مورخ 25/3/1393 شورای صدور پروانه اشتغال، مشاغل ستادی غیرمستقیم نمیتوانند زمینه طراحی درخواست و یا ارتقا پیدا کنند، سایر زمینهها بلامانع میباشد.[
]طبق مصوبه جلسه مورخ 10/12/1392 شورای صدور پروانه اشتغال، سوابق با عنوان کارشناسان رسمی امتیازی ندارد. [
4-3-2- کاردانی
الف- برای دارندگان مدرک تحصیلی کاردانی، امتیاز مربوط به هرسال سابقهکار حرفهای متقاضی، طبق جدول شماره 4- 5 تعیین میشود.
ب- چون پروانه اشتغال برای مشاغل کاردانی فقط در یک زمینه صادر میشود، در هریک از سالهایی که سابقه کار در زمینهای غیرمنطبق با گرایش تحصیلی بوده، امتیاز تعیین شده از جدول شماره 4- 5 ، برای مشاغل همگروه در ضریب 8/0 و برای مشاغل غیرهمگروه در ضریب 6/0 ضرب میشود. گروههای تحصیلی طبق بند 3-2-2 دستورالعمل است. تشخیص زمینه تخصصی سابقهکار بهعهده کمیته است.
جدول شماره 4-5 - امتياز مربوط به هر سال سابقهكار حرفهای (کاردانی)
رديف
|
مشاغل سابقهکار
|
درجه فعاليت یا نوع اشتغال
|
امتياز هرسال
|
1
|
مشاغلاجرايي و نظارتي
|
1
|
2
|
2
|
2
|
75/1
|
3
|
3
|
5/1
|
4
|
4
|
25/1
|
5
|
مشاغلآموزشي
وپژوهشيوآزمایشگاهی
|
منطبق با مدرك تحصیلی
|
5/1
|
6
|
غیر منطبق با مدرک ولی در همان گروه تحصيلي
|
1
|
7
|
مشاغلدفتري و ستادي
|
تخصصی مستقیم
|
5/1
|
8
|
تخصصیغیرمستقیم
|
1
|
9
|
ساير مشاغل مرتبط
|
-
|
1
|
]طبق مصوبه جلسه مشترک فی مابین معاونت امور معادن و صنایع معدنی با سازمان نظام مهندسی معدن ایران مورخ 28/8/1391 مقرر شد، برای دارندگان مدرک کاردانی در رشتههای اصلی نظام مهندسی معدن با بیش از 15سال سابقه کار در مشاغل اجرایی فعالیتهای معدنی، صدور پروانه اشتغال کارشناسی پایه 3 در رسته مربوط و زمینههای نظارت و اجرا بلامانع میباشد. این پروانه، قابل ارتقا نخواهد بود.[
4-3-3- موارد عمومی
الف- فقط سابقهکار حرفهای دارای امتیاز است.
ب- چنانچه امتیاز ارتباط رشته تحصیلی با رسته طبق جدول شماره 4-1 صفر باشد صدور پروانه در آن رسته امکانپذیر است. مشروط بر آنکه حداقل سابقه کار لازم را در رسته مورد تقاضا دارا باشد. و در صورت لزوم دورههای آموزشی جبرانی را گذرانده و در آزمونهای پایانی آن موفق شده باشد. اما چنانچه در رسته مورد تقاضا سابقه کار کافی طبق ماده 5 آییننامه نداشته باشد تقاضای صدور پروانه برای آن رسته پذیرفته نمیشود.
پ- به سنوات اشتغال پس از 40 سال سابقهکار کلی (مجموع حرفهای و غیرحرفهای) و یا پس از سن 70 سالگی امتیازی تعلق نمیگیرد. (برای اعضایی که طبق دستورالعملهای قبلی پروانه دریافت کردهاند، در صورت تقاضا سنوات سابقه کار اضافی قابل محاسبه و تجدید نظر است).
ت- اگر متقاضی همزمان با شغل تماموقت حرفهای، کارهای حرفهای دیگری نیز انجام میداده و امتیاز شغل تمام وقت وی منظور شده باشد، برای سایر کارها هیچ امتیازی منظور نمیشود.
ث- چنانچه متقاضی شغل تماموقت نداشته اما در دو يا چند شغل بطور پارهوقت و همزمان اشتغال داشته، امتیاز سابقهکار مربوط به هر شغل، به نسبت میانگین مدت اشتغال ماهانه در هر یک، بهصورت کسری از امتیاز آن شغل در اشتغال تمام وقت، منظور و با هم جمع میشود، مشروط بر آنکه جمع امتیاز هر سال از 1 تجاوز نکند.
ج- اگر متقاضی همزمان با شغل تماموقت غیرحرفهای، کارهای حرفهای نیز انجام میداده، مشابه بند ث عمل میشود، مشروط برآنکه امتیاز هر سال از 5/0 تجاوز نکند.
چ- به سوابق کار حرفهای پس از بازنشستگی از اشتغال رسمی نیز، چنانچه در چهارچوب ظرفیت اشتغال باشد و مشروط بر رعایت بندهای پ، ت، ث و ج امتیاز تعلق میگیرد.
ح- چنانچه عضو علاوه بر حداقل سابقه کار لازم پس از اخذ مدرک کارشناسی و بالاتر، سابقه کار با مدرک کاردانی نیز داشته باشد، امتیازهای سابقه کار با مدرک کاردانی بهطور جداگانه و امتیازهای سابقه کار پس از اخذ مدرک کارشناسی نیز جداگانه محاسبه میشود. ابتدا امتياز سابقه كار وي برای مدتهای اشتغال با مدرک کاردانی محاسبه و در ضریبی برحسب زمینه تخصصی مورد تقاضا، ضرب میشود. این ضریب برای زمینههای تخصصی اجرایی، نظارتی، طراحی و آموزشوپژوهش به ترتیب 75/0 ، 5/0 ، 25/0 و صفر است. سپس امتیاز سابقهکار در مدت اشتغال با مدرک کارشناسی و بالاتر نیز طبق دستورالعمل محاسبه میشود. مجموع امتیازهای مدت اشتغال با مدرک کاردانی پس از اعمال ضریب و کارشناسی یا بالاتر، امتیاز کل سابقهکار او را تشکیل میدهد. تعيين سایر امتيازها براساس آخرین مدرك تحصيلي وي و برمبناي مقررات مربوط انجام ميگيرد.
خ- در جدولهای شماره 4-2 و 4-5 ، درجه فعالیت برای طرحهای اکتشافی، معادن، کارخانههای کانهآرایی، فرآوری و ذوب فلزات، براساس آخرین دستورالعملهای درجهبندی تعیین میشود. این دستورالعملها طبق تبصره 1 ماده 12 آییننامه، به پیشنهاد سازمان و تأیید وزارت تدوین و بازنگری میشود. برای تعیین درجه فعالیت، کمیته تشخیص صلاحیت براساس مدارک گواهی اشتغال متقاضی اقدام میکند و در هر موردی که به اطلاعات و مدارک اضافی نیاز داشته باشد، از متقاضی مطالبه یا از مراجع ذیربط استعلام یا از شورای صدور پروانه استفسار میکند. در صورت لزوم مدارک مربوط به مشخصات پروانه عملیات باید توسط متقاضی ارائه شود.
درجه فعالیتهای کارشناسی سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی کشور، طبق جدول پیوست شماره 1 تعیین میشود.
د- برای مشاغل اکتشافی و زمینشناسی در معادن درحال بهرهبرداری، درجه فعالیت همان درجه معدن است.
ذ- چنانچه شغل متقاضي بهگونهاي بوده كه در یک زمینه تخصصی، بطور همزمان در چند فعاليت با درجههاي مختلف شامل درجه 1 اشتغال داشته، براي آن شغل فعاليت درجه 2 منظور ميشود و چنانچه بطور همزمان در چند فعاليت با درجههاي پايينتر از درجه 1 اشتغال داشته براي آن شغل، فعاليت درجه 3منظور ميشود. چنانچه تشخيص درجه فعاليت براي شغل دشوار باشد درجه 3 منظور ميشود.
ر- در شرکتهایی که فعالیت معدنی دارند کارشناسان شاغل در دفاتر شرکت چنانچه شغل آنها مرتبط با تخصص آنها باشد ستادی غیرمستقیم محسوب میشود اما چنانچه مشاغل اجرایی یا طراحی داشته باشند عیناً مطابق همان شغل درنظر گرفته میشود و درجه شغل برحسب درجه فعالیت منظور میشود.
ز- چنانچه شغل کارشناسان شرکتهای مشاور در زمینههای تخصصی قابل انطباق با زمینههای طراحی، نظارت یا اجرا نباشد، ستادی مستقیم منظور و مطابق قسمت آخر بند ذ امتیاز سابقه کار آنها 5/1 تعیین میشود.
ژ- چنانچه شغل متقاضی بهگونهای بوده که بطور همزمان در دو یا چند زمينه تخصصي فعالیت داشته يكي از آنها كه فعالیت غالب وي را تشكيل ميداده درنظر گرفته ميشود و چنانچه شرايط تقریباً يكساني از نظر صرف زمان فعالیت داشته يا تشخيص نسبت آن دشوار باشد، میانگین امتیاز مربوط به زمینههای تخصصی مختلف منظور میشود.
