دستورالعمل پذيرش و صدور پروانه اشتغال به كار حرفه هاي مهندسي معدن - اشخاص حقوقي
1- کلیات
1-1- این دستورالعمل برمبنای مواد 4، 7، 29، 30 و 31 قانون نظام مهندسی معدن و مواد 2، 3، 9، 10، 11، 14، 15، 16، 17، 19، 20، 22، 23، 37 و 41 آییننامه اجرایی آن تدوین شده است. اصلاحیهها، الحاقیهها و متممهای آن، در هر زمان که لازم باشد و شیوهنامههای تعیین حدود صلاحیت و ظرفیت اشتغال، توسط سازمان نظام مهندسی معدن تهیه و جهت تأیید و ابلاغ به وزارت صنایع و معادن ارائه میشود.
1-2- معانی عبارات و واژههای بهکار رفته در این دستورالعمل، که مطابق با قانون نظام مهندسی معدن و آییننامه اجرایی آن است، و عبارات خلاصه شده ویژه این دستورالعمل، به شرح زیر است:
قانون معادن: منظور قانون مصوب 27/2/1377 مجلس شورای اسلامی است.
نظام مهندسی معدن: عبارت است از تشکیلات، سازمانها، تشکلهای صنفی، مهندسی، حرفهای، اشخاص حقیقی و حقوقی و مجموعه قوانین و مقررات، آییننامهها و استانداردها در بخش معدن.
قانون: منظور قانون نظام مهندسی معدن، مصوب 25/11/1379 مجلس شورای اسلامی است.
آییننامه: منظور آییننامه اجرایی قانون نظام مهندسی معدن مصوب 29/3/1381 هیأت وزیران است.
فعالیتهای معدنی: این فعالیتها شامل کلیه عملیات پیجویی برای یافتن کانسارها و اکتشاف و استخراج معادن و کانهآرایی کانسنگ و فرآوری مواد معدنی و متالورژی استخراجی میشود.
حرفههای مهندسی معدن: منظور حرفههای مهندسی و کارشناسی و کاردانی مرتبط با فعالیتهای معدنی است.
کار حرفهای: منظور کار در حرفههای مهندسی معدن است.
وزارت: منظور وزارت صنایع و معادن، ادارات، سازمانها و مؤسسات تابع آن است.
وزیر: منظور وزیر صنایع و معادن است.
صنایع و معادن: منظور سازمان صنایع و معادن استان است.
سازمان: منظور سازمان نظام مهندسی معدن است.
سازمان استان: منظور سازمان نظام مهندسی معدن استان است.
سازمان برنامه: منظور سازمان مدیریت و برنامهریزی سابق یا معاونت برنامهریزی و نظارت راهبردی ریاست جمهوری است.
شورای مرکزی: منظور شورای مرکزی سازمان نظام مهندسی معدن است.
شورا یا شورای صدور پروانه: منظور شورای صدور پروانه اشتغال است که طبق مفاد دستورالعمل صدور پروانه اشتغال بهکار حرفههای مهندسی معدن برای اشخاص حقیقی تشکیل میشود.
کمیته: منظور کمیته تشخیص صلاحیت سازمان استان است که طبق مفاد دستورالعمل صدور پروانه اشتغال بهکار حرفههای مهندسی معدن برای اشخاص حقیقی تشکیل میشود.
پروانه: منظور پروانه اشتغال بهکار در حرفههای مهندسی معدن برای اشخاص حقیقی یا حقوقی است.
رشتههای اصلی: شامل کلیه گرایشهای مهندسی معدن، زمینشناسی، مهندسی نقشهبرداری و مهندسی متالورژی با گرایش استخراجی است.
رشتههای مرتبط: منظور رشتههای مرتبط با حرفههای مهندسی معدن است که مطابق ماده 7 قانون تعیین میشود.
دستورالعمل: منظور مفاد همین دستورالعمل است.
سایر عبارات و واژههای بهکار رفته در این دستورالعمل مطابق مقررات جاری و متداول کشور است.
1-3- اشخاص حقوقی موضوع این دستورالعمل عبارتند از کلیه اشخاصی که طبق قوانین جاری کشور شخص حقوقی شناخته میشوند شامل شرکتها، مؤسسهها، سازمانها، نهادهای عمومی و غیره اعم از دولتی و غیردولتی و همچنین دستگاههای فنی وابسته به آنها و دفاتر یا واحدهای فنی و مهندسی وزارتخانهها و مؤسسات دولتی یا وابسته به دولت یا نهادهای عمومی یا غیر دولتی، که در یک یا چند رسته از فعالیتهای معدنی موضوع قانون در یک یا چند زمینه شامل طراحی، مهندسی، مشاوره، محاسبه، نظارت، اجرا، پیمانکاری، بهرهبرداری، نگهداری، کنترل، بازرسی، امور آزمایشگاهی، مدیریت، ساخت و تولید، نصب، نقشهبرداری، تأمین تجهیزات، بازاریابی و فروش، صادرات و واردات، آموزش، پژوهش و غیره فعالیت داشته باشند. دفاتر فنی و مهندسی مستقل با موضوع فعالیتهای فوق، که مطابق قانون تشکیل شده باشند، نیز میتوانند بهعنوان شخص حقوقی پذیرفته شوند.
1-4- کلیه اشخاص حقوقی شاغل در حرفههای مهندسی معدن از نظر نوع فعالیت به 4 گروه زیر دستهبندی میشوند:
1) مهندس مشاور: که خدمات مهندسی ارائه میکند و فعالیت آن در زمینههای طراحي، مهندسی، مشاوره، محاسبه، نظارت، بازرسی، کنترل و نظایر آن است. دفاتر فنی و واحدهای فنی وزارتخانهها و مؤسسات دولتی و نهادهای عمومی موضوع ماده 15 و همچنین دفاتر مهندسی موضوع ماده 9 آییننامه نیز در این گروه قرار میگیرند.
2) پیمانکار اجرایی و بهرهبردار: که عهدهدار انجام وظایف اجرایی معینی است و فعالیت آن در زمینههای اجرا، مدیریت، ساخت، نصب، راهاندازی، نگهداری، ارائه خدمات اجرایی، انجام تمام یا بخشی از وظایف بهرهبرداری از معدن یا صنایع معدنی (کانهآرایی، فرآوری، متالورژی) و نظایر آن است.
3) واحد آموزشی و پژوهشی: که عهدهدار انجام وظایف آزمایشگاهی، آموزشی و پژوهشی و نظایر آنها است.
4) واحد خدماتی: که در ارائه خدمات فنی شامل ساخت یا تأمین تجهیزات، بازرسی کالا، بازاریابی، فروش محصولات، صادرات و واردات و نظایر آنها فعالیت دارد.
1-5- عناوین زمینههای فعالیت اشخاص حقوقی در هر گروه و هر رسته و چگونگی تعیین حدود صلاحیت و ظرفیت اشتغال در هر زمینه، طبق مفاد این دستورالعمل و اصلاحیهها، الحاقیهها و متممهای آن و شیوهنامههای ویژه هر گروه یا دستورات و بخشنامههای وزارت مشخص میشود.
1-6- طبق ماده 4 قانون، وزارت میتواند در هر زمان و در هر محل، اشتغال اشخاص حقوقی در حرفههای مهندسی معدن را مشروط به دریافت پروانه اشتغال کند.
2- عضویت در سازمان استان
(دستورالعمل پذیرش عضویت اشخاص حقوقی در تاریخ 3/3/86 به تصویب شورای مرکزی و در تاریخ 5/3/86 به تصویب شورای تصویب دستورالعملها و نظامنامههای وزارت رسیده است)
2-1- شرایط شخص حقوقی مورد پذیرش
- طبق قوانین و مقررات جاری کشور تشکیل شده یا به ثبت رسیده باشد یا مطابق با ماده 15 آییننامه، واحد فنی یکی از سازمانها و شرکتهای دولتی و وابسته به دولت و مؤسسات و نهادهای عمومی غیردولتی باشد که تشکیلات سازمانی آن بهتصویب مراجع صلاحیتدار رسیده باشد یا مطابق با ماده 9 آییننامه، دفتر مهندسی باشد که طبق مقررات مربوط تأسیس شده است.
- فعالیت اصلی یا غالب شخص حقوقی در یک یا چند رسته از فعالیتهای معدنی موضوع قانون باشد.
- داراي سایر شرایطی باشد که حسب مورد طبق مقررات جاری کشور یا توسط وزارت صنایع و معادن تعیین میشود.