س- گواهی اشتغال بهکار همزمان با دوره خدمت نظام وظیفه، قابل قبول نیست. مگر درحالتی که از سوی نظام وظیفه، مأمور به خدمت در فعالیتهای معدنی شده باشد. (ارائه اصل مدرک امریه نظام وظیفه الزامی است)
ش- چنانچه گواهی اشتغال بهکار، همزمان با دوره تحصیلی باشد، برای دورههای کارشناسی ناپیوسته (از کاردانی به کارشناسی) 2 سال، کارشناسی ارشد ناپیوسته 1 سال و دکتری 5/1 سال از سابقه کار کسر میشود.
ص- سابقهکار آموزشی و پژوهشی فقط در دانشگاهها، دانشکدهها، آموزشگاههای کاردانی و پژوهشکدههایی که موضوع فعالیت آنها در یکی از رستههای موضوع قانون است و برای پژوهش تخصصی یا تدریس دروس تخصصی مرتبط با فعالیتهای معدنی، قابل محاسبه است.
ض- سابقهکار پژوهشی هنگامي مورد قبول است كه عنوان شغلي شخص را تشكيل میداده و فعاليتهاي تحقيقاتي كه برحسب اقتضاي شغلي انجام شده باشد (مانند تحقيق در هنگام تحصيلات تكميلي يا تحقيقات اعضاي هيأت علمي دانشگاه و نظاير آن) امتیاز جداگانه ای ندارد.
ط- در مؤسسههایی که در یکی از رستههای موضوع قانون فعالیت داشته باشند، مشاغل مربوط به امور دفتری و ستادی مرتبط با فعالیتهای معدنی، چنانچه صرفاً جنبه فنی داشته و در زمینههای تخصصی باشد، "تخصصی مستقیم" و چنانچه جنبه عمومی داشته باشد، "تخصصی غیرمستقیم" تلقی میشود. چنانچه تشخیص نسبت فعالیت در امور فنی و عمومی دشوار باشد میانگین امتیاز بین آن دو منظور میشود. میانگین امتیاز بین آن دو 5/1 منظور میشود. چنانچه فعالیت مؤسسه یا بخش، صرفاً مربوط به یک رسته نبوده و شخص در دو یا چند رسته کار تخصصی انجام میدهد، به عنوان تخصصی مشترک شناخته میشود و امتیاز 5/1 به آن تعلق میگیرد.براي رؤسای سازمانهای معادن و فلزات سابق و صنعت،معدن و تجارت ، امتیاز 1 و معاونین امور معدنی و اکتشافی آنها و سازمان صنعت، معدن و تجارت فعلی، امتیاز 5/1 منظور ميشود.
ظ- شغل مدیرعامل یا رئیس شرکت یا مؤسسه، در مؤسسهای که موضوع فعالیت آن منحصراً یکی از فعالیتهای معدنی باشد، "تخصصی مستقیم" و در مؤسسهای که دارای چندین فعالیت متفاوت مرتبط با رستههای موضوع قانون باشد، "تخصصی غیرمستقیم" محسوب میشود. عضو هیأت مدیره امتیازی ندارد، مگر آنکه شغل حرفهای مرتبط با فعالیتهای معدنی در آن مؤسسه داشته باشد، که درآنصورت نیز امتیاز مربوط به آن شغل بهوی تعلق میگیرد.
]طبق مصوبه جلسه مورخ 30/7/1391 شورای صدور پروانه اشتغال، چنانچه فعالیت یک شرکت، تخصصی (فقط اکتشاف یا استخراج یا فرآوری) نباشد برای مدیران و کارکنان ستادی آن امتیاز تخصصی غیرمستقیم (با یک امتیاز) محاسبه میشود.[
]طبق مصوبه جلسه مورخ 26/6/1391 شورای صدور پروانه اشتغال، برای متقاضیان پروانه اشتغال که سابقه کار آنان به عنوان سایر مشاغل مرتبط پذیرفته میشود مانند آزمایشگاه مکانیک خاک و ... رشته تحصیلی باید مرتبط با رسته مورد تقاضا باشد.[
ع- در مؤسسههای دولتی و نهادهای عمومی که موضوع فعالیت آنها عمومی است و اختصاص به یکی از رستههای موضوع قانون ندارد، اما خدمات معینی را برای فعالیتهای معدنی انجام میدهند (مانند سازمان مدیریت و برنامهریزی، کمیسیونهای تخصصی مجلس شورای اسلامی، وزارت کار و امور اجتماعی، وزارت تعاون، بانکهای تخصصی، بیمههای تخصصی، سازمان بازرسی، سازمان نظام مهندسی معدن، سازمان حفاظت محیط زیست، سازمان جنگلها و مراتع و غیره)، مشاغل ستادی مرتبط با فعالیتهای معدنی، چنانچه به تشخیص کمیته، جنبه فنی و حرفهای داشته باشند، "سایر مشاغل مرتبط" منظور میشود.
]طبق مصوبه جلسه مورخ 21/8/1391 شورای صدور پرانه اشتغال، شغل کارشناس امور صنایع و معادن در سازمان آموزش فنی و حرفهای کشور به عنوان سایر مشاغل مرتبط و با امتیاز یک، قابل پذیرش میباشد. رسته، متناسب با رشته تحصیلی تعیین میگردد.[
]طبق مصوبه جلسه مورخ 30/11/1390 شورای صدور پروانه اشتغال، مشاغل مربوط به حوزه قوه قضاییه در ارتباط با فعالیتهای معدنی در صورت تأیید عناوین شغلی ارجاعی، به عنوان سایر مشاغل قابل پذیرش است.[
غ- به سابقه کار ستادی یا عملیاتی غیرمرتبط با فعالیتهای معدنی، ولو آنکه در وزارت صنعت،معدن و تجارت یا یکی از مؤسسههای وابسته به آن یا مؤسسهای با موضوع فعالیت در یکی از رستهها باشد، امتیازی تعلق نمیگیرد.
ف- سابقهکار در سایر مشاغل مرتبط با فعالیتهای معدنی (مانند بازاریابی، فروش و صادرات محصولات، ساخت و تأمین تجهیزات، پیمانکاری جزء و غیره) باید صرفاً جنبه فنی و تخصصی داشته باشد. تشخیص موارد بهعهده کمیته است. سابقه کار در آزمایشگاه فنی مکانیک خاک به عنوان سایر مشاغل مرتبط پذیرفته میشود.
ق- امتیاز سابقهکار در مشاغل مشابه و در رشتههای اصلی موضوع قانون، چنانچه در غیر از فعالیتهای معدنی باشد، درصورت نیاز طبق دستورالعملهای ویژه، که بهصورت الحاقیه به این دستورالعمل تهیه میشود، قابل محاسبه خواهد بود.
ك- چون تعداد مهندسان نقشهبرداری که دارای سابقهکار در فعالیتهای معدنی هستند، درحال حاضر متناسب با نیازهای بخش معدن نیست، تا زمانی که به تشخیص وزارت تعداد اعضای دارای پروانه اشتغال در این زمینه بهحد کافی نرسیده باشد، به مهندسان نقشهبرداری که فعالیت غیر معدنی داشتهاند نیز پروانه اشتغال داده میشود. در این حالت به هر سال سابقهکار پس از اخذ مدرک کارشناسی یا بالاتر، در فعالیتهای غیر معدنی 1 امتیاز تعلق میگیرد، مشروط برآنکه بطور تمام وقت و صرفاً در فعالیتهای اجرایی بوده و ستادی نباشد و توسط یکی از وزارتخانهها یا مؤسسات دولتی و تخصصی تابعه آنها یا نهادها و سازمانهایعمومی یا شهرداریها مورد تأیید قرار گرفته باشد و یا تصویر قرارداد منعقده بین این مؤسسهها و نهادها و مشاور که در آن نام کارفرما، شماره و تاریخ قرارداد، موضوع و مدت قرارداد مشخص شده و مربوط به همان مدت سابقه کار ارائه شده باشد.
موضوع این بند فقط در اولین بار صدور پروانه رعایت میشود ولی پس از صدور پروانه، ارتقای پایه در زمینه نقشهبرداری مشروط به دارا بودن سابقه کار کافی در فعالیتهای معدنی است.
4-4- امتیاز آزمون
* برای دارندگان مدرک کارشناسی و بالاتر، طبق مواد 5 و 7 آییننامه، برای دریافت پروانه اشتغال، در هر زمان که وزارت لازم بداند، موفقیت در آزمون الزامی است.
* طبق تبصره 3 ماده 11 آییننامه، وزارت صنعت،معدن و تجارت موظف است با توجه به تعداد متقاضیان هر درجه و رعایت تناسب مورد نیاز جامعه بهآن بهطور مستمر در فواصل زمانی معین نسبت به برگزاری آزمونهای مربوط اقدام کند.
* چنانچه رسته متقاضی با گرایش تحصیلی وی متفاوت باشد، گذراندن دوره جبرانی و موفقیت در آزمون آن، در هر زمان که وزارت لازم بداند، الزامی است. دستورالعملهای ویژه آموزش و آزمون جبرانی و روش تعیین امتیازهای مربوط، توسط سازمان تهیه میشود و به تأیید وزارت میرسد.
* برای دارندگان مدرک کاردانی، طبق ماده 26 آییننامه، دریافت پروانه اشتغال منوط به قبولی در آزمون است.
* برای ارتقای پایه، گذراندن دورههای آموزشی و موفقیت در آزمون آنها طبق دستورالعمل مربوط ضروری است.
* امتیاز آزمون برمبنای روش نمرهدهی از صفر تا 20 تعیین میشود.