- در استان مورد پذیرش به ثبت رسیده یا موضوع فعالیت آن عمدتاً در محدوده آن استان باشد.
2-2- مدارک و شرایط پذیرش عضویت
شرایط پذیرش عضویت حقوقی در سازمان استان به قرار زیر است:
- تکمیل فرم تقاضای عضویت (فرم شماره 1).
- ارائه رونوشت یا تصویر مصدق مدارک مربوط (طبق فرم شماره 1).
- دادن تعهد همکاری مؤثر با سازمان در چهارچوب اهداف قانون و آییننامه اجرایی آن و اجرای مقررات و مصوبات و دستورالعملهای مربوط (طبق فرم شماره 1).
- تکمیل فرم خلاصه مشخصات (فرم شماره 2).
- پرداخت حق عضویت سالانه.
2-3- چگونگی پذیرش و صدور گواهی عضویت
سازمان استان پس از دریافت تقاضای عضویت و تکمیل مدارک مورد نیاز، ظرف مدت 2 هفته مدارک ارائه شده را بررسی کرده و درصورت انطباق شرایط متقاضی با مفاد این دستورالعمل، تقاضای وی را پذیرفته و به وی اعلام میکند تا حق عضویت مربوط به یک سال را پرداخت کند. حداکثر 2 هفته پس از دریافت حق عضویت، گواهی عضویت متقاضی (مشابه فرم شماره 3) توسط سازمان استان صادر و به نماینده معرفی شده از سوی شخص حقوقی، پس از امضای دفتر مربوط در دبیرخانه سازمان استان، تحویل داده میشود.
مدت عضویت در سازمان استان، که در گواهی عضویت نیز درج میشود، حداکثر یک سال از تاریخ صدور است و در سالهای بعد درصورت پرداخت حق عضویت مربوط به هر سال و تکمیل مجدد فرم خلاصه مشخصات (فرم شماره 2)، برای یک سال دیگر قابل تمدید است و مدت اعتبار مجدد نیز در گواهی عضویت درج میشود.
مبلغ حق عضویت سالانه اعضای حقوقی طبق مصوبه مورخ 3/3/1386 شورای مرکزی، معادلP 10 تعیین شده و تغییرات آن طبق مصوبات شورای مرکزی است.
گواهی عضویت صادر شده توسط هر سازمان استان، در تمام کشور معتبر است.
مشخصات اعضای حقوقی در دفتر ویژهای که بههمین منظور ترتیب داده میشود، ثبت و در بانک اطلاعاتی مربوط نیز وارد میشود.
2-4- موارد متفرقه
هر شخص حقوقی میتواند فقط در یک سازمان استان عضو باشد و درصورت انتقال مرکز شرکت یا تمرکز فعالیت اصلی بطور مستمر (بیش از 6 ماه) در استان دیگر میتواند به آن استان انتقال یابد. درخواست انتقال از یک استان به استان دیگر باید توسط هر دو سازمان استان مورد موافقت قرار گیرد و پس از آن پرونده شخص حقوقی به سازمان استان مقصد ارسال میشود. درصورت انتقال، گواهی عضویت جدید با شماره عضویت در استان مقصد صادر و به شخص حقوقی داده میشود.
درصورت تعطیل یا تعلیق فعالیت یک سازمان استان، داوطلبان عضویت و اعضای حقوقی حوزه آن استان میتوانند به عضویت سازمان استان مجاور، که توسط وزارت تعیین میشود، پذیرفته شوند.
اعضای حقوقی از هر حیث تابع مقررات سازمان هستند.
عضو حقوقی موظف است هرگونه تغییرات تأثیرگذار در وضعیت مؤسسه را با ارائه آگهی ثبت در روزنامه رسمی و سایر مدارک لازم حداکثر یک ماه پس از وقوع تغییر بهاطلاع سازمان استان برساند. در هر زمان که عضو حقوقی شرایط لازم برای عضویت را از دست دهد، عضویت وی در سازمان استان لغو میشود.
شماره عضویت اشخاص حقوقی یک عدد 6 رقمی است که از سمت چپ بهترتیب شامل 2 رقم کد استان و 4 رقم شماره ردیف عضویت در سازمان استان است. برای ایجاد تمایز با شماره عضویت اشخاص حقیقی، در سمت چپ شماره عضویت اشخاص حقوقی، حرف "ش" درج میشود. ردیف عضویت اشخاص حقوقی در سازمان استان متفاوت از ردیف عضویت برای اشخاص حقیقی است.
3- صدور پروانه اشتغال
3-1- دریافت و ثبت تقاضا
برای تشخیص صلاحیت و صدور پروانه اشتغال، لازم است عضو حقوقی سازمان استان، درخواست خود را مطابق فرم مربوط (یکی از فرمهای شماره 4) و همراه با مدارک مورد نیاز، به دبیرخانه سازمان استانی که عضو آن است تسلیم کند. چون مدارک مورد نیاز برای گروهها، رستهها و زمینههای مختلف مورد درخواست متفاوت است، هرکدام در بخش مربوط به چگونگی تشخیص صلاحیت در آن گروه و رسته مشخص میشود. برای هر مدرک، ارائه اصل و تصویر آن صروری است. دبیرخانه سازمان استان پس از بررسی و مقایسه تصویر با اصل، برابر اصل بودن تصویر را روی آن گواهی یا مهر میکند و اصل مدرک را به متقاضی برمیگرداند.
تقاضای تعیین صلاحیت برای چند گروه و چند رسته و در چند زمینه تخصصی، با رعایت مقررات ویژه هر کدام، بلامانع است.
دبیرخانه سازمان استان پس از دریافت تقاضا و حصول اطمینان از کامل بودن مدارک مورد نیاز، وصول درخواست را در دفتری که به همین منظور اختصاص داده شده با درج شماره و تاریخ تحویل، ثبت و شماره و تاریخ مزبور را عیناً در فرم تقاضا نیز درج میکند و به متقاضی (طبق فرم شماره 5) رسید میدهد. نوبت بررسی درخواستهای متقاضیان به ترتیب شماره و تاریخ دریافت تقاضا است.
اصل تقاضا و کلیه مدارک منضم به آن به کمیته تشخیص صلاحیت ارجاع میشود. کمیته ابتدا کلیه مدارک دریافت شده و پرونده عضویت متقاضی در سازمان استان را بررسی میکند و چنانچه پارهای از مدارک ناقص یا ناصحیح باشد یا ارائه مدارک دیگری را لازم تشخیص دهد، ظرف مدت 15 روز از تاریخ ثبت تقاضا مراتب را کتباً (طبق فرم شماره 6) از طریق دبیرخانه سازمان استان به آدرس متقاضی ارسال میکند. بدیهی است که در صورت کسر یا نقص مدارک، نوبت بررسی نیز مجدداً پس از تکمیل مدارک تعیین خواهد شد. متقاضی پس از تکمیل مدارک خواسته شده، آنها را به دبیرخانه سازمان استان تحویل میدهد. دبیرخانه در دفتر مربوط در مقابل شماره قبلی متقاضی، تحویل مدارک تکمیلی را ثبت میکند و پس از تعیین نوبت جدید به متقاضی (طبق فرم شماره 5) رسید میدهد. مدارک دریافت شده مشابه ترتیب قبل برای اقدامات بعدی به کمیته تشخیص صلاحیت تحویل داده میشود.
پس از بررسی اولیه و تأیید کامل بودن مدارک متقاضی توسط کمیته، مراتب به شخص حقوقی اعلام میشود تا هزینه تشخیص صلاحیت و صدور پروانه اشتغال راپرداخت کند و ادامه اقدامات منوط به دریافت آن توسط سازمان استان است.
هزینه تشخیص صلاحیت و صدور پروانه اشتغال معادل P8 تعیین شده و تغییرات آن طبق مصوبات شورای مرکزی است.
3-2- بررسی توسط کمیته
کمیته تشخیص صلاحیت، پس از بررسی اولیه و تأیید کامل بودن مدارک متقاضی، گروه، رسته و زمینههای تخصصی درخواستی را بررسی و صلاحیت وی در هر یک را طبق مفاد الحاقیهها و شیوهنامههای ویژه آن تعیین میکند. (چنانچه کمیته اصلاح گروه یا رسته یا زمینههای تخصصی درخواستی را ضروری یا مناسب تشخیص دهد، میتواند از طریق سازمان استان به متقاضی جهت اصلاح یا تکمیل، پیشنهاد و اطلاع دهد)
چگونگی تعیین زمینههای تخصصی و امتیازهای عوامل مختلف برای رتبهبندی، طبق الحاقیهها و شیوهنامههای ویژه است که هریک جداگانه از سوی وزارت ابلاغ میشود. در هر زمینه برای تعیین امتیازها از جداولی، مطابق توضیحات الحاقیههای مربوط، استفاده میشود. نتایج بررسی کمیته و امتیازهای مربوط به هریک از عوامل، باید در برگ نهایی "تعیین امتیازها" نوشته (تایپ) شود. چنانچه کمیته موضوع خاصی را پیشنهاد کند در ذیل فرم در محل توضیحات نوشته میشود. برای هر گروه و هر رسته و هر زمینه تخصصی یک فرم جداگانه باید تنظیم شود.