* دستورالعملهای مربوط به آموزش و آزمون توسط سازمان تهیه میشود و پس از تأیید وزارت قابل اجرا است.
* آزمون در فواصل زمانی معین و در تعدادي از مراكز استانها برگزار ميشود. امتياز مربوط به آزمون عيناً از فهرست نتايج آزمون استخراج و در جمعبندي امتيازها منظور میشود.
* وزارت میتواند برگزاری آزمون را به سازمان واگذار کند.
* مدت اعتبار نمره آزمون دورههای آموزشی،10 سال است.
* چنانچه تعداد دورههای آموزشی گذرانده شده توسط عضو بیش از تعداد مورد نیاز برای ارتقای پایه وی باشد، امتیاز آن آزمونها برای ارتقاي بعدی عضو قابل قبول خواهد بود، مشروط برآنکه طبق دستورالعملهای سازمان متناسب با رسته، زمینه و پایه عضو باشد. منظور نمودن نمرات آموزش و آزمون اعضای کارورز نیز مشابه آن است.
* تعداد دورههاي آموزشي مورد نياز، بر مبناي پايه كوچكتر عضو تعيين مي شود و ميانگين امتياز دورهها، براي هر دو زمينه بهطور مساوي مورد نظر قرار مي گيرد.
4-5- امتیازهای ویژه (خدمات برجسته)
امتیازهای ویژه مربوط به خدمات برجسته به پیشنهاد کمیته و با تأیید شورا اعطا میشود. تصویر (برابر اصل) تمام مدارک مربوط باید برای شورا ارسال شود. امتیازهای ویژه برای خدمات برجسته متقاضی، که حداکثر آن طبق آییننامه 10 امتیاز است، بهشرح زیر تعیین میشود.
]طبق مصوبه جلسه مورخ 16/6/1393 شورای صدور پروانه اشتغال، در صورتیکه دورههای آموزشی ارتقای پایه به عنوان خدمات برجسته محسوب و امتیاز مربوط منظور شود، در هنگام ارتقای پایه، امتیاز آنان محاسبه نمیشود.[
4-5-1- ابتکارات و نوآوریهای دارای آثار و پیامدهای عام در بخش (حداکثر 2 امتیاز)
* برای هر اختراع یا نوآوری در زمینههای مرتبط با فعالیتهای معدنی، که دارای گواهینامه از مراجع ذیربط یا تأییدیه از سازمان ثبت اختراعات و اکتشافات کشور باشد، 1 امتیاز و در مجموع 2 امتیاز منظور میشود.
4-5-2- آثار و اقدامات برجسته ماندگار در بخش (حداکثر 5/1 امتیاز)
برای صاحب امتیاز، مدیر مسئول و سردبیر هر نشریه علمی، تخصصی و حرفهای مرتبط با فعالیتهای معدنی، که بیش از یک سال سابقه فعالیت در آن داشته است، با ارائه مدارک مربوط، 25/0 امتیاز و در مجموع 5/0 امتیاز منظور میشود.
4-5-3- خدمات و تلاشهای چشمگیر در مقیاس ملی (حداکثر 2 امتیاز)
* برای هر گواهینامه کشف کانسار، برای کانسارهای فلزی و زغالسنگ 5/0 امتیاز و برای سایر کانسارها 25/0 امتیاز و برای هر پروانه بهرهبرداری معدن یا کارخانه کانهآرایی، فرآوری و ذوب فلز یا واحد مستقل تحقیقاتی مرتبط با فعالیتهای معدنی، با ارائه گواهينامه یا پروانه، 5/0 امتیاز منظور میشود. در مجموع حداکثر 2 امتیاز میتوان برای گواهینامهها و پروانههای صادره منظور کرد. قابل توجه اینکه گواهینامهها و پروانههای منتقل شده امتیازی ندارند.
4-5-4- کتاب (حداکثر 2 امتیاز)
برای کتابهای مرتبط با رشته تخصصی، با ارائه صفحه مشخصات كتاب، كه حاوي نام مؤلف يا مترجم باشد، به ترتیب زیر امتیاز منظور میشود:
* تألیف – هر کتاب 75/0 یا 1 امتیاز به تشخیص کمیته.
* ترجمه – هر کتاب 5/0 یا 75/0 امتیاز به تشخیص کمیته.
در مجموع حداکثر2 امتیاز میتوان برای تهیه کتاب منظور کرد.
4-5-5- مقاله (حداکثر 1 امتیاز)
براي هر مقاله تخصصي مرتبط كه در مجلات علمي یا حرفهای معتبر يا در مجموعه مقالات سمينارهاي تخصصي، بهچاپ رسيده باشد، با ارائه كپي صفحهای از نشريه يا مجموعه مقالات، كه حاوي مشخصات آن و نام نويسنده مقاله و عنوان مقاله باشد، 25/0 امتياز در نظر گرفته میشود. به مقالاتی که به صورت پوستر ارائه شده ولی در مجموعه مقالات به چاپ رسیده باشد نیز امتیاز تعلق میگیرد. امتیاز مقالههایی که در مجلات معتبر علمی بینالمللی (ISI) به چاپ رسیده باشد 5/0 است.
در مجموع حداكثر 1 امتياز براي مقالهها منظور میشود.
مقالههايي كه به چاپ نرسيده، گزارشهايي كه تهيه آن جزيي از وظايف شغلي بوده و يا در نشريات درون سازماني منتشر شده و همچنين ايراد سخنراني در هرگونه گردهمايي امتيازي ندارند.
4-5-6- دورههای آموزشی (حداکثر 2 امتیاز)
* برای دورههای آموزشی مرتبط با حرفههای مهندسی معدن (غير از دورههاي ويژه ارتقاي پايه)، با ارائه گواهینامه پایان دوره، به ترتیب زیر امتیاز منظور میشود:
- دورههای بین 30 تا 100 ساعت هر دوره 25/0 امتیاز.
- برای دورههای با مدت بین 100 تا 150 ساعت – هر دوره 5/0 امتیاز و حداکثر 1 امتیاز.
- برای دورههای با مدت بیش از 150 ساعت – هر دوره 1 امتیاز.
- به مدارک تحصیلی کارشناسی ارشد و یا دکتری غیر مرتبط و یا مدارک تحصیلی اضافی، معادل یک دوره آموزشی درازمدت، 1 امتیاز اضافه میشود.
در مجموع حداکثر2 امتیاز میتوان برای گذراندن دورههای آموزشی منظور کرد.
كلاسهاي زبان، دورههاي عمومي كامپيوتر، دورههاي كمتر از 30 ساعت، شركت در سمينارهاي يك روزه و دورههایی که مرتبط با گروه تخصصی متقاضی نباشد، امتيازي ندارند و به عنوان خدمات برجسته امتیازی ندارد.
* گذراندن دورههای تخصصی جبرانی یا الزامی یا اختیاری، مطابق بند 4-4 براساس دستورالعملهای آموزشی، که توسط سازمان تهیه میشود و به تأیید وزارت میرسد، انجام و برای تعیین امتیاز طبق دستورالعمل مربوط رفتار میشود.
]طبق ابلاغیه مورخ 17/2/1393، گذراندن دوره مبانی معدنکاری برای کلیه نقشه برداران الزامی است. همچنین گذراندن این دوره برای زمین شناسانی که تجربه کافی در فعالیتهای معدنی ندارند نیز توصیه میشود. اما اعضایی که رشته تحصیلی آنان مهندسی معدن(هرگرایشی) باشد، نیازی به گذراندن این دوره ندارند و در صورت گذراندن این دوره، نمره آن برای ارتقای پایه منظور نمیشود. [
]طبق مصوبه جلسه مورخ 28/8/1391 شورای صدور پروانه اشتغال در رستههایی که دورههای آموزشی مرتبط در استانها برگزار نگردیده، دورههای سایر رستهها قابل پذیرش می باشد.[
]طبق ابلاغیه مورخ 25/3/1393، سوابق دورههای آموزشی ارتقای پایه بدون کارنامه اموزشی سازمان قابل بررسی نخواهد بود. در صورتیکه تعداد دورههای گذرانده شده متقاضی بیش از تعداد مورد نیاز برای ارتقای پایه باشد بنابه تقاضای عضو، امتیاز دورهها به یکی از دو حالت زیر منظور می شود:
- به تعداد مورد نیاز برای ارتقا به ترتیب تاریخ اخذ گواهینامه
- ملحوظ نمودن معدل تمام دورههای گذرانده شده که در این صورت این دوره ها در ارتقای بعدی قابل لحاظ نیست.[
4-5-7- عضویت مؤثر در مجامع و تشکلهای حرفهای (حداکثر 5/2 امتیاز)
* برای اعضای فعال و علاقهمند سازمان استان که حق عضویت خود را بطور منظم پرداخت میکنند، با تأیید رئیس سازمان استان و در اولین بار درخواست صدور پروانه اشتغال، بهازای هر سال 25/0 و در مجموع حداکثر 75/0 امتیاز منظور میشود.
* براي فعاليت مؤثر در اركان سازمان نظام مهندسي معدن، که توسط رئيس سازمان یا رئیس سازمان استان تأييد شده باشد، به ازاي هرسال 25/0 امتياز و در مجموع حداكثر 1 امتياز منظور میشود. درصورت فعاليت همزمان در چند ركن مجموعاٌ همان 25/0 امتياز در هر سال منظور ميشود.