هر فرم با امضای حداقل سه نفر از اعضای کمیته اعتبار داشته و باید توسط رئیس سازمان استان نیز امضا شود.
یک کپی از هر فرم در پرونده متقاضی نگهداری و اصل فرمها همراه با کپی مدارک مربوط به وزارت (دفتر نظارت و بهرهبرداری معادن) ارسال میشود.
تبصره 1- ارسال مدارک باید از طریق پست سفارشی یا توسط پیک ویژه انجام شود.
تبصره 2- از ارسال اصل مدارک متقاضی و همچنین مدارک اضافی به وزارت اجتناب شود.
3-3- بررسی توسط شورا
مدارک مربوط به هر شخص حقوقی ابتدا توسط کارشناسان گروه نظام مهندسی معدن (در دفتر نظارت و بهرهبرداری معادن) بررسی میشود و چنانچه مواردی را ناقص یا ناصحیح تشخیص دهند، جهت تکمیل و اصلاح به سازمان استان مربوط عودت میدهند. درصورت بینقص بودن مدارک یا پس از تکمیل و اصلاح آنها، به ترتیب تاریخ وصول از هر سازمان استان، در دستور کار شورای صدور پروانه قرار میگیرد.
شورا پس از بررسی فرمها و مدارک ارسالی مربوط به هر شخص حقوقی، صحت مراحل تشخیص صلاحیت و امتیازهای تعیین شده توسط کمیته را تأیید و مشخصات پروانه اشتغال را تعیین میکند. چنانچه شورا بعضی از موارد را ناصحیح تشخیص دهد، میتواند نسبت به اصلاح آن اقدام کند. اما اگر اطلاعات درج شده در فرمها برای تصمیمگیری کافی نباشد، میتواند مدارك مربوط به متقاضي را از سازمان استان درخواست كند یا جهت تکمیل و توضیح بیشتر به سازمان استان مربوط عودت دهد.
نتایج تصمیمات شورا برای هر شخص حقوقی در صورتجلسهای، که باید به امضای اکثریت اعضای شورا (حداقل چهار نفر) برسد، درج میشود.
3-4- صدور و تحویل پروانه
براساس فرم صورتجلسه شورا، پروانه اشتغال قابل صدور است.
برای هر شخص حقوقی فقط یک پروانه اشتغال به کار صادر میشود و در آن گروهها، رستههایی که در آن تعیین صلاحیت شده است، درج میشود. پروانه اشتغال دارای یک برگ پیوست است که در آن زمینههای تخصصی مربوط به هر رسته در هر گروه با قید تاریخ احراز و پایه مربوط به آن درج می شود.
شماره پروانه مطابق با شماره عضویت متقاضی است.
پروانه اشتغال توسط وزارت صنایع و معادن صادر و مهر میشود.
پروانه اشتغال براي مدت سه سال از تاريخ صدور در سراسر كشور در گروهها و رستههای تعیین شده معتبر است. طبق تبصره 1 ماده 22 آییننامه، درصورتيكه اعتبار بعضي از مدارك لازم جهت صدور يا تجديد يا تمديد پروانه اشتغال محدود به مدت معيني كمتر از سه سال باشد، مدت اعتبار پروانه اشتغال با توجه به محدوديتهاي زماني مدارك مزبور تعيين و درج خواهد شد. تغییرات و اصلاحات مربوط به برگهای پیوست پروانه اشتغال در هر زمان که لازم باشد، بدون تغییر پروانه قابل انجام است.
یک نسخه کپی از هر دو روی پروانه اشتغال و برگ پیوست آن در بایگانی وزارت نگهداری میشود و یک کپی از آنها همراه با تصویر صورتجلسه شورا، جهت ثبت در بانک اطلاعاتی مربوط، به دبیرخانه مرکزی سازمان ارسال میشود.
پروانههای اشتغال صادر شده همراه با یک نسخه تصویر صورتجلسه شورا، با پست سفارشی یا پیک ویژه، به سازمان استان مربوط ارسال میشود.
دبیرخانه سازمان استان، پس از دریافت پروانه اشتغال، اصل آن را به نماینده معرفی شده از سوی شخص حقوقی تحویل میدهد و رسید (طبق فرم شماره 7) دریافت میکند. رسید تحویل همراه با تصاویر پروانه اشتغال و برگ پیوست آن و صورتجلسه شورا در پرونده ویژه شخص حقوقی بایگانی میشود.
3-5- تمدید اعتبار پروانه
با درنظرگرفتن مدتهای لازم برای بررسی و طی مراحل اداری، دارنده پروانه اشتغال مکلف است حدود 3 ماه قبل از تاریخ انقضای اعتبار پروانه، تقاضای تمدید کند و استفاده از پروانه اشتغال حداکثر تا 2 ماه پس از انقضای تاریخ اعتبار آن امکانپذیر است. تقاضای تمدید (فرم شماره 8) باید همراه اصل پروانه اشتغال به دبیرخانه سازمان استان تحویل داده شود. رسید دریافت پروانه توسط سازمان استان (فرم شماره 9) بهمنزله گواهی موقت پروانه اشتغال و تا زمان دریافت مجدد پروانه معتبر است. سازمان استان پس از بررسی و تأیید مدارک ارائه شده، طی نامهای، که کپی تقاضای تمدید اعتبار و اصل پروانه نیز پیوست آن است، مراتب را به وزارت اعلام میکند. وزارت پس از بررسی، تاریخ جدید اعتبار پروانه اشتغال را، که با در نظر گرفتن شرایط آییننامه حداکثر سه سال است، روی آن درج میکند و به سازمان استان برمیگرداند. برای تحویل پروانه، باید گواهی موقت که نزد متقاضی است مسترد شود. دارنده پروانه روی آن دریافت پروانه را اعلام وصول میکند و در پرونده متقاضی بایگانی میشود.
ارسال پروانه از هر دو طرف باید با پست سفارشی یا پیک ویژه انجام شود.
هزینه تمدید اعتبار پروانه اعضای حقوقی معادلP 3 تعیین میشود و تغییرات آن طبق مصوبات شورای مرکزی است.
3-6- اصلاح پروانه و ارتقاء پایه
دارنده پروانه اشتغال میتواند اصلاح بعضی از مندرجات پروانه و فرم پیوست آن و افزایش یا تعویض گروه، رسته یا زمینهها یا ارتقاء پایه در هر یک را (طبق فرم شماره 10) درخواست کند. کلیه مدارک لازم به این منظور نیز باید ارائه شود. مراحل بررسی و صدور پروانه جدید، کاملاً مشابه درخواست پروانه اشتغال برای اولین بار است. چگونگی انجام کار مشابه حالت تمدید پروانه است. چنانچه اصلاح و تعویض پروانه ضرورت داشته باشد، وزارت پس از صدور پروانه اشتغال جدید، با درج یا مهر عبارت "باطل شد" روی پروانه اشتغال قبلی، آن را ابطال و نگهداری میکند. سایر اصلاحات روی برگ پیوست پروانه درج میشود و اعتبار پروانه تا مدت باقیمانده از آن بدون تغییر میماند.
هزینه اصلاح پروانه اعضای حقوقی معادلP 3 تعیین میشود و تغییرات آن طبق مصوبات شورای مرکزی است.
4- حدود صلاحیت و ظرفیت اشتغال
حدود صلاحیت و ظرفیت اشتغال برای هر گروه طبق الحاقیه و شیوهنامه ویژه آن گروه تعیین میشود.
براساس بند ژ از ماده 106 آییننامه، حدود صلاحيت براي انجام كارهاي فني مختلف و ظرفيت اشتغال به کار در حرفههای مهندسی معدن براي هر پایه در تمام گروهها، رستهها و زمینههای تخصصی و چگونگي استفاده از اولويت رستهها و تخصصها، هر سال یا در هر زمان که لازم تشخیص داده شود، طي دستورالعملي از سوي سازمان تعيين یا بازنگری و پس از تأیید وزارت به كليه مراجع ذيربط ابلاغ ميشود.