* براي اعضاي مؤسس، شورایعالی، هيأت مديره، ارکان برجسته، دبير یا مدیر یا رئیس انجمنهاي علمي و تشكلهاي تخصصي و حرفهاي مرتبط با حرفههای مهندسی معدن، با ارائه صورتجلسه يا گواهي انجمن يا تشكل، به ازاي هر سال 25/0 امتياز و در مجموع حداكثر 5/0 امتياز منظور میشود.
* برای کارشناسان رسمی دادگستری در زمینههای مرتبط با رشتههای موضوع قانون، با ارائه گواهینامه از کانون کارشناسان رسمی دادگستری، میتوان 5/0 امتیاز منظور کرد.
4-5-8- احراز عناوین نمونه و برجسته داخلی و خارجی (حداکثر 5/1 امتیاز)
* براي احراز هر عنوان نمونه و برجسته جهاني یا كشوري يا استانی در زمینه حرفهای، بهترتیب 75/0 یا 5/0 یا 25/0 امتیاز و در مجموع حداکثر 1 امتیاز، با ارائه حكم، منظور میشود. قابل توجه اینکه تشويقنامهها و تقديرنامههاي درون سازماني امتيازي ندارند.
* برای احراز رتبه اول در مقاطع تحصیلی کارشناسی و کارشناسی ارشد، با ارائه مدارک مربوط، 25/0 امتیاز و حداکثر 5/0 امتیاز منظور میشود.
4-5-9- کیفیت عملکرد عضو
- به منظور ارتقای سطح ارائه خدمات مهندسی، کیفیت کار اعضا هر سال ارزیابی و میانگین امتیازهای مربوط در هنگام ارتقای رتبه تأثیر داده میشود. برای این شاخص حداکثر 3 امتیاز منظور میشود. شیوهنامه مربوط به چگونگی ارزشیابی عملکرد اعضا توسط سازمان تدوین و پس از تأیید وزارت به مورد اجرا گذاشته میشود.
4-5-10- سایر خدمات و موارد پیشنهادی
* برای سایر خدمات فنی و حرفهای برجسته که در این دستورالعمل پیشبینی نشده و یا برای افراد برجستهای که در زمینه حرفهای خود دارای حسن شهرت ملی هستند، کمیته میتواند با ارائه دلایل توجیهی اعطای امتیاز معینی را در هر مورد پیشنهاد کند و شورا میتواند تا مجموع 3 امتیاز برای این موارد منظور کند.
* شورا میتواند در موارد خاص و با درج دلایل توجیهی در صورتجلسه رتبهبندی، تا 2 امتیاز به مجموع امتیازها اضافه کند.
4-5-11 – به ازای هر بازدید گروهی یک یا چند روزه 25/0 امتیاز و تا سقف 1 امتیاز محاسبه شود.
5- مراحل صدور پروانه اشتغال
5-1- کیفیت ارائه مدارک
5-1-1- مدرک تحصیلی
مداركي كه توسط يكي از دانشگاههاي ايران صادر شده باشد، عيناً مورد قبول است. مدارك صادره از دانشگاههاي خارجي، بايد توسط وزارت علوم، تحقيقات و فناوري ارزشيابي شده باشد. چنانچه اصل مدرک در دسترس نباشد باید رونوشت یا تصویر آن، که توسط وزارت علوم، تحقیقات و فناوری تصدیق شده باشد، ارائه شود. در مدرك تحصيلي يا گواهي پايان تحصيلات بايد درجه علمي، رشته و گرايش بطور دقيق درج شده باشد.
مدارك دورههايي كه به سفارش یا با تأييد وزارت صنعت، معدن و تجارت (وزارت صنايع و معادن يا معادن و فلزات سابق) يا يكي از مؤسسههاي وابسته به آن برگزار شده و دارای ارزش داخلی است، مشروط بر آنكه در مدرك نهايي، معادل درجه علمي، رشته و گرايش بطور دقيق درج شده باشد، مورد قبول خواهد بود.
5-1-2- گواهی اشتغال بهکار
متقاضی باید طبق فرم شماره 2 کلیه سوابق اشتغال خود، اعم از اشتغال در فعالیتهای معدنی یا غیر از آن و تماموقت یا پارهوقت را بهترتیب تاریخ اعلام کند. برای سوابق کار در فعالیتهای معدنی و قابل قبول، با همان ترتیب و تاریخهایی که در فرم درج شده، باید گواهیهای اشتغال به کار ارائه و پیوست شود. گواهی اشتغال بهکار باید بهگونهای باشد که صحت صدور مدرک برای کمیته محرز شود. به استناد مواد 6 و 113 آییننامه، گواهی اشتغال بهکار و تجربه عملی و سابقه کار متقاضی با شرایط زیر معتبر است.
5-1-2-1- مراجع صادرکننده گواهی
الف- توسط کارگزینی یا واحدهای فنی وزارتخانهها یا سازمانهای دولتی یا وابسته به دولت یا دانشگاههای معتبر صادر شده باشد.
ب- توسط شخصیتهای حقوقی شاغل در رشتههای موضوع قانون، که دارای پروانه اشتغال شخص حقوقی باشند صادر شده باشد. [چون ممکن است در چند سال اول اجرای دستورالعمل، هنوز تعدادی از این مؤسسهها پروانه اشتغال دریافت نکرده باشند، اعتبار شخص حقوقی باید توسط کمیته تشخیص صلاحیت سازمان استانی که در آن بهثبت رسیده تأیید شود. بهاین منظور لازم است مدارک مربوط به فعالیت مؤسسه (آگهی در روزنامه رسمی که تاریخ تأسیس و مدت و نوع فعالیت را مشخص کند و پروانه یا مجوز عملیات معدنی و سایر مدارک خواسته شده توسط کمیته) ارائه شود. بدیهی است که بررسی و تأیید اعتبار هر مؤسسه توسط سازمان استان، فقط برای یکبار کافی است.]
پ- گواهی اشتغال بهکار در مؤسسههایی که تغییر نام یا تغییر ساختار دادهاند، باید از مؤسسههای جایگزین آنها یا مراکزی که امور مؤسسه سابق را بهعهده دارند گرفته شود.
ت- گواهی اشتغال بهکار در مؤسسههایی که تعطیل شده و هیچگونه سابقهای از آنها موجود نیست، باید همراه با گواهی سازمان استان مربوط درباره فعالیت آن مؤسسه در مدت اشتغال متقاضی در آن باشد.
ث- مدارک اشتغال بهکار در خارج از کشور باید به تأیید سفارت ایران در آن کشور رسیده باشد. در صورت عدم امکان تأیید توسط سفارت، به علت قدیمی بودن سابقه کار، اخذ تأیید از 2 نفر دارای پروانه اشتغال و با بیش از10 سال سابقه کار بلامانع است.
ج- گواهی اشتغال صادرشده توسط اشخاص حقیقی و همچنین شرکتهای تعاونی و یا پیمانکاری شاغل در فعالیتهای معدنی، هنگامی معتبر است که صادرکننده دارای پروانه یا مجوز عملیات معدنی یا صنایع معدنی از وزارت صنعت،معدن و تجارت باشد و اشتغال متقاضی در مدت اعتبار پروانه یا مجوز باشد و توسط 2 نفر از مهندسان دارای پروانه اشتغال و با بیش از 10 سال سابقه کار تأیید شود. در صورت وجود مسئول فنی در زمان اشتغال، این گواهی باید به تأیید وی نیز رسیده باشد.
چ- برای اشتغال تماموقت، ارائه مدارک مربوط (شامل گواهی پرداخت کسور بازنشستگی یا بیمه تأمین اجتماعی یا تأیید مؤسسات دولتی) ضروری است. اما چنانچه سابقه کار ارائه شده، مربوط به متقاضی خویشفرما بوده و کسور بازنشستگی یا بیمه تأمین اجتماعی را پرداخت نکرده یا مربوط به اشتغال پس از بازنشستگی بوده و یا هر حالت دیگری که در این دستورالعمل قابل پیشبینی نبوده، باید مدارکی دال بر اشتغال در فعالیتهای معدنی و تماموقت یا پارهوقت بودن آن ارائه شود و توسط 2 نفر از مهندسان دارای پروانه اشتغال و با بیش از 10 سال سابقه کار تأیید شود. در گواهی اشتغال پاره وقت درج تعداد ساعات کاری در هفته یا در ماه ضروری است.
ح- تأییدیه گواهی اشتغال توسط 2 نفر از مهندسان دارای پروانه اشتغال و با بیش از 10 سال سابقهکار برای سایر مواردی نیز که کمیته لازم بداند، باید ارائه شود.
خ- برای کارشناسانی که در سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی کشور اشتغال داشتهاند، تعیین زمینههای تخصصی سابقهکار اعم از اجرایی، طراحی، نظارت، آموزش، پژوهش، امور آزمایشگاهی، امور ستادی با تخصصی مستقیم یا غیرمستقیم و همچنین درجه هر فعالیت و مدتهای اشتغال به هریک، باید اشتغال به هر یک باید طبق جدول پیوست شماره یک تعیین و به تأیید و امضای یکی از معاونتهای (فنی) آن سازمان یا مدیریت مربوط برسد.
د- تا زمانی که وزارت تشخیص دهد، به مهندسان نقشهبرداری دارای سابقهکار در فعالیت غیرمعدنی نیز پروانه اشتغال داده میشود، مشروط برآنکه اشتغال آنها بطور تمام وقت و صرفاً در فعالیتهای اجرایی بوده و ستادی نباشد و توسط یکی از وزارتخانهها یا مؤسسات دولتی و تخصصی تابعه آنها یا نهادها و سازمانهایعمومی یا شهرداریها مورد تأیید قرار گرفته باشد. شرایط صدور گواهی اشتغال طبق بند 4-3-3-ك است.