لازمالاجرا بودن دستورالعملهاي حدود صلاحیت و تعيين ظرفيت اشتغال، پشت پروانه اشتغال درج ميشود. طبق تبصره ذیل ماده 13 آییننامه، دارندگان پروانه اشتغال و کلیه مراجع صادر کننده پروانه فعالیتهای معدنی و سایر مجوزهای مربوط موظفند حدود صلاحیت و ظرفیت اشتغال را رعایت کنند.
برگ پیوست پروانه اشتغال، ویژه درج پایه و ظرفیت اشتغال برای هرگروه، رسته و زمینه تخصصی است و تمام تغییرات و اصلاحات بعدی نیز در این برگ درج میشود.
ظرفیت اشتغال باقی مانده در هر زمان توسط سازمان استان تعیین میشود و عضو حقوقی لازم است در زمان انعقاد هر نوع قرارداد کار و پذیرش هر کار جدید یا تغییر شرایط آن، گواهی تأیید صلاحیت و ظرفیت اشتغال باقیمانده خود را (طبق فرم شماره 11) از سازمان استان متبوع دریافت و به قرارداد مربوط پیوست کند.
5- موارد متفرقه
5-1- رسیدگی به شکایات
مرجع رسیدگی به اعتراضهای مربوط به اجرای دستورالعمل، بدواً سازمان استان و درصورت عدم رسیدگی یا اعتراض به تصمیم اتخاذ شده توسط سازمان استان، شورای صدور پروانه است. درصورتیکه پس از رسیدگی به شکایت، اصلاح پروانه ضرورت پیدا کند، مطابق بند 3-6 و بدون دریافت هزینه انجام میشود.
تبصره- چنانچه اشتباهی در مفاد و مندرجات پروانه یا برگ پیوست آن رخ داده باشد، عضو حقوقی میتواند حداکثر 20 روز پس از وصول آن، موضوع را به سازمان استان اطلاع دهد و رفع اشتباه مطابق مراحل فوق انجام میشود. اما پس از انقضای این مدت، درخواست رفع اشتباه بهمنزله اصلاح پروانه است و مشمول مفاد بند 3-6 خواهد بود.
5-2- صدور المثنی
چنانچه پروانه اشتغال مفقود شود، صاحب آن ميتواند به سازمان استان مراجعه و تقاضاي صدور المثني كند. سازمان استان پس از آگهی در روزنامه کثیرالانتشار به هزینه متقاضی و پس از گذشت سه ماه از تاريخ تقاضا و درصورت عدم وصول اطلاعاتي مبني بر پيدا شدن آن، درخواست را به وزارت ارسال ميكند. وزارت پروانه اشتغال جديدي طبق تصوير پروانه اشتغال موجود در بايگاني و با همان تاریخ اعتبار صادر ميكند. روي پروانه اشتغال جديد، المثني بودن آن درج میشود. در طول مدت اعتبار پروانه، صدور المثنی فقط برای یک بار امکانپذیر است. هزینه صدور المثنی معادل P تعیین میشود و تغییرات آن طبق مصوبات شورای مرکزی است.
تبصره- پس از اعلام مفقود شدن پروانه، گواهی موقت توسط سازمان استان (طبق فرم شماره 12) صادر میشود و تا زمان صدور المثنی، ادامه فعالیتهای قبلی شخص حقوقی، در چهارچوب صلاحیت و ظرفیت اشتغال، بلامانع است.
5-3- ممنوعیت استفاده از پروانه اشتغال حقوقی
طبق تبصره ذیل ماده 23 آییننامه، دارنده پروانه اشتغال در مدتی که پروانه اشتغال او فاقد اعتبار شده یا اعتبار آن معلق شده است، حق استفاده از پروانه اشتغال را جز برای ادامه کارها و مسئولیتهایی که قبل از آن عهدهدار بوده است و آن هم مشروط به رعایت مقررات و رفع تخلفات موجود، نخواهد داشت.
سازمان استان میتواند درصورت عدم پرداخت حق عضویت سالانه توسط دارنده پروانه اشتغال در مهلتهای تعیین شده، حق استفاده از پروانه را تا تسویه بدهی، معلق کند.