5-1-2-2- مشخصات گواهی
در هر نوع گواهی اشتغال بهکار باید موارد زیر بطور واضح درج شده باشد، بطوریکه کمیته بتواند بهاستناد آن رسته، تخصص شغلي، درجه فعالیت، تمام وقت بودن اشتغال و مدت زمان اشتغال را، بهوضوح تشخيص دهد.
- نام و مشخصات کامل متقاضی.
- تاریخهای شروع و خاتمه هر کار، شغل یا سمت.
- نوع فعالیت مؤسسه.
- محل دقیق خدمت.
- مشخصات کامل شغل و سمت و مسئولیت.
- نوع اشتغال (قراردادی، پیمانی، رسمی، تمام وقت یا پاره وقت و غیره).
- نوع فعالیت معدنی یا پروژه و مشخصات دقیق آن، بهگونهای که تعیین درجه فعالیت میسر باشد.
درصورت تغییر هریک از شرایط اشتغال باید مدرک و گواهی اشتغال جداگانه صادر شده باشد. چنانچه متقاضی در مؤسسهای به مدت طولانی و با شرایط متفاوتی مشغول بهکار بوده باید در گواهی اشتغال، تغییر هریک از شرایط و تمام شغلها و سمتها و مدت هریک درج شده باشد.
چنانچه اصل حکم یا گواهی مربوط به زمان صدور موجود نباشد یا شامل اطلاعات کامل نباشد یا مورد قبول کمیته واقع نشود، لازم است متقاضی با مراجعه به شخص حقوقی یا حقیقی مربوط، مجدداً گواهی اشتغال دریافت کند و دراینصورت گواهی اشتغال میتواند مشابه فرمهای شماره 3 تهیه شود.
در هر یک از سالهای اشتغال متقاضی که تعیین رسته و زمینه شغل یا درجه فعالیت برای کمیته دشوار باشد میتواند از شورای صدور پروانه استفسار کند.
5-1-3- گواهی قبولی در آزمون و گذراندن دورههاي آموزشي
هرزمان که وزارت صدور پروانه یا ارتقای پایه را موکول به گذراندن آزمون یا دورههای آموزشی کند، متقاضی موظف است طبق دستورالعمل مربوط دورههای مورد نظر را گذرانده و در آزمون مربوط شرکت و حداقل امتیاز اعلام شده را کسب کند. تعداد و نوع دورههای آموزشی برای ارتقای پایه طبق دستورالعمل مربوط توسط سازمان تعیین و پس از تأييد وزارت اجرا میشود. امتیازهای دورههای آموزشی و میانگین آنها و گواهی قبولی در آزمون باید توسط امور آموزش و پژوهش سازمان تأیید و به سازمان استان متبوع عضو ابلاغ شود. در صورت رسيدن تعداد دورههاي آموزشي گذرانده شده به حدنصاب مقرر در دستورالعمل، كارنامه دورهها توسط مسئول آموزش سازمان استان صادر مي شود تا در هنگام تقاضاي ارتقا پايه مورد استفاده قرار گيرد.
5-1-4- مستندات مربوط به خدمات برجسته
مشخصات مقالهها و كتابهایی كه توسط متقاضي تهيه شده و تصويري از صفحه مشخصات آنها، مدارك مربوط به عضويت در ارکان مجامع علمي و فني، تصویر گواهینامههای دورههای آموزشی، تصویر احکام عناوین نمونه و برجسته بینالمللی، کشوری یا استانی و ساير مدارك، مستندات و گواهيهاي مربوط به خدمات برجسته، بايد ارائه شود.
5-1-5- سایر مدارک
در هر زمان سازمان استان ميتواند مدارك ديگري را نیز، مانند برگ عدم سوءپيشينه يا برگ تأييد عدم اعتياد به مواد مخدر يا ساير مداركي كه توسط وزارت يا سازمان یا مقررات جاري کشور اعلام ميشود، از متقاضي مطالبه كند.
5-2- دریافت و ثبت تقاضا
* هر عضو سازمان استان (درصورت نداشتن بدهی حق عضویت) میتواند طبق یکی از فرمهای پیوست، تقاضای صدور پروانه اشتغال کند. فرم شماره 1/1 مربوط به دارندگان مدرک کارشناسی و بالاتر و فرم شماره 2/1 مربوط به دارندگان مدرک کاردانی فنی است. برای تقاضای تمدید پروانه اشتغال، اصلاح رسته یا زمینه و ارتقای پایه، از فرم شماره 3/1 استفاده میشود. اعضایی که دارای مشاغل تمام وقت در هر استان میباشند عضو آن استان محسوب و لازم است از سازمان استان محل اشتغال خود، درخواست پروانه اشتغال کنند.
* دبيرخانه سازمان استان متقاضي را راهنمايي ميكند تا مدارك مورد نياز براي صدور پروانه اشتغال را بهترتیب زير تهيه نموده (چنانچه در پرونده موجود نباشد) و همراه با تقاضاي صدور پروانه تحويل دهد.
- يك نسخه تصوير شناسنامه.
- يك نسخه تصوير گواهي پايان خدمت سربازي يا معافيت از خدمت.
- مدرک اشتغال و سکونت دائم از شش ماه قبل در استان.
- مدرک عضویت در سازمان استان (فقط ارائه کارت عضویت معتبر و درج شماره عضویت در فرم تقاضا کافی است).
- 2 عدد عكس 3×4 (ترجیحاً رنگی).
- يك نسخه تصوير مدرك(هاي) تحصيلي.
- یک نسخه خلاصه سوابق اشتغال که طبق فرم شماره 2 توسط متقاضی تکمیل میشود.
- يك نسخه تصوير گواهي(هاي) اشتغال مربوط به زمان صدور یا مشابه فرم(های) شماره 3.
- یک نسخه خلاصه مدارک مربوط به خدمات برجسته که طبق فرم شماره 7 توسط متقاضی تکمیل میشود.
- يك نسخه تصوير مدارك و مستندات مربوط به خدمات برجسته.
- فيش بانكي پرداخت هزينه بررسي تشخيص صلاحيت.
- جهت صدور پروانه اشتغال جديد براي فردي كه داراي پروانه اشتغال است يا اصلاح يا تمديد آن یا ارتقای پایه، فقط تحويل مدارك جديد مورد نياز، مربوط به فاصله بين تاريخ صدور پروانه اشتغال تا تاريخ تقاضا، كفايت ميكند و اصل پروانه اشتغال نیز باید تحویل داده شود.
يك نسخه اصل هر يك از مدارك نيز بايد به دبيرخانه سازمان استان ارائه شود. دبیرخانه سازمان استان پس از بررسي اصل مدارك و تصديق اعتبار آنها و انطباق تصاوير با مدارك اصلي، تقاضا را پذيرفته و برابر اصل بودن تصاوير مدارك ارائه شده را روي آنها گواهي يا ممهور ميكند و مدارك اصلي را به متقاضي برميگرداند.
*به منظور اطلاع متقاضی از چگونگی و کیفیت مدارک مورد نیاز برای صدور پروانه، دبیرخانه سازمان استان موظف است بخشی از دستورالعمل که شامل بند 5-1 و زیر بندهای آن و بند 5-2 است را هنگام درخواست صدور پروانه اشتغال به صورت کتبی به متقاضی بدهد.
* دبيرخانه سازمان استان پس از دريافت تقاضا و حصول اطمينان از كامل بودن مدارك مورد نياز، وصول تقاضا را در دفتري كه به همين منظور اختصاص داده شده با درج شماره و تاريخ تحويل، ثبت نموده و شماره و تاريخ مزبور را عيناً روي فرم تقاضا نيز درج ميكند و به متقاضي طبق فرم شماره 4 رسيد ميدهد. نوبت بررسی درخواستهای متقاضیان به ترتیب شماره و تاریخ دریافت تقاضا است.
* اصل تقاضا و كليه مدارك منضم به آن به كميته تشخيص صلاحيت ارجاع ميشود. كميته تشخيص صلاحيت ابتدا كليه مدارك و پرونده عضويت وي در سازمان استان را بررسي نموده و چنانچه پارهاي از مدارك متقاضي ناقص يا ناصحيح باشد يا مدارك اضافي لازم باشد، در اسرع وقت مراتب را به دبيرخانه سازمان استان اطلاع ميدهد تا جهت اعلام به متقاضي طبق فرم شماره 5 عيناً به آدرس وي ارسال شود. بهاستناد ماده 8 آييننامه، اين اعلام بايد ظرف مدت 15 روز، از تاریخ ثبت تقاضا، انجام شود. بديهي است كه درصورت كسر مدارك، نوبت بررسي نيز مجدداً پس از تكميل مدارك تعيين خواهد شد.
* متقاضي پس از تكميل موارد خواسته شده، آنها را مجدداً به دبيرخانه سازمان استان تحويل داده و دبيرخانه در دفتر مربوط، در مقابل شماره قبلي متقاضي تحويل مدارك جديد را درج نموده و پس از تعيين نوبت مجدد، به متقاضي رسيد ميدهد. مدارك دريافت شده، مشابه ترتيب فوق براي اقدامات بعدي به كميته تشخيص صلاحيت تحويل داده ميشود.
5-3- بررسی توسط کمیته
کمیته تشخیص صلاحیت، پس از بررسی اولیه و تأیید کامل بودن مدارک متقاضی، رسته و زمینههای درخواستی را طبق مفاد فصل سوم دستورالعمل بررسی کرده و سپس امتیازهای وی برای رتبهبندی در هر زمینه را طبق مفاد فصل چهارم دستورالعمل تعیین میکند. (چنانچه کمیته اصلاح رسته و زمینههای درخواستی را ضروری یا مناسب تشخیص دهد، میتواند از طریق سازمان استان به متقاضی جهت اصلاح یا تکمیل، پیشنهاد و اطلاع دهد)
برای تعیین امتیازهای مربوط به سابقهکار از جدولی مشابه فرم شماره 1/6 برای مشاغل کارشناسی و بالاتر و فرم شماره 2/6 برای مشاغل کاردانی، استفاده میشود. در این جدول، هر سطر باید به یکی از مشاغل اختصاص داده شود. طبق مفاد بند 4-3 دستورالعمل، ابتدا امتیاز شغل تعیین میشود و سپس برحسب رسته یا زمینههای مورد درخواست، در ضرایب مربوط به آن ضرب میشود. سپس این حاصلضرب، در مدت اشتغال به آن شغل برحسب ماه، ضرب و بر 12 ماه تقسیم میشود تا امتیاز مربوط به آن قسمت از سابقهکار بدست آید. این عدد با دو رقم اعشار در ستون مربوط به هر زمینه درخواستی نوشته میشود. جمع امتیازهای تمام سطرهای جدول در ستون هر زمینه درخواستی، امتیاز مربوط به سابقهکار در آن زمینه را مشخص میکند. چنانچه مجموع امتیازها بیشتر از 40 باشد همان 40 امتیاز منظور میشود.
برای تعیین امتیازهای ویژه مربوط به خدمات برجسته از جدولی مشابه فرم شماره 7 استفاده میشود. چنانچه مجموع امتیازها بیشتر از 10 باشد همان 10 امتیاز منظور میشود. چنانچه کمیته اعطای امتیاز ویژهای را پیشنهاد مینماید دلایل توجیهی آن باید در ذیل همین فرم نوشته شود.
نتایج بررسی کمیته و امتیازهای مربوط به هریک از عوامل، باید در برگ نهایی "تعیین امتیازها" نوشته (تایپ) شود. این برگ برای دارندگان مدارک کارشناسی و بالاتر مشابه فرم شماره 1/8 و برای دارندگان مدرک کاردانی مشابه فرم شماره 2/8 است. در این فرم منظور از سابقه کار کلی، کل سابقهکار متقاضی و منظور از سابقهکار حرفهای، سابقه کار طبق تعاریف آییننامه است، که در فرمهای شماره 1/6 یا 2/6 محاسبه شده است. چنانچه کمیته موضوع خاصی را پیشنهاد کند در ذیل فرم در محل توضیحات نوشته میشود.
هر 3 فرم (شمارههای 6، 7 و 8) با امضای حداقل 3 نفر از اعضای کمیته اعتبار داشته و باید مورد تأیید سازمان استان نیز قرار گیرد.
یک کپی از هر فرم در پرونده متقاضی نگهداری و اصل فرمها (6، 7 و 8) همراه با کپی مدارک مربوط به خدمات ویژه و عکس به اندازه و تعداد مورد نیاز به وزارت (دفتر نظارت و ایمنی معادن) ارسال میشود.
ارسال مدارک باید از طریق پست سفارشی یا توسط پیک ویژه انجام شود.
(از ارسال اصل مدارک متقاضی و همچنین مدارک اضافی به وزارت اجتناب شود)
5-4- بررسی توسط شورا
مدارک مربوط به هر فرد ابتدا توسط کارشناسان اداره امور نظام مهندسی معدن (دفتر نظارت و ایمنی معادن) بررسی میشود و چنانچه مواردی را ناقص یا ناصحیح تشخیص دهند، جهت تکمیل و اصلاح به سازمان استان مربوط عودت میدهند. درصورت بینقص بودن مدارک یا پس از تکمیل و اصلاح آنها، به ترتیب تاریخ وصول از هر سازمان استان در دستور کار شورا قرار می گیرد.
شورا پس از بررسی فرمها و مدارک ارسالی مربوط به هر فرد، صحت مراحل تشخیص صلاحیت و امتیازهای تعیین شده توسط کمیته را تأیید و پایه متقاضی در هر زمینه را تعیین میکند. چنانچه شورا بعضی از موارد را ناصحیح تشخیص دهد میتواند نسبت به اصلاح آن اقدام کند. اما اگر اطلاعات درج شده در فرمها برای تصمیمگیری کافی نباشد، میتواند مدارك مربوط به متقاضي را از سازمان استان درخواست كند یا جهت تکمیل و توضیح بیشتر به سازمان استان مربوط عودت دهد.
نتایج تصمیمات شورا برای هر فرد در فرم ویژهای (صورتجلسه رتبهبندی) درج میشود و باید به امضای اکثریت اعضای شورا (حداقل 4 نفر) برسد.
چنانچه فردی استحقاق احراز پایه ارشد داشته باشد، کپی فرم صورتجلسه رتبهبندی، توسط وزارت به شورای مرکزی سازمان، جهت تأیید ارسال میشود. شورای مرکزی میتواند درصورت لزوم درباره هر فرد، مدارک اضافی یا توضیحات تکمیلی بخواهد. نتیجه تصمیمات شورای مرکزی در صورتجلسه جداگانهای نوشته میشود و به اطلاع وزارت میرسد.
5-5- صدور و تحویل پروانه
براساس فرم صورتجلسه شورا، و در مورد پایههای ارشد پس از تأیید شورای مرکزی، پروانه اشتغال قابل صدور است.
در پروانه اشتغال کارشناسی، رسته و زمینههای تخصصی به ترتیب اولویت پایهها، و در پروانه اشتغال کاردانی، فقط زمینه تخصصی نوشته میشود.
شماره پروانه مطابق با شماره عضویت متقاضی است. این شماره 6 رقمی است که از سمت چپ 2 رقم اول شماره کد استان محل عضویت و 4 رقم بعدی ردیف عضویت متقاضی در سازمان استان مربوط است.
پروانه اشتغال توسط وزیر، یا شخصی که از طرف وی به این منظور تعیین شده، امضا و مهر میشود.
پروانه اشتغال براي مدت 3 سال از تاريخ صدور در سراسر كشور در رسته و زمینه تخصصی تعيين شده معتبر است. طبق تبصره 2 ماده 22 آییننامه، درصورتيكه اعتبار بعضي از مدارك لازم جهت صدور يا تجديد يا تمديد پروانه اشتغال محدود به مدت معيني كمتر از 3 سال باشد، مدت اعتبار پروانه اشتغال با توجه به محدوديتهاي زماني مدارك مزبور تعيين و درج خواهد شد.
تمدید مدت اعتبار پروانه اشتغال در پشت آن درج و مهر و امضا میشود. اما چنانچه تغییر تعدادی از مشخصات پروانه لازم باشد وزارت ممکن است پروانه اشتغال جدیدی صادر و در پشت آن تاریخ صدور پروانه برای اولین بار و توضیحات لازم را درج کند.
یک نسخه کپی از هر دو روی پروانه اشتغال در بایگانی وزارت نگهداری میشود و یک کپی از آن همراه با تصویر صورتجلسه رتبهبندی، جهت ثبت در بانک اطلاعاتی مربوط، به دبیرخانه مرکزی سازمان ارسال میشود.
پروانههای اشتغال صادر شده همراه با یک نسخه تصویر صورتجلسه رتبهبندی، با پست سفارشی یا پیک ویژه، به سازمان استان مربوط ارسال میشود.
دبیرخانه سازمان استان، پس از دریافت هزینه صدور پروانه، که طبق مقررات داخلی سازمان تعیین میشود، اصل پروانه را به متقاضی تحویل میدهد و طبق فرم شماره 9 رسید دریافت میکند. متقاضی مکلف است قبل از دریافت پروانه، سوگندنامه حرفهای را که از سوی سازمان تعیین شده، در 2 نسخه امضا کند. دبیرخانه سازمان استان هر2 نسخه را به مهر سازمان استان در ذیل آن ممهور میکند و نسخه اصل را به متقاضی تحویل میدهد و تصویر آن (با امضای اصل) را همراه با تصویر هر دو روی پروانه در پرونده وی بایگانی میکند.
مهلت اعلام اعتراض و شکایت نسبت به مندرجات پروانه اشتغال سهماه پس از تاریخ صدور آن است و پس از آن تقاضای اصلاح، فقط در موعد تمدید پذیرفته میشود.
6- موارد متفرقه
6-1- صدور المثنی
چنانچه پروانه اشتغال مفقود شود، صاحب آن ميتواند به سازمان استان مراجعه و تقاضاي صدور المثني كند. سازمان استان پس از آگهی در روزنامه کثیرالانتشار به هزینه متقاضی و پس از گذشت سه ماه از تاريخ تقاضا و درصورت عدم وصول اطلاعاتي مبني بر پيدا شدن آن، درخواست را به وزارت ارسال ميكند. وزارت پروانه اشتغال جديدي طبق تصوير پروانه اشتغال موجود در بايگاني و با همان تاریخ اعتبار صادر ميكند. روي پروانه اشتغال جديد، المثني بودن آن درج میشود. در طول مدت اعتبار پروانه، صدور المثنی فقط برای یک بار امکانپذیر است.