5-4- تغییرات شخص حقوقی
شخص حقوقی دارای پروانه اشتغال موظف است هرگونه تغییرات در مشخصات حقوقی، از جمله تعداد و ترکیب کارکنان، تعداد و مشخصات تجهیزات را حداکثر یک ماه پس از وقوع تغییر با ارائه مدارک مربوط به اطلاع سازمان استان متبوع خود برساند تا مطابق مفاد بند 3-6 مشخصات پروانه اشتغال وی اصلاح شود.
5-5- شرایط اشتغال در استان دیگر
طبق تبصره 2 ماده 22 آییننامه چنانچه دارنده پروانه اشتغال بخواهد در خارج از محدوده استانی که در سازمان استان آن عضو است از پروانه خود استفاده کند، مکلف است مراتب را بهطور کتبی به اطلاع هر دو سازمان استان برساند. در اینصورت مشخصات کار مورد پذیرش، توسط سازمان استان محل وقوع کار به اطلاع سازمان استان متبوع عضو رسانده میشود تا در ظرفیت اشتغال باقیمانده عضو تأثیر داده شود.
چنانچه شخص حقوقی طبق مفاد بند 2-4 به استان دیگر انتقال یابد، تا 6 ماه پس از انتقال میتواند از همان پروانه اشتغال و مهر خود استفاده کند. در این فاصله لازم است از طریق سازمان استان جدید، درخواست تعویض پروانه کند که مشابه مفاد بند 3-6 ولی بدون دریافت هزینه انجام میشود.
5-6- تهيه مهر
طبق ماده 19 آييننامه، امضاي اشخاص حقيقي و حقوقي ذيل نقشهها، گزارشهای فنی و اسناد تعهدآور همراه با مهري خواهد بود كه در آن نام كامل و شماره پروانه اشتغال و شماره عضويت در سازمان استان درج شده باشد.
مهر تمام اعضاي حقوقی دارای پروانه اشتغال، بهشکل مستطیل و بهاندازه حداکثر 60 در 35 ميليمتر تهیه میشود.
متن مهر شامل سه سطر است. در سطر اول نام قانونی شخص حقوقی بطوركامل، در سطر دوم شماره پروانه اشتغال (که با شماره عضویت یکی است) و در سطر سوم عنوان ”نظام مهندسي معدن“ درج ميشود. فونت مورد استفاده براي هر سه سطر نستعليق و سایز آن متناسب با حداکثر اندازه تعیین شده برای مهر انتخاب میشود. چنانچه شخص حقوقی تمایل به استفاده از آرم ثبتی خود داشته باشد در سمت راست همین مهر قابل درج است و در اینصورت ابعاد حداکثر مهر 85 در 40 میلیمتر تعیین میشود.
مجوز ساخت مهر براي هر عضو (طبق فرم شماره 13) توسط سازمان استان صادر و همراه با پروانه اشتغال به شخص داده میشود. در مجوز ساخت مهر، بايد نام كامل شخص حقوقی و شماره پروانه اشتغال و درصورت لزوم آرم شخص حقوقی درج شود.
5-7- محرمانه بودن مدارک
کلیه مدارک متقاضی و فرمهای مختلف تعیین امتیاز و محاسبات، محرمانه تلقی میشود و هیچیک از بررسیکنندگان و کارکنان مربوط، بدون اجازه دارنده آن یا بدون دستور مراجع صالحه، حق افشا و انتشار مطالب و مندرجات آنها را ندارد. عدم رعایت آن توسط اعضا تخلف انضباطی محسوب میشود و موجب مجازات انتظامی خواهد شد.
5-8- اصلاحیه، الحاقیه و متمم دستورالعمل
* موارد استثنا و ابهام در اجرای دستورالعمل، به پیشنهاد سازمان و تأیید شورا قابل اجرا است.
* مواردی که در دستورالعمل پیشبینی نشده است، طبق متممهای این دستورالعمل تعیین خواهد شد.
* اصلاحیهها، الحاقیهها و شیوهنامههای مربوط به این دستورالعمل، بهصورت ادواری یا هر زمان که لازم باشد، توسط سازمان تهیه یا بازنگری و پس از تأیید وزارت ابلاغ میشود.
این دستورالعمل در تاریخ 24/5/1389 توسط وزارت صنایع و معادن (شورای تصویب نظامنامهها و دستورالعملهای نظام مهندسی معدن) به تصویب رسید.