6-2- تمدید اعتبار پروانه
طبق بند پ از ماده 23 آییننامه، استفاده از پروانه اشتغال حداکثر تا 2 ماه پس از انقضای تاریخ اعتبار آن امکانپذیر است. لذا بادرنظرگرفتن مدتهای احتمالی برای بررسی و طی مراحل اداری، دارنده پروانه اشتغال مکلف است حدود 3 ماه قبل از تاریخ انقضای اعتبار پروانه، تقاضای تمدید کند. درخواست تمدید اعتبار طبق فرم شماره 3/1 انجام میشود و اصل پروانه اشتغال نیز باید همراه آن به دبیرخانه سازمان استان تحویل داده شود. سازمان استان طبق فرم شماره 10 رسید پروانه را اعلام میکند. این رسید بهمنزله گواهی موقت پروانه اشتغال، تا زمان دریافت مجدد پروانه معتبر است. سازمان استان طی نامهای، که کپی تقاضای تمدید اعتبار و اصل پروانه نیز پیوست آن است، مراتب را به وزارت اعلام میکند. وزارت پس از بررسی، تمدید اعتبار پروانه اشتغال را، که بادر نظر گرفتن شرایط آییننامه حداکثر 3 سال است، روی آن درج میکند و به سازمان استان برمیگرداند. برای تحویل پروانه، باید گواهی موقت که نزد متقاضی است مسترد شود. دارنده پروانه روی آن دریافت پروانه را اعلام وصول میکند و در پرونده متقاضی بایگانی میشود. ارسال پروانه از هر دو طرف باید با پست سفارشی یا پیک ویژه انجام شود.
هنگام تمدید اعتبار پروانه، محاسبه سابقه کار قبلی (به علت تغییر دستورالعمل یا هر علت دیگر) ضروری نیست. اما چنانچه عضو، گواهی سابقه کاری را که قبلاً ارائه نکرده و مربوط به همان دوره قبل از صدور پروانه بوده است، میتواند با ارائه مدارک لازم درخواست اصلاح پروانه نماید.
چنانچه درخواست تمدید اعتبار پروانه با تأخیر انجام شود، به ازای هر ماه تأخیر نسبت به تاریخ اعتبار پروانه، در سه سال اول مبلغ یک دوازدهم عدد پایهP و پس از آن مبلغ یک ششم عدد پایهP از متقاضی دریافت میشود.
سابقه کار مربوط به سنوات پس از تاریخ صدور پروانه، در هنگام تمدید یا تعویض یا اصلاح پروانه مورد محاسبه قرار نمیگیرد و فقط در هنگام ارتقا منظور میشود.
]طبق مصوبه جلسه مورخ 3/4/1392 شورای صدور پروانه اشتغال، تاریخ روز در پروانه درج میشود و مدت اعتبار با توجه به دوره سه ساله اعتبار درج شده در آییننامه اجرایی، از تاریخ صدور پروانه بر مبنای دورههای سه ساله تعیین میشود.[
6-3- اصلاح پروانه
دارنده پروانه اشتغال میتواند اصلاح بعضی از مندرجات پروانه و تعویض رسته یا تعویض هریک از زمینهها را طبق فرم شماره 3/1 درخواست کند. برای اجتناب از مراجعات مکرر اعضا، موعد این درخواست همزمان و همراه با درخواست تمدید اعتبار پروانه، تعیین میشود. مراحل بررسی و صدور پروانه جدید، کاملاً مشابه درخواست پروانه اشتغال برای اولین بار است و کلیه مفاد فصل پنجم دستورالعمل باید رعایت شود.
- در صورت اخذ مدرک تحصیلی بالاتر در هر زمان دارنده پروانه اشتغال میتواند درج آن را در پروانه خود درخواست کند.
- تقاضای تغییر رسته و زمینه فقط برای یک بار قابل پذیرش است.
- اصلاح و تغییر مندرجات پروانه با تاریخ جدید صادر میشود.
- در صورت درخواست تغییر زمینه، سابقه کار تا تاریخ درخواست صدور پروانه اولیه و در صورت درخواست تغییر رسته مشروط به داشتن شرایط لازم، سابقه کار تا تاریخ درخواست تغییر رسته محاسبه میشود. اما پس از صدور پروانه اصلاحی، برای ارتقا پایه باید حداقل سابقه کار مورد نیاز در رسته و زمینه جدید، از تاریخ صدور پروانه اصلاحی محرز شود. بدیهی است سابقه کار در فاصله بین پروانه قبلی و تقاضای تغییر رسته و زمینه، با همان رسته و زمینه قبلی مورد محاسبه قرار میگیرد.
- در صورت تغییر رسته یا زمینه و محاسبه امتیازها، پایه عضو در هر یک از زمینهها تغییر یابد عیناً در پروانه اصلاحی درج میشود. و درصورتیکه این تغییر منجر به بالا رفتن پایه شود ارتقا محسوب نمیشود.
]طبق مصوبه جلسه مورخ 1/2/1392 شورای صدور پروانه اشتغال، برای تغییر زمینه در صورت طی کردن دورههای آموزشی ارتقای پایه و داشتن سابقه کار مربوط، سوابق اشتغال تا هنگام درخواست تغییر زمینه محاسبه خواهد شد. [
]طبق مصوبه جلسه مورخ 10/2/1391 شورای صدور پروانه اشتغال، جهت تغییر زمینه، سوابق فقط تا تاریخ صدور پروانه قبلی قابل محاسبه است.[
]طبق مصوبه جلسه مورخ 27/1/1391 شورای صدور پروانه اشتغال، کلیه اصلاحات پروانه، از قبیل تغییر زمینه، تغییر رسته، ارتقا و غیره در پشت پروانه اشتغال درج میشود.[
6-4- ارتقاء پایه
چنانچه شرایط لازم برای ارتقاء پایه در هر یک از زمینههای تخصصی فراهم شده باشد، دارنده پروانه اشتغال میتواند طبق فرم شماره 3/1 درخواست ارتقاء پایه کند. شرایط حداقل سابقهکار حرفهای طبق مفاد آییننامه است و سایر شرایط از قبیل گذراندن دورههای آموزشی و آزمون، به پیشنهاد سازمان و تأیید وزارت تعیینمیشود. مراحل بررسی و صدور پروانه جدید، کاملاً مشابه درخواست پروانه اشتغال برای اولین بار است و کلیه مفاد فصل پنجم دستورالعمل باید رعایت شود.
- هر عضو موظف است مشخصات اشتغال خود را سالانه و در موارد تغییر با ارائه مدارک لازم به سازمان استان گزارش کند. همچنین مدرک تحصیلی جدید و مدارک گذراندن دورههای آموزشی و خدمات برجسته باید به موقع به سازمان استان ارائه تا در پرونده عضو ثبت و هنگام درخواست ارتقای پایه مورد رسیدگی قرار گیرد.
- هنگام درخواست ارتقا پایه محاسبه مجدد سوابق کار قبلی، امتیازهای آموزش و آزمون، امتیازهای مربوط به خدمات برجسته و غیره تا زمان صدور پروانه قبلی، ضرورت ندارد و جمع امتیازهای قبلی عیناً مورد نظر قرار میگیرد. بنابراین فقط مدارک مکتسبه پس از صدور پروانه قبلی منظور و به جمع امتیازهای محاسبه شده قبلی اضافه میشود. بدین منظور لازم است مجموع امتیازهای سابقه کار محاسبه شده قبلی طبق صورتجلسه شورای صدور پروانه اشتغال عیناً در فرم مربوطه درج شود.
- برای ارتقاء پایه، دارا بودن حداقل سابقه کار و بدست آوردن حداقل امتیازها طبق آییننامه و کسب نمره قبولی در دورههای آموزشی طبق دستورالعمل مربوط ضروری است و احراز هر یک از این شرایط به تنهایی موجب ارتقای پایه نخواهد شد.
- در هر حالت طبق ماده 11 آئیننامه، فقط ارتقای یک پایه امکانپذیر بوده و حتی چنانچه مجموع امتیازهای کسب شده بیش از یک پایه برای ارتقاء باشد قابل قبول نیست.
- تاریخ ارتقا پایه در هر یک از زمینهها بهطور جداگانه در پشت پروانه درج میشود تا برای محاسبه سابقه کار بعدی مورد استفاده قرار گیرد.
- همراه با مدارک درخواست ارتقای پایه، تصویر آخرین صورتجلسه محاسبه امتیازها توسط شورای صدور پروانه نیز باید توسط سازمان استان به شورای صدور پروانه فرستاده شود.
]طبق مصوبه جلسه مورخ 19/3/1392 شورای صدور پروانه اشتغال، برای ارتقای پایه، همچنان سابقه کار باید فقط در رسته قبلی باشد.[
6-5- تعویض پروانه
چنانچه طبق بندهای 6-3 و 6-4 و یا در هر حالت دیگری که تعویض پروانه ضرورت داشته باشد، اصل پروانه باید توسط متقاضی تحویل داده شود و مشابه بند 6-2 گواهی موقت دریافت کند. وزارت پس از صدور پروانه اشتغال جدید، با درج یا مهر عبارت "باطل شد" روی آن، پروانه اشتغال قبلی را ابطال و نگهداری میکند. بقیه شرایط و مراحل انجام کار مشابه بندهای 5-5 و 6-2 است. (بدیهی است که امضای مجدد سوگندنامه ضرورت ندارد)
برای صدور مجدد پروانه، ارائه عکس جدید نیز ضروری است.
- در صورت لغو عضویت به هر علت، سازمان استان موظف است مراتب را به وزارت جهت ابطال پروانه اطلاع دهد.
- در صورت لغو عضویت، چنانچه عضویت وی مجدداً پذیرفته شود، تجدید پروانه اشتغال وی با همان مشخصات پروانه قبلی بلامانع است و در پروانه اشتغال جدید، تاریخ صدور پروانه همان تاریخ قبلی و عبارت "تجدید شد" به تاریخ روز درج میشود.
6-6- رسیدگی به شکایات
مرجع رسیدگی به شکایات مربوط به اجرای دستورالعمل، بدواً سازمان استان و نهایتاً شورای صدور پروانه است. درصورتیکه پس از رسیدگی به شکایت، اصلاح پروانه ضرورت پیدا کند، پروانه اشتغال جدید، بدون تعویض مدت اعتبار (یعنی با همان تاریخ پروانه قبلی) برای وی صادر میشود. مراحل انجام کار مشابه بند 6-5 است.
6-7- حدود صلاحیت و ظرفیت اشتغال
براساس بند ژ از ماده 106 آییننامه، شرح شغل و حدود صلاحيت براي انجام كارهاي فني مختلف، ظرفيت اشتغال حرفههای مهندسی معدن براي تمام پایهها و چگونگي استفاده از اولويت رستهها و تخصصها، هر سال یا در هر زمان که لازم تشخیص داده شود، طي دستورالعملي از سوي سازمان تعيين و پس از تأیید وزارت به كليه مراجع ذيربط ابلاغ ميشود. لازمالاجرا بودن دستورالعملهاي حدود صلاحیت و تعيين ظرفيت اشتغال، طبق تبصره ذیل ماده 13 آییننامه، در پشت پروانه اشتغال درج ميشود.
چنانچه دارنده پروانه اشتغال بطور همزمان عضو سایر نظامهای مهندسی نیز باشد، ظرفیت اشتغال وی در فعالیتهای معدنی، در نسبت عکس تعداد نظامهای مهندسی که عضو آن است ضرب میشود. این نسبت باید در پشت پروانه اشتغال وی درج شود.
6-8- تهيه مهر
طبق ماده 19 آييننامه، امضاي اشخاص حقيقي و حقوقي ذيل نقشهها و اسناد تعهدآور همراه با مهري خواهد بود كه در آن نام كامل و شماره پروانه اشتغال و شماره عضويت سازمان استان درج شده باشد.
مهر تمام اعضاي حقیقی دارای پروانه اشتغال، يك شكل و يك اندازه است. مهر بهشکل مستطیل بهاندازه 32 در 22 ميليمتر تهیه میشود.
متن مهر شامل سه سطر است. در سطر اول نام و نام خانوادگي بطوركامل، در سطر دوم شماره پروانه اشتغال (که با شماره عضویت یکی است) و در سطر سوم عنوان ”نظام مهندسي معدن“ درج ميشود. فونت مورد استفاده براي هر سه سطر نستعليق با سايز 8 از نرمافزار چليپا است (چنانچه طول نام و نام خانوادگي زياد باشد ممكن است از فونت سايز 7 يا 6 استفاده شود).
مجوز ساخت مهر براي هر عضو طبق فرم شماره 11 توسط سازمان استان صادر و همراه با پروانه اشتغال به شخص داده میشود. در مجوز ساخت مهر، بايد نام و نام خانوادگي بطور كامل و شماره پروانه اشتغال، درج شود.
تبصره 1- اعضایی که بدون داشتن پروانه اشتغال، یا درمدتی که اعتبار پروانه آنها طبق مفاد ماده 23 آییننامه لغو یا معلق شده است، مبادرت به استفاده از مهر دارای عنوان ”نظام مهندسي معدن“ نمایند، به شورای انتظامی استان معرفی میشوند.
تبصره 2- سازمان استان میتواند درصورت عدم پرداخت حق عضویت سالانه در مهلتهای تعیین شده توسط دارنده پروانه اشتغال، حق استفاده از پروانه و مهر مربوط را تا تسویه بدهی، معلق کند.
تبصره 3- دارنده پروانه اشتغال فقط با رعایت مفاد تبصره 2 ماده 22 آییننامه میتواند در خارج از محدوده استانی که عضو آن است از پروانه و مهر خود استفاده کند.
تبصره 4- چنانچه اقامتگاه شخص از یک استان به استان دیگر تغییر کند و طبق مفاد ماده 41 آییننامه انتقال پیدا کند، تا 6 ماه پس از انتقال میتواند از همان پروانه اشتغال و مهر خود استفاده کند. در این فاصله لازم است از طریق سازمان استان جدید، درخواست تعویض پروانه کند که طبق مفاد بند 6-5 اقدام میشود.
6-9- محرمانه بودن مدارک
کلیه مدارک متقاضی و فرمهای مختلف تعیین امتیاز و محاسبات، محرمانه تلقی میشود و هیچیک از بررسیکنندگان و کارکنان مربوط، بدون اجازه دارنده آن یا بدون دستور مراجع صالحه، حق افشا و انتشار مطالب و مندرجات آنها را ندارد. عدم رعایت آن توسط اعضا تخلف انضباطی محسوب میشود و موجب مجازات انتظامی خواهدشد.
6-10- سابقه اشتغال در آزمایشگاه فنی و مکانیک خاک
سابقه اشتغال در آزمایشگاه فنی و مکانیک خاک به شرطی قابل پذیرش است که در آزمایشگاههای رسمی تابعه وزارت راه و شهرسازی باشد.
]طبق مصوبه جلسه مورخ 18/1/1392 شورای صدور پروانه اشتغال، آزمایشگاههای مکانیک سنگ و خاک مربوط به فعالیتهای عمرانی (مانند مهاب قدس، وزارت نیرو، وزارت راه و غیره) همه مشابه آزمایشگاه مکانیک خاک با امتیاز 1 و ضریب 25/0 محاسبه
میشوند.[
6-11- اصلاحیه، الحاقیه و متمم دستورالعمل
* موارد استثنا و ابهام در اجرای دستورالعمل، به پیشنهاد کمیته و تأیید شورا قابل اجرا است.
* مواردی که در دستورالعمل پیشبینی نشده است، طبق متممهای این دستورالعمل تعیین خواهدشد.
* اصلاحیهها و الحاقیههای این دستورالعمل، هر زمان که لازم باشد، توسط سازمان تهیه و پیشنهاد میشود و پس از تأیید وزارت لازمالاجرا خواهد بود.
* مفاد کلیه الحاقیهها و بخشنامههای مربوط، که قبل از تاریخ تدوین این دستورالعمل تصویب و صادر شدهاند، در متن آن منظور شدهاست و لذا کلیه آنها کانلمیکن تلقی میشود.
ویرایش سوم دستورالعمل در تيرماه 1391 توسط سازمان پیشنهاد شد و مورد تأیید وزارت قرار گرفت. محاسبات و ساير موارد مربوط به پروانههاي صادر شده قبل از تاريخ ابلاغ اين دستورالعمل، همچنان به قوت خود باقي است.
این دستورالعمل در تاریخ 19/2/1392 بازنگری و اصلاح شد.
پیوست شماره 1
زمینه و درجه فعالیت مشاغل در سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی کشور (رسته پیجویی و اکتشاف)
ردیف
|
بخش یا حوزه
|
نوع شغل یا سمت
|
زمینه
|
درجه فعالیت
|
1
|
معاونت اکتشاف
|
معاون سازمان
|
طراحی
|
1
|
2
|
کارشناس حوزه معاونت
|
نظارت
|
3 (یا برحسب درجه فعالیت)
|
3
|
مدیر امور
|
طراحی
|
2
|
4
|
معاون مدیر امور
|
نظارت
|
2
|
5
|
رئیس و معاون گروه- کارشناس مسئول- کارشناس
|
اجرایی
|
برحسب درجه فعالیت
(با حداقل درجه 3)
|
6
|
معاونت زمین شناسی
|
معاون سازمان
|
طراحی
|
2
|
7
|
کارشناس حوزه معاونت
|
نظارت
|
3
|
8
|
مدیر امور
|
نظارت
|
2
|
9
|
معاون مدیر امور- رئیس و معاون گروه- کارشناس مسئول- کارشناس
|
اجرایی
|
3
|
10
|
مدیریت ژئوماتیکس
|
مدیر
|
نظارت
|
2
|
11
|
مشاغل تخصصی
|
اجرایی
|
3
|
12
|
مدیریت پایگاه دادهها
|
مدیر
|
نظارت
|
3
|
13
|
|
مشاغل تخصصی
|
اجرایی
|
4
|
14
|
*آزمایشگاههای مرتبط
|
رئیس
|
ستادی
|
تخصصی غیرمستقیم
|
15
|
مشاغل تخصصی
|
تخصصی و عمومی
|
16
|
حوزه ریاست
|
کارشناس حوزه ریاست
|
ستادی
|
تخصصی مستقیم
|
17
|
سایر مشاغل تخصصی سازمان (مشروط بر مرتبط بوده با رسته)
|
ستادی
|
تخصصی غیرمستقیم
|
18
|
سازمان منطقهای
|
رئیس سازمان
|
ستادی
|
تخصصی مستقیم
|
19
|
کلیه مشاغل تخصصی
|
مطابق مشاغل فوق
|
*رسته مشاغل آزمایشگاهی بر حسب نوع آزمایشگاه تعیین میشود.
|